Nenechte si ujít v týdnu od 4. do 10. června 2012

Nenechte si ujít
A jsme tu opět s náručí tipů na zajímavé knižní akce v prvním červnovém týdnu. Můžete se vypravit na autogramiády, křty novinek či na zajímavé čtení do knihovny.

Naši nabídku odstartuje v pondělí 4. června autogramiáda Petry Lamschové a Petra Havlíčka v Praze v literární kavárně v paláci knih Luxor. Budou zde podepisovat svoji novou knihu Jídlo jako životní styl 2. Je to již druhý díl informací pro každého, kdo se zajímá o zdravý životní styl. Pokud si kladete mnoho otázek, na které se vám složitě hledají odpovědi, určitě ji otevřete. Jak správně jíst při sportu? Jak správně hubnout po porodu? Co mám dělat, když má moje dítě nadváhu? Je správné hubnout s ním? Poradí vám dvojice odborníků na hubnutí a stravování – Petra Lamschová, šéfredaktorka časopisu Dieta, a výživový poradce Petr Havlíček, který naučil správně jíst už řadu českých čtenářů a čtenářek. V knize najdete 70 otázek, 70 odpovědí a 70 receptů.

V úterý 5. června budou mít skvělou příležitost si přijít pro autogram příznivci popové hvězdy Václava Neckáře. V Brně na Joštově ulici v knihkupectví Dobrovský bude podepisovat knihu Cesta do mé paměti. Její název je velmi příznačný. Zpěvák po těžké mozkové příhodě ztratil cestu do své paměti a velmi obtížně ji znovu nacházel. Za pomoci hudebního publicisty Vladimíra Vlasáka, který naslouchal jeho vyprávění i vzpomínkám jeho bratra Jana a zároveň pátral v archivech, vznikla tato kniha. Jedinečné memoáry, v nichž je zpěvákův pohled na sebe sama konfrontován s hlasy té které doby a lidí, kteří ho během kariéry provázeli. Je to unikátní svědectví nejen o jednom lidském osudu, ale i o českém showbyznysu a dobrých i zlých časech, jež by neměly být zapomenuty. Kniha je doplněna bohatou fotografickou výbavou. A nemusíte se spokojit jen s podpisem. Ještě týž den večer Václav Neckář v brněnském klubu Fléda odehraje svůj koncert s názvem Dobrý časy.

Ve středu 6. června je připraven poslechový pořad v Polanově síni Plzeňské knihovny s názvem Šmejdění III. – Kenyho partička aneb Proč bychom… Jde o čtení z knih Zdeňka Šmída. Narodil se 17. května 1937 v Kdyni a zemřel 9.dubna 2011 při šnorchlování na Seychelách, když ho zradilo srdce. A právě on je autorem populární trilogie Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofelii, Proč bychom se nepotili aneb Jak se chodí po horách a Proč bychom se netěšili aneb Jak se držet nad vodou. Napsal i beletrizované cestopisy ze Skandinávie, severní Afriky, střední Ameriky, Německa, Aljašky a Bornea. Zabýval se i česko-německými vztahy. Nejznámějším ale zůstává první díl trilogie, který byl i zfilmován v roce 2008 režisérem Petrem Nikolaevem jako desetidílný televizní seriál s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. V Plzni vybrali z jeho knížek a budou je číst Markéta Čekanová a Jiří Hlobil.

7. června ve čtvrtek proběhne v Praze v paláci knih Luxor autogramiáda v rámci uvedení knihy Kronika rodu Hrušínských. V ní Marie Valtrová vypráví o osudech jednoho z našich nejstarších hereckých rodů, jehož zakladatelem se stal Ondřej Červíček. Na příběh členů rodiny Červíčků a Budínského herecké společnosti navazuje vyprávění o otci Rudolfa Hrušínského, v jehož záznamech zůstalo uchováno cenné svědectví o Osvobozeném divadle a Divadle Vlasty Buriana. Jádrem knihy je ale osobnost velkého českého herce Rudolfa Hrušínského, dlouholetého člena Národního divadla. Historii významného hereckého rodu uzavírají medailony jeho potomků a pokračovatelů, kteří rodinnou tradici dále rozvíjejí. Na setkání se těší Jan Hrušínský a jeho žena Miluše Šplechtová.

A na závěr našich pozvánek bych chtěla ještě upozornit na dvě akce v knihovnách. První se koná 9. června v Městské knihovně ve Valašském Meziříčí. Ve večerních až nočních hodinách se můžete zúčastnit netradičního literárního kvízu pro děti i dospělé s názvem Hádej, kdo jsem a pořadu Nebojte se do knihovny – uvidíte videoklipy o knihovně, jak ji neznáte. A v průběhu celého týdne až do soboty je možnost zavítat v Brně do Moravské zemské knihovny na Výstavu firemní literatury. Na výstavce najdete katalogy, brožury a letáky k výrobkům a činnosti domácích a zahraničních firem. Tiskoviny jsou uspořádány tematicky podle mezinárodního desetinného třídění. Registrovaní čtenáři si mohou firemní materiály půjčit na týden domů.

Koná se ve vaší blízkosti také něco zajímavého a nenašli jste to ani v našem Kalendáři akcí? Využijte vkládací formulář a pozvěte pro změnu vy nás.

Doporučení:
Share

Napsat komentář