Na vlnách sci-fi a fantastična

fantasticke-knihy
Na úvod týdne jsme si pro vás připravili čtveřici titulů, s nimiž spolehlivě uniknete všední realitě. Upřednostníte záhadné obří sochy, tajemný cirkus, v němž ožívá magie, nebezpečné vesmírné putování, nebo temnou gotickou fantasy?

Když třiadvacetiletá April objeví v ulicích obří sochu a natočí s ní video, netuší, co tím způsobí. Podobné sochy se totiž objevují také v desítkách dalších měst a April díky umístění videa na internet začíná být středem pozornosti. Co tyto sochy znamenají a kde se vzaly?

Naprosto pozoruhodná věc

Jsou tři hodiny ráno a třiadvacetiletá April se vrací domů z práce. Po cestě si všímá obří sochy. Vypadá jako tři metry vysoký Transformer, oblečený v samurajském brnění.
S kamarádem Andym ho pojmenují Carl a natočí s ním video, které posléze umístí na YouTube. Tím se jejich dosavadní životy naprosto změní. Video se totiž stane virálním a obletí téměř celý svět.
April se rázem ocitá v centru intenzivní mediální pozornosti. Bleskovou rychlostí se také šíří zvěsti o Carls, kteří podle natočeného materiálu obsadili desítky měst. A Všechny oči se upírají právě k April, aby zjistila, co jsou zač a co chtějí. Čeká ji dlouhá cesta, na které se bude muset vypořádat s důsledky vlastní slávy. Vztah, bezpečnost i její identita se ocitá v ohrožení.

Autor: Hank Green
Přeložila: Julie Tesla

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7585-738-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Naprosto pozoruhodná věc vydalo nakladatelství Fobos.

Ukázka z knihy

Mám zelenou, takže přejdu Třiadvacátou. Zatroubí na mě taxík, jako kdybych na přechodu neměla co dělat. Co jako, frajere, mám zelenou. Zabočím a okamžitě to uvidím. Čím jsem blíž, tím začíná být jasnější, že je to vážně… Vážně výjimečná socha.
Tím chci říct, že je ÚŽASNÁ, ale taky trochu „newyorsky úžasná“, chápete?
Jak mám vysvětlit, jaký z ní mám pocit? Asi… no… v New Yorku lidi deset let makají na něčem ohromném, něčem, co zachytí podstatu myšlenky tak dokonale, že je svět najednou desetkrát jasnější. Je to krásné a silné a někdo tomu věnoval velký kus života. Místní noviny o tom napíšou článek a každý si řekne „Hezký!“ a druhý den na to zapomeneme kvůli nějaké jiné NAPROSTO DOKONALÉ A POZORUHODNÉ VĚCI. To ještě neznamená, že nejsou obdivuhodné nebo jedinečné… Jenom prostě existuje spousta lidí, co dělají spoustu ohromných věcí, takže vás to trochu otupí. (str. 9–10)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Hank Green je bratrem věhlasného spisovatele Johna Greena. Živí se jako CEO produkční společnosti Complexly, která se podílí na výrobě vzdělávacích pořadů a do jejíhož portfolia patří mimo jiné pořady Crash Course a SciShow. Washington Post ho proto označil za „jednoho z nejoblíbenějších amerických učitelů přírodních věd“. Videa společnosti Complexly mají na YouTube více než dvě miliardy zhlédnutí.

Zdroj informací: Knihy Dobrovský

————————————————

Úspěšný debut americké spisovatelky Erin Morgenstern u nás vychází již podruhé. Nahlédněte do mystického cirkusu, kde budete svědky triků, jež připomínají opravdová kouzla! Cirkus nabízí fascinující podívanou, zároveň však působí jako jeviště věčného sváru dvou kouzelníků, kteří jím ohrožují nejen sebe, ale i životy svých učedníků…

Noční cirkus

Navštivte spolu s námi tajemný cirkus, jenž přijíždí bez ohlášení, aby na svá noční představení roztáhl černobílá šapitó a poskytl svým návštěvníkům opravdu nezapomenutelné zážitky, které nevypadají jako pouhé triky a iluze, ale spíše jako opravdová a mocná kouzla.
Nebývale úspěšný románový debut Erin Morgensternové s podmanivou magickou atmosférou sleduje v několika dějových liniích a časových rovinách nebezpečnou hru dvou kouzelníků, v níž jsou v sázce životy jejich učedníků. Co když ale cirkus, jenž má být jevištěm nemilosrdného souboje, k sobě Celii a Marca připoutal mnohem víc, než by si jejich mistři vůbec dokázali představit?

Autorka: Erin Morgensternová
Přeložil: Radovan Zítko

Počet stran: 472
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2937-3
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Noční cirkus vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Cirkus přijede bez varování.
Nepředcházejí mu žádná oznámení, na sloupy ani na reklamní plochy uprostřed města nikdo nevyvěsí plakáty, v místních novinách o něm není zmínky, o inzerci nemluvě. Jednoduše se objeví tam, kde včera ještě nebyl.
Do výše se tyčí černobíle pruhované stany, nikde ani vidu po zlaté či karmínové. Vyjma okolních stromů a travnaté plochy není na dohled jiná barva. Černé a bílé pruhy proti šedé obloze: nespočetné stany nejrůznějších tvarů a velikostí, které v bezbarvém světě uzavírá zdobný kovaný plot. Dokonce i to málo ze země mezi stany, co se dá zahlédnout zvnějšku, je buď černé, nebo bílé, natřené, nebo poprášené, nebo upravené pomocí nějakého jiného cirkusového triku.
Jenže otevřeno nemají. Zatím ještě ne. (str. 7)

Pokračujte ve čtení.

O autorce

Americká spisovatelka a výtvarnice Erin Morgensternová (* 1978) si podmanila celý literární svět svým románovým debutem Noční cirkus (2011, česky 2012), jenž byl přeložen do více než pětatřiceti jazyků. O to těžší bylo pro čtenáře osmileté čekání na její druhý román Bezhvězdné moře (2019, česky 2020), který však veškeré do něj vkládané naděje nijak nezklamal a ihned po svém vydání se zařadil mezi nejúspěšnější knihy roku. Vedle psaní se autorka věnuje rovněž malování obrazů převážně akrylovými barvami.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Milovníci sci-fi jistě ocení vesmírné dobrodružství odehrávající se na palubě kosmické lodi Perseus III. Ta je vyslána k Železnému měsíci planety Tartaros, aby zjistila, proč zmizely předchozí dvě expedice. Zvládne posádka Persea III na rozdíl od svých předchůdců doputovat zpátky do bezpečí?

Past na Persea

Kosmická loď Perseus III má objasnit osud předchozích dvou expedic k Železnému měsíci planety Tartaros, které se po dosažení cíle záhadně odmlčely. Na místě je však posádka Persea III zajata a podrobována převýchově a indoktrinaci.
Sci-fi román Past na Persea autora
Luďka Peška, známého i jako významného představitele malířského směru Spaceart, se stal v německy mluvících zemích bestsellerem. V tehdejším Československu ale vyjít nemohl, protože autor emigroval do Švýcarska a jeho dílo se dalo interpretovat jako podobenství vzniku, fungování a udržování nesvobodné společnosti.

Autor: Luděk Pešek

Počet stran: 178
Vazba: brožovaná
Formát: 110×164 mm
ISBN: 978-80-7553-734-8
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Past na Persea vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

„Co to má znamenat?“ vyrazil Blair ostře a hněvivě pohlédl na Vychovatele.
„Naše možnosti jsou omezené,“ řekl Vychovatel omluvně. „Skromná večeře, ale zdravotně hodnotná a…“
„Myslím, co má znamenat ta vězeňská cela?“ přerušil jej Blair se vzrůstajícím rozhořčením. „A ty zavřené dveře?“
„Vězeňská cela? To je zastaralý pojem,“ řekl Vychovatel shovívavě. „Taková zařízení patří už dávno historii. Nic takového u nás neexistuje.“
„A co je tedy tohle?“
„Výchovný institut. Tím jsme prošli všichni. Všichni členové našeho šťastného společenství.“
Blair se krátce rozhlédl po bezútěšné místnosti. „Chci okamžitě zpátky ke svým druhům,“ řekl energicky. „Chci okamžitě mluvit s tím, kdo je zodpovědný za mé zadržení. Jsem komandant expedice Perseus III.“ (str. 61)

Pokračování ukázky najdete na stránkách nakladatele.

————————————————

Dnešní tipy uzavírá temný fantasy příběh ženy, která prožívá relativně poklidný život v klášteře, zatímco okolo zuří válka. Jednoho dne ale její domov napadnou nepřátelé a ona se nechtěně dostává do postavení, v němž představuje pravděpodobně jedinou šanci na záchranu vlastní země.

Hříšní světci

Naďa žije v klášteře skrytém vysoko v horách a její život je vlastně k uzoufání nudný… nebýt toho, že v její zemi zrovna zuří válka a ona je zřejmě jediná, kdo může zvrátit její průběh a zachránit svou zem. Naďa je totiž nadaná zvláštní mocí – dokáže hovořit s bohy a oni plní její přání. Jednoho dne však na klášter zaútočí nepřátelský oddíl a Nadin život se od základů změní. Je nucena opustit svůj domov a své přátele a spojit síly s těmi, o nichž by ještě před pár dny přísahala, že je při prvním setkání zabije. Temná gotická fantasy přináší příběh dívky, netvora s temným tajemstvím a prince, jehož život se ocitne v ohrožení kvůli nekalým dvorním intrikám.

Autorka: Emily A. Duncan
Přeložila: Alexandra Niklíčková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7585-742-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hříšní světci vydalo nakladatelství King Cool.

Ukázka z knihy

„Co blázníš, Kosťo?“
Můj rekord čítající padesát čtyři spirálek zůstane nepřekonán, pomyslela si zamračeně. Utřela si ruce do haleny a pohlédla na Konstantina.
Jeho tmavé oči soustředěně hleděly na zavřené dveře vedoucí ke schodišti vzhůru na povrch. Nebylo slyšet vůbec nic, až na…
Ach ne.
Brambora jí náhle vypadla z ruky na zaprášenou podlahu. Ani si nevšimla, že zvuky mše nad jejich hlavami náhle ztichly. Kosťovy prsty se jí zaryly do paže, ale i jeho dotyk vnímala jen velmi mlhavě.
To přece není možné.
„Děla,“ zašeptala, jako by se hrozba měla stát skutečnou teprve poté, co ji vysloví. Bezmyšlenkovitě mezi prsty převrátila nůž a uchopila ho, jako by to byl vorjen, útočná dýka s tenkou čepelí, a ne jen tupá kuchyňská pomůcka. (str. 11)

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorce

Emily A. Duncan se narodila a vyrostla v americkém státě Ohio a pracuje jako knihovnice v instituci věnující se péči o mládež. V Česku debutovala románem Hříšní světci. Na Kent State University v Ohiu vystudovala knihovnictví a mimo jiné se tam naučila, jak vyhledávat v meziknihovním výpůjčním systému tajemné slovanské lidové texty. Když zrovna nepíše nebo nečte, ráda se věnuje hraní nepřeberného množství videoher a Dračího doupěte.

Zdroj informací: Knihy Dobrovský


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaprosto pozoruhodná věc

Green, Hank

Fobos, 2019

zobrazit info o knizeNoční cirkus

Morgensternová, Erin

Argo, 2020

zobrazit info o knizePast na Persea

Pešek, Luděk

Triton, 2020

zobrazit info o knizeHříšní světci

Duncan, Emily

King Cool, 2020

Napsat komentář