Zvíře v sociálních službách

Canisterapie
Andrea Tvrdá se už přes dvacet let věnuje canisterapii. O své nabyté znalosti a zkušenosti se rozhodla podělit i se čtenáři, kteří se díky ní dozví, co je základem a posláním této speciální sociální služby. Nechybí ani rady a obrazový materiál.

Co potřebuje pes, aby mohl dělat canisterapii?
Páníčka, co o canisterapii hodně ví!
Canisterapie je – stejně jako řada jiných terapeutických profesí – založená na komunikaci, a to jak mezilidské, tak v tomto případě i mezidruhové. Základem funkční canisterapie však je dobrá znalost sebe, svých pocitů a především svých terapeutických psů, jejich limitů a způsobů „vyjadřování“. Jak se v této problematice zorientovat, to se dozvíte v této knize, v níž terapeutka Andrea Tvrdá shrnula své více než dvacetileté praktické zkušenosti s canisterapií, ale i vše, co se o ní za tu dobu dočetla či dozvěděla na školeních a seminářích. Přináší tak celistvý obraz současné canisterapie, s důrazem na welfare canisterapeutických psů, a také spoustu praktických rad pro ty, kdo by se chtěli tomuto oboru věnovat.

Ukázka z knihy

Zooterapie je naprosto klíčový fenomén pro celý velký obor nazvaný zvíře v sociální práci. Její spontánní vliv nemůžeme eliminovat ani z naprosto běžného soužití člověka se psem jako mazlíčkem a není k tomu nutná žádná znalost problematiky. Zooterapie pojme jakékoli zvíře, dokonce i hmyz, na jedné straně a člověka v jakémkoli věku, kondici, zdravotním stavu, psychickém stavu a sociální situaci. Prvky jejího vlivu můžeme najít i ve výkonu služební kynologie, kde vůbec na terapii klientů necílíme. Pes v zooterapii, tedy canisterapii, hraje jedinečnou roli, pro svou schopnost vlastní angažovanosti. (str. 10)

Canisterapie

Zvíře v sociálních službách
Autorka: Andrea Tvrdá

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7428-366-6
Doporučená cena: 259 Kč

 

Knihu Canisterapie vydalo nakladatelství Plot. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

O kynologii se Andrea Tvrdá aktivně zajímá od svých deseti let, kdy poprvé získala svého vlastního psa a začala navštěvovat Svazarm (dnes ZKO). To byl začátek všeho. Poté prošla obdobím sportovního výcviku malých plemen, výstav a chovu psů, střihovou úpravou psů, domácí dočasnou péčí o štěňátka z popelnic, agility, pomáháním v útulku pro psy (korekce narušeného chování psů), canisterapií a tréninkem psů asistenčních i vodících, pachovými pracemi i záchranářským výcvikem. Mnohé z těchto aktivit provozuje dodnes.
První neoficiální návštěvy u dětí s postižením absolvovala se svým psem v roce 1997. Spoustu času věnuje sebevzdělávání, zejména ve směru humanitním a environmentálním, se zaměřením na sociální práci, kynologii a komunikaci s lidmi a zvířaty (speciálně ve formě metod výchovy, tréninku a interakcí).
V současnosti je členkou týmu lektorů MPSV a Asociace vzdělavatelů v oblasti problematiky zvířete v sociální práci. Od roku 2003 pracuje jako sociální pracovník – terapeut a trenér zvířat v sociální práci v organizaci ELVA HELP. V domácnosti žije s 6–8 psy, dvěma krotkými holoubky a rybičkami.

Zdroj informací: nakladatelství Plot


Nakladatelství PLOT vydává knihy o psech, strašidlech, historii nebo pověstech a o spoustě dalších věcí, které baví jeho redaktory i čtenáře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCanisterapie
Zvíře v sociálních službách

Tvrdá, Andrea

Plot, 2020

Napsat komentář