Dospívání třikrát jinak

Zeny-a-muzi-v-problemech
Dospívání je často velice složité období. Každý je snáší jinak, každému přináší jiné starosti. V dnešních tipech se zaměříme právě na toto životní období, a to z mnoha různých úhlů. Začtěte se do článku a vyberte si knížku právě pro vás. 

Krása, která přetrvá je román vyprávějící o třech mladých lidech, které potká neštěstí, a o tom, jak se s ním vyrovnávají. Zároveň ale všichni najdou něco, co jim pomáhá složité situace zvládnout. Co je tedy tou krásou, která tu zůstane navzdory všemu smutku? Knihu od Ashley Woodfolkové vydalo nakladatelství #booklab.

Krása, která přetrvá

Autorka: Ashley Woodfolková
Přeložila: Runka Žaludová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7529-836-2
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Krása, která přetrvá vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Krásně smutný román nejen o vyrovnávání se s žalem a ztrátou blízkých, ale také o tom, co přetrvá navždy. Autumn vždy přesně věděla, kým je – talentovanou umělkyní a věrnou kamarádkou. Shay charakterizovaly dvě věci: pouto s její sestrou dvojčetem a láska k hudbě. A Logana zas milostný život inspiroval ke skládání zamilovaných písní. Když ale každého z nich potká nějaká tragédie, hudba už najednou nestačí. Shay třeba píše blogy o hudbě a snaží se nesesypat. Autumn zase posílá zprávy, přestože ví, že na ně už nikdy nikdo neodpoví. Navzdory smutku, který prožívají, je právě hudba něčím, co by je mohlo opět spojit – tím krásným, co zůstává.

Ukázka z knihy

Sedím s tvojí rodinou. Tvoje máma svírá v ruce korálky růžence a neslyšně brečí. Táta hledí rovně před sebe, ale ve skutečnosti se nedívá na nic konkrétního. Potom, co Dante políbí rakev, si sedne vedle mě, ramenem se dotýká mého a podle jeho pohybů vím, že brečí.

Část ze mě se od něj chce odtáhnout, ale nedokážu se ani pohnout.

Moje rodina sedí několik řad za námi. Máma vypadá bezchybně, ale modré oči má smutné a táta má po celou dobu skloněnou hlavu, jako by nechtěl vidět svět, ve kterém nejsi. Mezi jejich blond hlavami vyniká hranaté černé mikádo, ten střih by se ti líbil, kdybys tu byla. Někdy mezi koncem zimních prázdnin a včerejškem si totiž Willow obarvila konečky vlasů na sytě růžovou. I přes napuchlé červené oči vypadá jako hvězda K-popu. Jakmile včera přišla domů z intru, vlezla ke mně do postele a hladila mě po zádech.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Ashley Woodfolková vystudovala Rutgers University v New Jersey a v současné době pracuje v nakladatelství dětských knih. Je autorkou současné Young Adult literatury. Debutovala románem Krása, která přetrvá, její druhý román When you were everything prozatím nebyl přeložen do češtiny.

Zdroj informací: www.ashleywoodfolk.com

————————————————

Leonard Cohen je vskutku všestranný autor, vždyť kromě své hudební tvorby vydal i několik knih. Jeho románová prvotina Oblíbená hra nyní vychází v nakladatelství Argo v novém vydání. A opět čtenáře přivádí do Montrealu a vypráví o dospívání bohatého mladíka Breavmana.

Oblíbená hra

Autor: Leonard Cohen
Přeložil: Tomáš Hrách

Počet stran: 285
Vazba:
Formát: 123×200 mm
ISBN: 978-80-257-3130-7
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Oblíbená hra vydalo nakladatelství Argo.

Leonarda Cohena zná celý svět především jako hudebníka a zpěváka; ne každý už však ví, že geniální kanadský písničkář měl původně literární ambice. Právě o tom vypráví jeho prvotina z roku 1963 – silně autobiografický román Oblíbená hra, po němž Cohen o tři roky později vydal už jen knihu Nádherní poražení a svoji romanopiseckou dráhu uzavřel. Oblíbená hra je barevnou mozaikou sestávající z drobných epizod, které pojednávají o dospívání a raném mužném věku bohatého židovského mladíka z Montrealu jménem Breavman. Vzpomínky z dětství se prolínají s rozhovory s protagonistovou dívkou Shell, s líčením jeho vztahu s dlouholetým kamarádem Krantzem či matematickým maniakem a božím prosťáčkem Martinem. Ač mu všichni slouží jako inspirace na cestě k umění, na to, aby se stal umělcem, je musí nakonec opustit a vyrazit do světa na vlastní pěst.

Ukázka z knihy

Breavman zná dívku jménem Shell, která si nechala propíchnout uši, aby mohla nosit dlouhé tepané náušnice. Dírky jí zhnisaly a na ušních lalůčcích jí zůstaly drobné jizvy. Objevil je pod jejími vlasy.

Když jeho otec vylézal ze zákopu, zasáhla jej do paže kulka. Pro člověka se srdeční trombózou je svým způsobem útěcha, může-li se pochlubit zraněním z boje.

Breavman má na pravém spánku jizvu na místě, kam ho Krantz zasáhl lopatkou. Taková hádka kvůli sněhulákovi. Krantz mu chtěl dát místo očí uhlíky. Breavman tehdy, stejně jako teď, odmítal při zdobení sněhuláků používat cizorodé materiály. Žádné vlněné šály, klobouky nebo brýle. Z téhož důvodu neschvaluje vkládání mrkví do úst vydlabaných dýní ani připevňování okurkových uší.

Na webu nakladatelství najdete celou ukázku.

O autorovi

Leonard Cohen (1934–2016) se narodil v židovské rodině v quebeckém Montrealu, kde také vystudoval McGillovu univerzitu. Začínal jako spisovatel: v roce 1956 debutoval básnickou sbírkou Porovnejme si mytologie (Let Us Compare Mythologies), po níž následovaly sbírky Kořenka Země (Spice-Box of Earth, 1961) a Květiny pro Hitlera (Flowers for Hitler, 1964). Na hudební dráhu přesedlal teprve po relativním komerčním a kritickém neúspěchu svých dvou románů Oblíbená hra (The Favourite Game, 1963) a Nádherní poražení (Beautiful Losers, 1966). Přestože se díky svým čtrnácti studiovým albům stal jednou z nejrespektovanějších postav moderní populární hudby i popkultury jako takové, k literatuře se po celý život pozoruhodným způsobem vracel, jak ukazují jeho díla jako Kniha milosrdenství (Book of Mercy, 1984), Kniha toužení (Book of Longing, 2006) či posmrtně vydaný soubor Plamen (The Flame, 2018).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Změna pohlaví je dodnes velice ožehavé téma, a to jak pro dotyčnou osobu, tak pro její nejbližší okolí. Tomuto tématu se věnuje i román Můj brácha se jmenuje Jessica od Johna Boyneho. Knihu vydalo nakladatelství #booklab.

Můj brácha se jmenuje Jessica

Autor: John Boyne
Přeložila: Anežka Mannová

Počet stran: 223
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-928-4
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Můj brácha se jmenuje Jessica vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Na svého staršího bratra Jasona se Sam Waver mohl vždycky ve všem spolehnout. Sam ho zbožňuje, zdá se totiž, že Jasonův život je perfektní – je přátelský, oblíbený, skvěle hraje fotbal a holky se můžou přetrhnout, aby s ním mohly chodit. Ale jednoho večera svolá Jason celou rodinu a svěří se jim s tajemstvím, se kterým se potýká už nějakou dobu. Tajemstvím, které hrozí je všechny rozdělit. Jeho rodiče si před tím zacpávají uši a Sam to nedokáže pochopit. Protože co byste dělali vy, kdyby vám váš bratr řekl, že ve skutečnosti vůbec není vaším bratrem? Že je ve skutečnosti… vaší sestrou? Nový silný román oceňovaného spisovatele Johna Boyna, autora bestselleru Chlapec v pruhovaném pyžamu.

Ukázka z knihy

Můj brácha Jason se o mě staral tak dlouho, kam až moje paměť sahala. Pochopitelně jsme měli au pair – spoustu au pair – protože máma říkala, že pokud pro ni její voliči nebudou vždycky na prvním místě, dají v příštích volbách hlas opačné straně a potom to s celou zemí půjde od desíti k pěti. A táta říkal, že je klíčové, aby máma vždycky vyhrála s výrazným rozdílem, pokud má i nadále stoupat k vrcholku Mount Everestu.

„Pro stranu je dobré,“ říkal, „když nejenom vyhraje, ale vyhraje ve velkém.“

Většina au pair u nás moc dlouho nevydržela, protože o sobě říkaly, že jsou kvalifikované profesionálky, vystudovaly univerzitu, znají svoje práva a odmítají, aby s nimi bylo zacházeno jako s otroky. A máma pokaždé poznamenala, že pokud jsou opravdu tak vysoce vzdělané, měly by vědět, že otroci nedostávali plat, zatímco ony ano, a potom se obrátila na tátu a řekla něco v tom smyslu, že tohle jsou přesně ty typy, co se účastní pochodů a protestují proti úplně všemu, ale samy nikdy nehnou prstem, aby pomohly, a pak se spustila hádka, která se týkala všeho od selhání veřejného zdravotnictví po jaderné odzbrojování a od cen městské hromadné dopravy po mírové procesy na Blízkém východě.

Nezapomeňte si přečíst kompletní ukázku.

O autorovi

John Boyne patří k nejznámějším a nejoceňovanějším irským spisovatelům. Vystudoval anglickou literaturu v Dublinu a tvůrčí psaní na University of East Anglia v Norwichi, kde také získal prestižní cenu Curtis Brown Award. Je autorem desítky románů pro dospělé a pěti knih pro děti a mládež. Mezi ně patří i mezinárodní bestseler Chlapec v pruhovaném pyžamu – příběh o síle přátelství a nevinnosti ve světě barbarství, který se v roce 2008 dočkal i filmového zpracování. Jeho knihy byly dosud přeloženy do 51 jazyků. Za svou tvorbu získal John Boyne několik literárních cen a v roce 2015 také čestný doktorát na University of East Anglia, kde dnes pomáhá nadaným studentům formou stipendia. Kromě vlastní tvorby působí jako recenzent pro Irish Times a porotce několika literárních soutěží. Žije v Dublinu.

Zdroj informací: www.kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete spoustu knih za skvělé ceny.

Napište nám do komentářů, která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrása, která přetrvá

Woodfolk, Ashley

#BOOKLAB, 2020

zobrazit info o knizeOblíbená hra

Cohen, Leonard

Argo, 2020

zobrazit info o knizeMůj brácha se jmenuje Jessica

Boyne, John

#BOOKLAB, 2020

Napsat komentář