Různé podoby napětí

Napeti s nadechem nadprirozena
Máte rádi napětí? Potom určitě čtěte dále – dnes se totiž podíváme na thrillery, ve kterých tajemná atmosféra rozhodně chybět nebude. A protože i napětí má mnoho podob, tak i naše thrillery budou každý z jiného soudku, aby si všichni přišli na své.

Thriller Přej si opatrně od Hallie Ephronové nám bude vyprávět příběh manželství, kde vše vypadá na první pohled harmonicky. Jen ona by si přála, aby on přestal schraňovat tolik zbytečných věcí. Co když se ale její přání začne plnit, jen trochu jinak, než si představovala?

Přej si opatrně

Autorka: Hallie Ephronová
Přeložila: Kristýna Kučerová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1010-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Přej si opatrně vydalo nakladatelství Cosmopolis. Na našich stránkách si o ní můžete dokonce zasoutěžit.

Co se stane, když má žena, která zbavuje lidi zbytečností a dělá jim doma pořádek, za manžela muže, který naopak věci ve velkém hromadí? Ne nadarmo praví staré rčení: Přej si opatrně…

Emilyin manžel zaplnil svými „poklady“ sklep, půdu i garáž. Na jiné myšlenky ji naštěstí přivedou dvě nové klientky – postarší vdova, které po zesnulém muži zbylo skladiště, o jehož existenci neměla dosud ani ponětí, a mladá žena Quinn, která si kvůli manželovu zákazu nesmí domů nastěhovat svoje věci. Při první schůzce si Emily s Quinn nad sklenkou vína notují, oč by byl jejich život bez shánčlivých manželů snazší. Následující sled událostí vtáhne Emily do situace, která se zdá být nad její síly. Opravdu přijde kvůli jednomu přání o svobodu, manželství… nebo snad dokonce i o život?

Ukázka z knihy

Jen jedna věc dělala Frankovi těžkou hlavu – Emily bude muset sama chodit k cizím lidem. Člověk nikdy neví. A tak jí na telefonu nastavil sdílení polohy, aby věděl, kde ji hledat, kdyby se nevrátila domů, a koupil jí paralyzér, blankytně modrý, velký asi jako ovladač k televizi. Jednou ho vyzkoušela. Jiskry a světelný záblesk ji vyděsily málem k smrti. Hodila ho do tašky s pracovními proprietami a doufala, že ho nikdy nebude muset použít.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

————————————————

Do úplně jiného prostředí se podíváme s thrillerem Starej chlap, který napsal Thomas Perry. Příběh knihy nás totiž zavede do prostředí vysokých vojenských kruhů a výzvědné služby. Hlavní hrdina žije zdánlivě pohodovým životem, ovšem jen do okamžiku, kdy je odhaleno jeho velké tajemství a do věci se vloží libyjští agenti.

Starej chlap

Autor: Thomas Perry
Přeložil: Martin Urban

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-257-3172-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Starej chlap vydalo nakladatelství Argo.

Dan Chase je sympatický šedesátník, úspěšný investor, co si užívá odpočinku, volá si se svou dospělou dcerou a všude se objevuje ve společnosti dvou velkých černých psů. Pohodový penzista! Ale proč má několik cestovních pasů a řidičských průkazů na různá jména? A proč má doma velkou „kápezetku“ obsahující dvě pistole Beretta Nano, jako by hrozilo nebezpečí, že bude muset v příští půlhodině nadobro zvednout kotvy? Možná proto, že když před pětatřiceti lety pracoval ve vojenské výzvědné službě, dostal za úkol dopravit libyjským rebelům dvacet milionů dolarů, operace selhala, a když chtěl peníze vládě USA vrátit, nebylo komu je předat. A tak se skrýval a bohatl, ale libyjští agenti ho právě vypátrali a on se musí dát na útěk přes celé Spojené státy…

Ukázka z knihy

„Starej chlap by měl mít psa.“ Tohle řekla dcera Dana Chase už před deseti lety po smrti jeho manželky. Co ho na tom překvapilo, byl termín „starej chlap“. Vždyť mu tenkrát bylo čerstvých padesát. Ale dospěl k názoru, že mu radu dala s velkým předstihem, aby si na tu představu zvykl a začal k sobě hledat vhodného psa. Když muži zemře žena, musí se zachovat tak, aby neskončil stejně.

Po desítkách let, kdy se zodpovědně staral o manželku, potom o dceru a pak i o jejího muže a jejich syny, se jednoho rána probudil se zjištěním, že se najednou změnil stav, na nějž už dlouho nahlížel jako na trvalý. Najednou už nebyl ve středu všeho dění. Po smrti manželky dům utichl, přestal být rodinným krbem, u něhož se členové scházeli pro pocit tepla a pospolitosti. Stal se pouhým sídlem osamělého člověka.

Na webu nakladatelství najdete celou ukázku z knihy.

O autorovi

Thomas Perry je autorem více než dvaceti knih. Debutoval v roce 1982 románem Řezníkův učeň (The Butcher’s Boy), za nějž obdržel Cenu Edgar. Tato kniha má dodnes výjimečné postavení v jeho díle i v kriminálním žánru, protože jako jedna z prvních uvádí na scénu antihrdinu, jemuž čtenář fandí, i když ví, že by neměl. Na tento napínavý příběh navázala dvě pokračování Sleeping Dogs (1992) a The Informant (2011), kde se autor k postavě svého chladnokrevného zabijáka vrátil.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Jaké děsivé tajemství vydá starý opuštěný dům? Když začne hlavní hrdina knihy Vyjednavač rekonstruovat dům po svém otci, čeká ho velké překvapení, které zcela změní jeho život. Na světlo světa se totiž dostávají věci, které měly navždy zůstat skryty.

Vyjednavač

Autor: Joseph Finder
Přeložil: Jan Dvořák

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7588-199-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Vyjednavač vydalo nakladatelství Mystery Press.

Miliony nalezené ve starém domě odkryjí temné rodinné tajemství…Poté co investigativní reportér Rick Hoffman přijde o práci, snoubenku i byt, zbývá mu jen jediná možnost: odstěhovat se do domu, ve kterém prožil poněkud neradostné mládí. A začít s opravami. Dům je roky prázdný a chátrá od doby, kdy Rickova otce postihla mozková příhoda a následně byl přemístěn do pečovatelského ústavu. Sotva se však Rick pustí do oprav, čeká ho ohromující objev – miliony dolarů, které někdo ukryl za stěnou jedné z místností. Nalezené jmění mu obrátí život vzhůru nohama, a zároveň zpochybní vše, co až doteď věděl o svém otci. Čím více se Rick o jeho tajemné minulosti dozvídá, tím nebezpečnější se pro něj stává jeho vlastní přítomnost. Záhy se ocitá na útěku před nemilosrdnými nepřáteli, jejichž jediným cílem je nechat minulost hluboko pohřbenou. Rickovi zbývá jediná možnost, jak se zachránit: rozplést záhadu obestírající život jeho otce – muže, který již téměř dvacet let nedokáže jakkoli komunikovat. Bude ale Rick žít dost dlouho na to, aby se mu to podařilo?

Ukázka z knihy

Prosince bývají v Bostonu nepěkně mrazivé. Přesto vypnul topení, které bylo ostudně drahé, a raději využil tepla expedičního spacáku určeného do vysokohorských mrazů. Spal oblečený, na staré kožené pohovce, před zapnutým teplometem. Pracovna byla lehce cítit kočičí močí. Zdi lemovaly prosklené knihovny s právnickou literaturou, vysoké a vratké. Na otcově stole trůnil prastarý počítač IBM slonovinové barvy, charakteristické pro první počítače, a jehličková tiskárna Oki Data. Oba přístroje by se spíš hodily do smithonovského muzea. Kdyby se nějakým zázrakem vrátila osmdesátá léta, byl by vybavený. Z Rickova pokoje, který obýval až do doby, kdy odešel na vysokou školu, se stalo skladiště rozbitého nábytku a kartonových krabic plných pořadačů. Proto nyní spal na kožené pohovce v místnosti s teplotou mrazicího boxu a celkem znatelným aroma kočičí moči.

Tehdy mu došlo, že se ocitl na životním dnu.

Celou ukázku najdete na webu nakladatelství.

O autorovi

Joseph Finder se narodil v roce 1958 v Chicagu ve státě Illinois. Většinu dětství prožil na Filipínách a v Afghánistánu, načež se jeho rodiče vrátili do Spojených států. Finder vystudoval Yaleovu univerzitu a přestože byl přijat do CIA, rozhodl se raději věnovat psaní knih. Je autorem celé řady úspěšných thrillerů, s nimiž se opakovaně umisťuje v žebříčcích bestsellerů deníku New York Times. Za všechny jmenujme samostatné romány Moskevský klub (1991), Vražedný instinkt (2006), Nátlaková hra (2007) či Rozsudek smrti (2019), zatím čtyřdílnou sérii s Nickem Hellerem a zfilmované knihy Těžký zločin (1998) a Paranoia (2004). Joseph Finder žije s manželkou v Bostonu, fandí baseballovému týmu Red Sox a ve volných chvílích píše články o mezinárodních vztazích a špionáži do deníků New York Times a Washington Post.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

A nyní něco pro milovníky sci-fi. Thriller Inspekce vypráví příběh chlapce, který studuje na škole izolované daleko od ostatního světa. Nic jiného nezná, zakladatele školy považuje za svého otce. Co když ale jednou začne klást otázky a pídit se potom, co se děje tam „venku“?

Inspekce

Autor: Josh Malerman
Přeložila: Šárka Králíková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-7642-076-2
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Inspekce vydalo nakladatelství Fobos.

Ještě žádný chlapec u Inspekce nepropadl. J studuje na škole skryté hluboko v lesích, daleko od zbytku světa. Je jedním z pouhých šestadvaceti studentů – a všichni do jednoho považují záhadného zakladatele školy za svého otce. J-ovi spolužáci jsou jedinou rodinou, kterou kdy měl. Díky náročnému studiu se z chlapců mají stát géniové v oblasti umění, vědy a sportu a život ve škole je všechno, co znají – i všechno, co smějí poznat. J má však podezření, že tam venku, daleko za jehličnatými stromy, je něco, co před nimi zakladatel tají, a tak začne pokládat otázky. Jaký je skutečný význam tohoto místa? Proč nemohou studenti odejít? A jaká tajemství před nimi otec skrývá? Na druhé straně lesa, ve škole velmi podobné té jeho, se mezitím dívka jménem K ptá na totéž. J nikdy neviděl žádné děvče, stejně jako K nikdy neviděla chlapce. K a J se pustí do vyšetřování tajemství svých podivných škol a zároveň objeví i něco mnohem záhadnějšího: jeden druhého.

 Ukázka z knihy

Žádný chlapec při inspekci nikdy neselhal.

Díky tomu se J ani trochu nebál, když se před ním se zavrzáním otevřely ocelové dveře, když ven vyhlédly obličeje Rodičovství a u zadní zdi stáli inspektoři, oba s rukou položenou na lupě zavěšené na opasku. J tohle dělal každé ráno svého života, každé ráno, které si pamatuje, a navzdory teoriím Q o možnostech a pravděpodobnostech (jeho představě, že nakonec někdo musí selhat, aby se ospravedlnily celoživotní inspekce) J necítil žádné pochybnosti, obavy ani strach.

Celou ukázku si můžete prolistovat na webu nakladatelství.

O autorovi

Josh Malerman je americký spisovatel a jeden ze dvou zpěváků a textařů rockové kapely The Gigh Strung z Detroitu. Jako frontman kapely šest let cestoval po USA a vystupoval přibližně na 250 místech ročně.

Zdroj informací: nakladatelství Knihy Dobrovský


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřej si opatrně

Ephronová, Hallie

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeStarej chlap

Perry, Thomas

Argo, 2020

zobrazit info o knizeVyjednavač

Finder, Joseph

Mystery Press, 2020

zobrazit info o knizeInspekce

Malerman, Josh

Fobos, 2020

Napsat komentář