Životní osudy na stránkách knih

Biografie-pro-kazdeho
Životní cesta každého z nás je jiná, zcela jedinečná. Přesto občas nemusí být od věci inspirovat se u druhých, zvlášť když jde o významné osobnosti, které dosáhly již mnohého. Jak už asi tušíte, dnes se podíváme na knížky, které popisují životní osudy jiných.

Láska má mnoho podob a pro rusko-amerického matematika Edwarda Frenkela vždy znamenala především matematiku. Své vzpomínky, ale i konkrétní znalosti z oboru proto sepsal do knihy Láska a matematika, kterou u nás vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Láska a matematika

Srdce skryté skutečnosti
Autor: Edward Frenkel
Přeložil: Jan Hůla

Počet stran: 302
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7363-905-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Láska a matematika vydalo nakladatelství Dokořán společně s nakladatelstvím Argo.

Láska a matematika je mezinárodní bestseller, ve kterém se rusko-americký matematik Edward Frenkel zpovídá ze své nezřízené lásky k matematice a myšlení vůbec. Kniha však současně poslouží i jako podrobný úvod k Langlandsovu programu, který je asi největším a nejambicióznějším hnutím v celé moderní matematice. Jeho cílem je propojit různé matematické obory a nakonec možná vybudovat sjednocenou teorii celé matematiky. Z hlediska formy je Láska a matematika neobvyklé dílo. Zčásti ho tvoří autorovy osobní vzpomínky na tísnivé poměry v Sovětském svazu v 80. letech 20. století a na jeho rodinu i přátele, kteří mu pomohli najít cestu k matematice. Další složkou je líčení jeho intelektuálního a odborného vývoje, které organicky přerůstá do důkladných rozborů jednotlivých matematických problémů, se kterými se autor v té době potýkal. Kniha tak poslouží jako průvodce nejmodernější matematikou, ale současně i jako motivační příručka pro mladé vědce a mimořádně zajímavý popis různých prostředí, v nichž se dnešní matematici pohybují.

Ukázka z knihy

Řešení prvního problému pro mě bylo jako rituální zasvěcení do tajného řemesla matematiky. Byla to šťastná náhoda, že mě následující matematický projekt, na kterém jsem s Fuksem pracoval, přivedl k jádru Langlandsova programu, jedné z nejhlubších a nejvíce vzrušujících matematických teorií, které vznikly za posledních 50 let. O svém projektu vám budu vyprávět později. Cílem této knihy je mnohem víc než jen popsat mou osobní zkušenost. Jejím cílem je ukázat zázraky moderní matematiky a dokázat, že záleží především na představivosti a průkopnickém myšlení. Langlandsův program je toho skvělým příkladem. Lze ho vnímat jako sjednocenou teorii veškeré matematiky, protože odkrývá a zdůrazňuje skryté a nečekané souvislosti mezi různými matematickými obory.

Přečtěte se celou ukázku z knihy.

O autorovi

Edward Frenkel (* 1968) je americký matematik ruského původu. Přes potíže způsobené antisemitskou politikou Sovětského svazu 80. let začal studovat matematiku na Gubkinově institutu ropy a plynu, současně však již pracoval na obtížných matematických problémech. Na základě svých prací byl v 21 letech jmenován hostujícím profesorem na Harvardově univerzitě, kterou později vystudoval a získal zde doktorát. V USA žije a pracuje dodnes, v současnosti je profesorem matematiky na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Láska a matematika (2013) je jeho první populárně-naučnou knihou, zatím vyšla v 18 jazycích.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Kniha Učinit se modlitbou autorů Pierre Ferrière a Isabelle Meeûs-Michielsové je fascinujícím svědectvím o životě mladé holandské dívky, která zahynula v Osvětimi. Její deníky vydaly zprávu o posledních letech jejího života a schopnosti i v takto krutém prostředí najít Boha. Knihu vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

Učinit se modlitbou

15 dní s Etty Hillesumovou
Autoři: Pierre Ferrière, Isabelle Meeûs-Michielsová 
Přeložil: Jiří Stejskal

Počet stran: 116
Vazba: vázaná
Formát: 145×216 mm
ISBN: 978-80-7364-097-2
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Učinit se modlitbou vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

Etty Hillesumová vyvolává od osmdesátých let, kdy byl vydán její deník, takový zájem a pozornost, že ji lze považovat za jednu z předních duchovních postav, jež oslovují dnešní hledače Boha. Tato mladá holandská Židovka, která roku 1943 zemřela v Osvětimi, prošla v posledních třech letech svého jen devětadvacetiletého života uchvacující cestou. Byla to osobnost nadaná, živá, ba vášnivá, ale také plná chaosu, v němž se mnohdy ztrácela. S pomocí terapeuta se pustila do práce na sobě, díky níž sama, mimo jakoukoli konfesi, dospěla k setkání s Bohem a v dramatickém kontextu holokaustu i k uchování si vnitřní svobody a oddané službě svému lidu.

O autorech

Pierre Ferrière je jezuitský kněz a historik. Více než dvacet let prožil v Africe. Nyní v Belgii a ve Francii vede semináře a duchovní cvičení na téma Ettyiny cesty svobody.

Isabelle Meeûs-Michielsová je vedoucí dvou denních center pro handicapovanou mládež a dospělé. Dílo Etty Hillesumové důvěrně zná a šíří je přednáškami a semináři, zejména v belgickém Duchovním centru La Pairelle.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal

————————————————

Karla Kryla, charismatického písničkáře a básníka, zná asi každý. Za jeho názory a postoje si ho mnoho lidí dodnes velice váží. Málokdo přitom ví, že i jeho otec a dědeček toho pro kulturu mnoho vykonali. Byli totiž knihtiskaři. Jejich osudy popisuje kniha Poddat se nemíním Vojtěcha Klimta, kterou vydalo nakladatelství Galén.

Poddat se nemíním

Příběh knihtiskařů Krylových
Autor: Vojtěch Klimt

Počet stran: 492
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7492-456-9
Doporučená cena: 490 Kč

Knihu Poddat se nemíním vydalo nakladatelství Galén.

Kniha detailně mapuje tiskařskou činnost dědečka a tatínka básníka a písničkáře Karla Kryla v Novém Jičíně a Kroměříži. V duchovním prostředí této tiskárny Karel Kryl vyrůstal a knihy zde tištěných autorů utvářely jeho poetiku a obraznost. Podnítila také jeho vztah ke krásným tiskům, kvalitnímu papíru a výtvarné výzdobě knih. Vojtěch Klimt prostudoval v archivech a knihovnách stovky dokumentů, dopisů a jiných archiválií. Výsledkem je svazek, který přináší detailní vhled do mimořádně cenné kulturní práce, kterou Krylovi předkové vykonali. Jeho součástí je obsáhlá obrazová příloha. Kniha vyšla za přispění Nadace Český literární fond.

O autorovi

Vojtěch Klimt (* 1973), publicista, předseda klubu Karla Kryla, znalec Krylova života a díla. Je autorem zasvěcené Krylovy biografie Akorát že mi zabili tátu…, která vyšla již ve třech vydáních a je respektovaným zdrojem informací o tomto českém písničkáři. Ve své druhé knize Poddat se nemíním se Klimt podrobně věnuje historii třech generací Krylů-tiskařů.

Zdroj informací: nakladatelství Galén

————————————————

Láskou jsme začali, láskou také skončíme. Kniha Milenci svobody: Beauvoirovoá a Sartre od Claudine Monteliové vypráví o lásce Jeana-Paula Sartra a Simone de Beauvoirové, o ásce jednoho k druhému, ale hlavně o lásce ke svobodě. Knihu vydalo nakladatelství Metafora.

Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre

Velikáni francouzské literatury. Myslitelé. Milenci.
Autorka: Claudine Monteilová
Přeložila: Hana Davidová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-7625-062-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Milenci svobody: Beauvoirová a Sartre vydalo nakladatelství Metafora.

Navýsost svobodný milostný vztah Jeana-Paula Sartra a Simone de Beauvoir ve své době provokoval. Jejich myšlenky revoltovaly proti jakémukoli bezpráví a nesvobodě. Dnes už patří k nejvýznamnějším myslitelům 20. století, ale kdysi byli také zranitelnými lidmi z masa a krve, kteří měli své touhy, bolesti i špatné stránky. A patřili k sobě.

 Ukázka z knihy

Sartre si nové zasvěcování užíval. Právě učinil první významný krok na cestě ke svobodě. „École Normale… to byl od prvního dne počátek nezávislosti. Mnozí mohou říct, jak to říkám i já, že to byly čtyři roky štěstí.“

S Nizanem bydleli spolu na pokoji. Kroužek se dal zase dohromady. Teď už šlo jen o to, věnovat se oblíbeným předmětům. Nadchla ho filozofie. Přidal se k bývalým Alainovým studentům a pustil se do Descartese a Spinozy. Ze všech spisovatelů ho nejvíc zajímal Stendhal.

Po celou dobu studií chodíval každou neděli na oběd k matce a otčímovi. Starý matematik se s mladým filozofem přel, dokonce ho nařkl z oddanosti komunistické straně. Ve skutečnosti se mladík, na rozdíl od svého přítele Raymonda Arona, o politiku vůbec nezajímal.

Nezapomeňte si přečíst i zbytek ukázky.


Tyto i plno dalších knihy najdete za skvělé ceny v našich aukcích.

Která z dnešních knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska a matematika
Srdce skryté skutečnosti

Frenkel, Edward

Dokořán, 2020

zobrazit info o knizeUčinit se modlitbou
15 dní s Etty Hillesumovou

Ferriere, Pierre – Meeus-Michielsová, Isabelle

Lukáš a syn, 2019

zobrazit info o knizePoddat se nemíním
Příběh knihtiskařů Krylových

Klimt, Vojtěch

Galén, 2020

zobrazit info o knizeMilenci svobody: Beauvoirová a Sartre
Velikáni francouzské literatury. Myslitelé. Milenci.

Monteil, Claudine

Metafora, 2020

Napsat komentář