Zahrajte si o tipy, jak založit a udržovat biozahradu

zkuste-to-doma-sami-zahrada-a-balkon-perex
Založte si biozahradu a užijte si výhody, které s sebou přináší. Existuje mnoho možností, jak zahradničit šetrněji k přírodě, zdravěji a přitom snadno a bez zbytečné námahy. Inspirujte se v další z řady knih od smarticular.net.

Zahradničte šetrně k přírodě a s užitkem pro sebe

Květinová louka plná včel místo trávníku, zelenina místo okrasných rostlin, léčivé byliny místo plevelu, půdokryvné rostliny, které se dají jíst, místo kamenitých ploch – existuje mnoho možností, jak zahradničit přírodněji, zdravěji a zároveň snadněji.

Zde jsou důvody, proč se vyplatí na biozahradě něco vlastního pěstovat:

  • To, co si sami vypěstujete, bude chutnější a zdravější, protože nebudete používat jedovaté pesticidy a umělá hnojiva.
  • Biozahrady prospívají životnímu prostředí, protože představují dokonalou oázu pro hmyz a ptactvo. Zároveň poskytují prostor pro pěstování starých odrůd, od kterých se kvůli mrtvým designérským zahradám a monokulturním polím začalo upouštět.
  • Vlastní prací a opětovným využíváním ušetříte, protože budete využívat existující zdroje a nebudete muset kupovat drahé postřiky, hnojiva a další prostředky.
  • Díky zahradničení budete nezávislejší a také šťastnější, protože aktivita v přírodě je balzámem pro duši i tělo.

Pro založení přírodní biozahrady existuje mnoho dobrých důvodů, i když by ji měla tvořit pouze jedna nádoba na balkoně. Stále více lidí se už rozhodlo převzít zodpovědnost a pěstovat alespoň část toho, co jí – ať už na zahradě, pronajatém záhonku či na balkoně. Využijete-li při zahradničení nekonvenční postupy a některé projekty z této knihy, nezískáte pouze zdravou zeleninu, chutné ovoce a svěží bylinky, ale zároveň vznikne i malá oáza „divoké“ přírody.

 

Zkuste to doma sami: zahrada a balkon

Autor: smarticular.net

Vydalo: nakladatelství Kazda
Překlad: Monika Řezníčková
Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Vydáno: 5/2020
ISBN: 978-80-88316-74-9

Přečtěte si více o knize Zkuste to doma sami: zahrada a balkon, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Kazda. A nezapomeňte také na ukázku.

Nakladatelství Kazda vydává svým způsobem výjimečné knihy a CD, a to napříč všemi žánry – od pozoruhodných lidských osudů inspirativních osobností a příběhů přes kvalitní pohádky až po nevšední rádce pro rodinu, partnerské vztahy a výchovu dětí.

 

O Smarticular.net

Smarticular.net je berlínský portál, který od roku 2014 zveřejňuje návody a tipy na jednodušší a udržitelnější život. Na problémy pouze neupozorňuje, ale denně představuje nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž si může každý trochu usnadnit život a zároveň být ohleduplnější k životnímu prostředí. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří je sami zkoušejí a dělí se o své zkušenosti.
(Zdroj informací: nakladatelství Kazda)

 

Vyhrajte knihu Zkuste to doma sami: zahrada a balkon

Květinová louka je nejen hezčí a rozmanitější než nakrátko střižený anglický trávník, ale také skýtá potravu včelám a útočiště hmyzu. Okrasné rostliny, které jsou sice potěchou pro oko, ale jinak nepřináší mnoho užitku, můžete snadno nahradit zeleninou či bylinkami a vypěstovat si tak zdravější potraviny bez pesticidů a umělých hnojiv. A pokud nemáte zahradu, nemusíte být smutní – spoustu možností totiž nabízí i  běžný panelákový balkon, stačí jen vědět, jak ho využít. Inspirujte se v knize od smarticular.net a naučte se, jak zahradničit zodpovědně a šetrně k přírodě a bez zbytečné námahy.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Kazda vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Zkuste to doma sami: zahrada a balkon vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu
Zkuste to doma sami: zahrada a balkon
probíhá od 7. do 20. června 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Zkuste to doma sami: zahrada a balkon

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZkuste to doma sami: zahrada a balkon
111 projektů a nápadů pro přírodní biozahradu

smarticular.net

Kazda, 2020

Napsat komentář