Humor na léto

usmev
Vezměte si na dovolenou knihy, které vám na tváři vykouzlí úsměv. Ať už máte rádi zahraniční odpočinkovou literaturu nebo klasický český humor, určitě si vyberete.

První román pochází z pera českého fyzika Doc. RNDr. Jana Klímy, CSc. Ten kromě učebnic kvantové mechaniky také napsal několik humoristických textů a desítky beletristických i populárně naučných knih přeložil z angličtiny. K tomuto úctyhodnému výčtu se nyní přidává nový humoristický román nazvaný Kosmické listy.

Kosmické listy

Humoristický román

Autor: Jan Klíma

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7363-554-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kosmické listy vydalo nakladatelství Dokořán.

Hrdinou knihy je teoretický fyzik Aleš Král, který zmožen vědeckou kariérou přichází do redakce měsíčníku Kosmické listy, aby se ucházel o místo vedoucího literární přílohy. Po dobu jednoho roku pak v časopise zveřejňuje vlastní sci-fi povídky odehrávající se v nepříliš vzdálené budoucnosti roku 2034. Kniha představuje ojedinělé spojení realistického humoristického románu líčícího život redakce Kosmických listů a krátkých sci-fi příběhů, jejichž hrdinové přecházejí i se svými problémy z jedné povídky do druhé a jejichž osudy tak tvoří druhou narativní rovinu knihy. Autor zde nápaditě využil svých znalostí teoretické fyziky i obeznámenosti s problémy, které přinesou pokročilé informační technologie. Nelíčí ovšem – jak je ve sci-fi žánru časté – katastrofický osud lidstva. Vize blízké budoucnosti jsou inspirovány všednodenními událostmi hlavního hrdiny, který s nadhledem a humorem představuje čtenáři futuristická zařízení, jako jsou stroj na sny, generátor trapných situací či dobré nálady. Jak ostatně známe i z naší současnosti, ani sebedokonalejší přístroje se většinou nechovají tak, jak jejich tvůrci i uživatelé očekávali.

Ukázka z knihy

Kapitánem expedice Mars II byl zkušený kosmonaut František Beránek. Nedávno se vrátil z dvouletého pobytu v kosmickém středisku Houston v Texasu a předtím, před nějakými sedmi lety, absolvoval i roční pobyt na kosmodromu Bajkonur. Tam se vyznamenal tím, že zjistil, kdo udělal v roce 2018 dírku do pláště kosmické lodi Sojuz. Když totiž popíjel na Bajkonuru vodku s místním personálem, jeden pracovník bezpečnosti se pochlubil, jak šel tenkrát loď před odletem prohledat v přestrojení za údržbáře. „Kvůli utajení, chápete?“ zasmál se. Když uviděl vedle počítače ležet zarámovanou fotografii Vladimira Vladimiroviče Putina, usoudil, že by ji měl pověsit. Patrně pod vlivem požitého alkoholu vyndal z brašny kladivo a hřebík a zatloukl ho do stěny.

Stáhněte si i pokračování této ukázky.

O autorovi

Doc. RNDr. Jan Klíma, CSc., je teoretický fyzik a autor učebnic kvantové mechaniky, ale také pěti humoristických knížek s detektivními zápletkami, z nichž některé se dočkaly překladu do němčiny (Smrt má ráda poezii, Příběh půjčeného psa) a většina opakovaného vydání. Poslední z nich, Třikrát zločin, vyšla v roce 2018. Kromě původní prózy se Jan Klíma věnuje i překladům z angličtiny. Přeložil okolo 50 knih nejrůznějšího zaměření, z nichž nejznámější jsou z krásné literatury patrně bestsellery Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére A. Jaye a J. Lynna a z literatury faktu publikace R. Feynmana To snad nemyslíte vážně, pane Feynmane a O smyslu bytí či Stručná historie mého života S. Hawkinga.

Zdroj: dokoran.cz

O nakladateli

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

————————————————

Britská autorka Elizabeth von Arnim v roce 1922 publikovala román Začarovaný duben (The Enchanted April), která sice dodnes nebyl přeložena do češtiny, ale hned po vydání se stal bestsellerem a pravděpodobně nejčtenějším románem roku 1923. Brenda Bowenová tento příběh přepsala do moderní prózy a pod názvem Kouzelný ostrov přináší neodolatelný román plný lásky, přátelství a jednoho nádherného léta.

Kouzelný ostrov

Autorka: Brenda Bowenová
Přeložil: Monika Kittová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0170-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Kouzelný ostrov vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Jednoho pochmurného jarního dne si Lottie a Rose všimnou na nástěnce v mateřské škole v Brooklynu inzerátu:
Hopewellská chata.
Little Lost Island, Maine.
Stará hezká chata k pronajmutí na malém ostrově.

Obě by si potřebovaly odpočinout – Lottie od panovačného manžela a Rose od svých zlobivých dvojčat – a dobít baterky. Nabídka jim nedá spát, a tak přestože si to nemůžou dovolit, na ostrov nakonec v létě vyrazí.

Jsou uchváceny svěžím vzduchem, nádhernými výhledy, vidinou dlouhých bezstarostných dnů i představou humrů, kukuřice a koktejlů, které budou podávat na verandě. Na celý měsíc tak hodí skutečný život a všechny problémy za hlavu a na idylickém ostrově se postupně začnou otevírat: jak samy sobě, tak možnostem života, zcela odlišným od těch, které dosud poznaly. Je změna opravdu tak těžká?

Ukázka z knihy

Když Lottie Wilkesová otevřela ráno 13. června oči, poblahopřála si k tomu, že uplynul jeden rok, během kterého se ani jednou nemilovala se svým manželem.

Ethan ze spánku slabě vzdychl. Otočil se a hodil jí bezděčně ručku na čelo. Když spal, byl to takový miláček – jak roztomile povrchně dýchal, jak voněl tak dobře známou, trochu vlhkou vůní, jak mu kmitala očička pod žilnatými víčky –, Lottie se na něj nemohla vynadívat, jak byl subtilní a zranitelný. Teď něco zamumlal.

Lottie si uvědomila, že už je to rok, protože téměř přesně před rokem – den před jejich výročím – se s manželem rozhodli „strávit nějakou tu chvíli v posteli“, jak tomu byl on zvyklý říkat. Lottie se při tomto posledním cvičení cítila poněkud přehlížená, měla dojem, že by klidně mohla být zaměnitelná za kohokoli jiného, a tak se ho zeptala: „Můžeš mě políbit, jak jsi to dělal dřív?“

Pokračujte ve čtení této ukázky!

O autorce

Brenda Bowenová je americká autorka a literární agentka. Žije v New Yorku, ale většinu léta se snaží trávit v Maine.

Zdroj: brendabowen.com

O nakladatelství

logo_Cosmopolis_120x60Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

————————————————

S poslední knihou se vracíme k českým jménům, která ani není třeba představovat: Miloslav Šimek a Jiří Grossmann. Už se ani nelze dopočítat, kolikáté vydání a dotisk jejich knihy Povídky se nyní objevuje na pultech knihkupectví. O zájemce určitě nouze nebude.

Povídky

Autoři: Miloslav Šimek a Jiří Grossmann
Ilustrace: Michal Hrdý

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7244-453-3
Doporučená cena: 286 Kč

Knihu Povídky vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Besídka zvláštní školy, Návštěva cirkusu, třicet šest povídek Jak jsme přechovávali bělogvardějce, to je kompletní vydání povídek Š+G, které doplňuje oddíl divadelní politické satiry Pupáci. Knihu uzavírá vyprávění Miloslava Šimka o tom, jak společně s Jiřím Grossmannem psali parodie, karikatury a grotesky ze života rodiny, školy a společnosti. Ilustrace Michal Hrdý.

O autorech

Miloslav Šimek se v autorské a herecké dvojici s Jiřím Grossmannem originálním humorem ze života rodiny, školy a společnosti prosadil v 60. a 70. letech na divadle i v televizi. Miloslav Šimek stál u zrodu Klubu Olympik, Jiří Grossmann se vedle společné tvorby věnoval psaní textů k populárním písním.  Vrcholu dosáhli v divadle Semafor (výběr z jejich divadelních her a dialogů spolu se vzpomínkami v knize Miloslava Šimka Návštěvní den u Jiřího Grossmanna), na jevišti také četli své povídky. Po smrti Jiřího Grossmanna spolupracoval s dalšími partnery (Luděk Sobota, Petr Nárožný, Josef Fousek, Jiří Krampol, Uršula Kluková, Zuzana Bubílková). Jeho divadelní a literární tvorba směřovala k politické satiře, s kterou začal už s Jiřím Grossmannem.

Jiří Grossmann byl český komik, humorista, zpěvák, textař, divadelní autor a instrumentalista. Během studií na stavební fakultě ČVUT, které později předčasně ukončil, hrál po večerech v klubu Olympic. Zde se seznámil s Miloslavem Šimkem. V této době také začaly vznikat jejich první společné povídky. V roce 1968 nastoupili do divadla Semafor, kde vznikaly jejich známé Návštěvní dny. Zemřel ve věku třiceti let na Hodgkinovu chorobu. První příznaky nemoci se dostavily na povinné vojenské službě. Je pochován na Vinohradském hřbitově v Praze.

Zdroj: sulc-svarc.cz a kosmas.cz

O nakladateli

logo Šulc-ŠvarcNakladatelství Šulc-Švarc působí nepřetržitě na knižním trhu od roku 1991. V 90. letech vydalo více než dvě desítky překladů, ale od začátku se soustředilo na spolupráci s českými spisovateli. Celkový počet vydaných publikací již přesáhl číslo 500. Vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKosmické listy
Humoristický román

Klíma, Jan

Dokořán, 2020

zobrazit info o knizeKouzelný ostrov

Bowenová, Brenda

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizePovídky

Šimek, Miloslav - Grossmann, Jiří

Šulc-Švarc, 2020

Napsat komentář