Bourne běží o život

Bourneova totoznost
Jeho paměť ho zradila. Podle všeho se ale jmenuje Jason Bourne, má talent na jazyky, disponuje bojovými schopnostmi, ale přesto si nepamatuje detaily ze svého předchozího života. A jak se zdá, problémů má mnohem víc… Podaří se mu rozvzpomenout? A za jakou cenu? 

Jeho paměť je nepopsaný list. Pokud chce zjistit, co je zač, musí udělat nemožné.
Vstal z mrtvých v létě 1975 u středomořského ostrůvku, kde ho postřeleného a se ztracenou pamětí vylovila rybářská bárka. Když ho místní zkrachovalý doktor dává dohromady, ukáže se, že má pod kůží zašité číslo švýcarského konta. Návštěva curyšské banky hrdinovi s amnézií napoví, že se patrně živil jako zabiják Bourne, Jason Bourne, na jehož trauma by byl krátký i James Bond. Čím to, že umí tolik jazyků a chladnokrevně čelí všem nástrahám, ale nevzpomene si na detaily z předešlého života, kvůli kterým má na krku hordy ozbrojených goril? Co je firma Treadstone 71., jak souvisí s válkou ve Vietnamu nebo s mezinárodně hledaným teroristou Carlosem? S Kanaďankou Marií, jež byla při útěku z Curychu nejdřív jeho rukojmím, běží Jason o život a rozplétá podlou zpravodajskou hru. Vždyť jestli dál nechce slýchat věci a obvinění, kterým nerozumí, musí rozpoutat ještě větší peklo…
Románovou předlohu volně adaptoval film Agent bez minulosti (2002) režiséra Douga Limana s Mattem Damonem a Frankou Potente v hlavních rolích. Snímek natáčený i v Praze byl však přesazen do špionážní éry po studené válce. Věrnější psychologickou verzi nabídla roku 1988 dvoudílná minisérie Rogera Younga s Richardem Chamberlainem a Jaclyn Smithovou.

Bourneova totožnost (audiokniha)

Autor: Robert Ludlum
Přeložil: Karel Šmejkal
Interpreti: Jan Zadražil, Pavel Soukup

Vazba: CD
ISBN: 8594169482538
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Bourneova totožnost vydalo nakladatelství OneHotBook. Nezapomeňte si poslechnout ukázku.

O autorovi a interpretech

Kdyby Robert Ludlum popisoval reálné agentské zážitky, odpravili by ho jako nepohodlného při nejbližší zpravodajské operaci – a přesto ponuré prostředí tajných služeb vykreslil tak věrohodně, že byl od vydání Matareseova kruhu (1979, č. 2004) v hledáčku CIA. Král amerického konspiračního thrilleru po studiích dramatiky na Wesleyské univerzitě začínal jako producent a herec známý z televizních reklam. I literární prvotina Dědictví Scarlattiů (1970, č. 1994) mu vynesla šesticifernou sumu a celkový náklad jeho 27 románů vydaných ve 33 jazycích se vyšplhal na 350 milionů výtisků. Největší ohlas držiteli Prix Mystère de la Critique 1982 vynesla trilogie Bourneova totožnost / Agent bez minulostiBourneův mýtus  a Bourneovo ultimátum, posléze kompletně převedená i na filmové plátno (2002–2016). Leitmotivem Ludlumových akčních honiček z časů studené války i z éry bezpečnostní nejistoty po rozpadu systému supervelmocí zůstala psychologická dilemata řadových Američanů. Tito pěšáci zatažení do her mocných ze sebe jako drcená oliva vymačkávají to nejlepší, což převedl už román Ostermanův víkend (1972, č. 1992, film Sam Peckinpah). Autor psal i pod pseudonymy Jonathan Ryder a Michael Shepherd a na sklonku života dal volnou ruku suitě bourneovských pokračovatelů v čele s Ericem van Lustbaderem. Zemřel nedlouho před uvedením Limanova snímku Agent bez minulosti, který koprodukoval.

Jan Zadražil je absolvent Státní konzervatoře v Praze působil v řadě metropolitních i mimopražských divadel (Divadlo na Vinohradech, Divadlo Na Fidlovačce, F. X. Šaldy v Liberci, Pod Palmovkou, Jihočeské divadlo, Švandovo divadlo, Ta Fantastika ad.) a hostuje rovněž na dalších scénách (Company.cz, Veselé skoky, Husa na provázku, Divadlo v Řeznické, Divadlo Viola, Divadlo v Celetné apod.). Účinkoval v televizních seriálech (Zdivočelá země, Znamení koněRodinná pouta / Velmi křehké vztahyCesty domů, Místo zločinu Plzeň, Ohnivý kuřeSpecialisté) a také v celovečerních snímcích (Nepodepsaný knoflík, ProměnyZemský ráj to napohled, Labyrint, Přijde letos Ježíšek?). Hraje v kapele Moje řeč.

Pavel Soukup vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově a poté úspěšně absolvoval DAMU. Po studiu působil v oblastních divadlech, později se vrátil do Prahy, kde hrál v Městských divadlech pražských, především v Divadle ABC, a stal se členem souboru Hudebního divadla v Karlíně. Dobře známý je z televizních obrazovek – od roku 1980 se objevuje v televizních pohádkách, komediích a také v seriálech (např. Náhrdelník, Život na zámku, Ordinace v růžové zahradě). Daleko známější je ovšem jeho hlas – jednak díky mnoha dokumentům, k nimž namluvil komentář, a jednak jako dabér Arnolda Schwarzeneggera, Robina Williamse, Gérarda Depardieua, Michaela Douglase, Harrisona Forda, Bruce Willise nebo Roberta Redforda. Svůj hlas propůjčil i kresleným postavičkám z filmů Toy Story: Příběh hraček, 101 dalmatinů či Spláchnutej. Za mistrovství v dabingu byl několikrát oceněn.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBourneova totožnost (audiokniha)

Ludlum, Robert

OneHotBook, 2020

Napsat komentář