Biografie – zdroj poučení

autobiografie
V úvodu týdne jsme si pro vás připravili příběhy o životních radostech a strastech, které dnes a denně může prožívat každý z nás. Jaký je život s bipolární poruchou? Jak nejrůznějším režimům, závislostem a tragédiím vzdorovaly slavné osobnosti? A co funguje na opravdu pevný vztah?

Pro některé lidi představuje každý den života boj, který ovšem stojí za to bojovat. Potvrzuje to ilustrátorka Ellen Forney, žena, jíž byla krátce před třicítkou diagnostikována bipolární porucha. O epizodách mánií přecházejících v těžké deprese sepsala s humorem a nadsázkou komiks.

Zbláznění

Jaké to je, když se zblázníte? Ellen Forney to postihlo krátce před třicítkou, kdy u ní propukla bipolární porucha. O svém životě, kde se střídá mánie a deprese, píše s nadhledem a s humorem. Dává nahlédnout do manických epizod, kdy se její život „rozjede“ a ona nad ním ztrácí kontrolu, i do epizod deprese, kdy se z jejího života vytratí barvy a smích. Nežije ale jen mánií a depresí, s humorem a nadsázkou popisuje, jaké to je, žít s nálepkou „blázna“. Výsledkem je temně vtipná a velmi osobní kniha.

Mánie, deprese, Michelangelo a já
Autorka: Ellen Forneyová
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-1586-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Zbláznění vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Zblazneni Ukazka-z-knihy-Zblazneni-2

Prohlédněte si všechny ukázky.

————————————————

Český rodák Dan Horyna exceloval zejména v osmdesátých letech, kdy jej většina lidí znala pod přezdívkou Zeppelin. Za pozlátkem slávy se skrýval život bývalého atleta, jemuž komunistický režim sebral v raném mládí všechny jistoty, a naopak přivolal řadu démonů, kterým musel vzdorovat mnoho dalších let…

Dan Horyna: Přežil jsem sám sebe

Unikátní vzpomínky legendárního zpěváka a uznávaného existenciálního psychoterapeuta. Dan Horyna – rocková legenda osmdesátých let s neodmyslitelnou přezdívkou Zeppelin. Frontman metalové kapely Vitacit a Merlin. Ještě než z něj vyrostla rocková hvězda, patřil k talentovaným atletům. Byl mistr republiky na 1500 metrů, mířil na olympiádu, ale nakonec s atletikou skončil. Stále nebyl sám se sebou spokojený – chtěl víc. V pouhých sedmnácti letech mu křídla přistřihl komunistický žalář, kde skončil kvůli improvizovanému vystoupení na Karlově mostě, které bylo vyhodnoceno jako provokace komunistického režimu. Horyna byl sice za dva měsíce propuštěn, ale v hledáčku policie už zůstal. Po návratu z vězení byl vyhozen ze školy a ztratil veškeré jistoty, které do té doby měl. Postupně přičichl k drogám, které ho během dvanácti let několikrát dostaly na pokraj života a smrti. Charismatický zpěvák patřil k první pervitinové generaci v Česku. S drogovým démonem bojoval celkem třikrát a kvůli drogám se mu rozpadla tři manželství. Východisko z drogové závislosti našel až díky pobytu v léčebně Červený Dvůr, který mu pomohl v hledání smyslu života. Dnes už přes deset let působí jako vyhledávaný terapeut, vyznává buddhismus a sám úspěšně pomáhá drogově i alkoholově závislým lidem.

Autorka: Radka Červinková

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 150×213 mm
ISBN: 978-80-271-0587-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Dan Horyna: Přežil jsem sám sebe vydalo nakladatelství Cosmopolis.

————————————————

Královna detektivních příběhů během svého života rovněž neměla na růžích ustláno. Zažila obě světové války, po smrti matky na jedenáct dní záhadně zmizela a jedenkrát se rozvedla. Jaký byl život Agathy Christie očima jejích nejbližších?

Agatha Christie: Životopis

Život a dílo Agathy Christie zpracovala řada autorů a sama královna detektivek vydala vlastní životopis, ale Janet Morganová získala něco podstatného navíc: nabídku přímo od Agathiny rodiny, aby sepsala „oficiální biografii“. Z důvěry, kterou jí Agathina dcera Rosalind projevila, vyplynul i exkluzivní přístup k Agathiným zápisníkům, korespondenci a dalším písemnostem, stejně jako rozhovory s početnými Agathinými příbuznými, přáteli a spolupracovníky. Výsledkem je obsáhlá a důkladná kniha, která se opírá především o citáty a svědectví jak samotné Agathy Christie, tak i těch, kteří k ní měli blízko. Čtenářům tak nabízí nové úhly pohledu na Agathinu osobnost, práci, rodinu, názory, zkušenosti – a možná dokonce i na ono pověstné jedenáctidenní zmizení…
Kniha vyšla v Británii poprvé v roce 1984 a poté opakovaně znovu, naposledy v nově doplněné edici roku 2017. Nakladatelství Slovart se prvním českým vydáním této biografie připojuje k oslavám 130. výročí narození Agathy Christie.

Jedinečná biografie čerpající ze soukromých archivů královny detektivek
Autorka: Janet Morgan
Přeložila: Barbara Hajná

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 152×236 mm
ISBN: 978-80-7529-968-0
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Agatha Christie. Životopis. vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Uprostřed války se Agatha poprvé pokusila o detektivní příběh. Zpětně viděno, byl to významný okamžik, ale tehdy se nijak důležitý nezdál. Především nebylo psaní o zločinu ani zdaleka její hlavní činností. Válka, Archieho přežití, chřadnoucí zdraví její matky i babičky, potíže s údržbou Ashfieldu a práce ve výdejně léků představovaly tak závažné starosti, že psaní knihy se ve srovnání s nimi jevilo jako triviální výplň volného času. Každopádně pro Agathu psaní nebylo ani novým, ani překvapivým koníčkem. Clara i Madge psaly povídky, a tak je psala i ona. Zájem o tajemné a pochmurné stránky existence u ní trval dlouhodobě, jak ostatně dokazuje jedna z jejích raných básní nazvaná „V hloubi lesa“ (…) (str. 100)

————————————————

Santiago de Compostela je pověstné poutní místo, kam ročně zavítají lidé z celého světa. Pouť do tohoto města se rozhodli podniknout i novomanželé Hanušovi, pojali ji však poměrně neortodoxním způsobem – dali výpovědi v práci a vyrazili z domu pěšky. Co všechno se za 3300 kilometrů a 103 dní na cestě událo?

Od oltáře do Santiaga

Kniha zachycuje tragikomický příběh novomanželské pěší poutě z Kuřimi až k Atlantiku.
Lukáš: Dali jsme výpověď v práci a náš další plán zněl jasně: Z domova do Santiaga de Compostella, pěšky! Tato ojedinělá a syrová zpověď vznikla spojením mých „objektivních zápisků“ s velmi „zkresleným deníkem“ mé novopečené manželky. Dává tak nahlédnout do hlavy muže a ženy, kteří se rozhodli být přes 3 300 kilometrů a 103 dní pouze spolu.
Jana: Bude mít náš čerstvý sňatek jepičí životnost, nebo nakonec převládne stockholmský syndrom? Kolik bude facek, slz, mrtvých a znemožněných? Dokážeme dojít až do cíle? Jestli máte dost odvahy, vydejte se na cestu s námi… 

aneb na svatební cestu pěšky
Autoři: Jana HanušováLukáš Hanuš
Ilustrace: Petr Urban

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 145×245 mm
ISBN: 978-80-271-1021-6
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Od oltáře do Santiaga vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Od-oltare-do-Santiaga-ukazka Od-oltare-do-Santiaga-ukazka-2


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZbláznění
Mánie, deprese, Michelangelo a já

Forneyová, Ellen

Portál, 2020

zobrazit info o knizeDan Horyna: Přežil jsem sám sebe

Červinková, Radka

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeAgatha Christie. Životopis
Jedinečná biografie čerpající ze soukromých archivů královny detektivek

Morgan, Janet

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeOd oltáře do Santiaga
aneb na svatební cestu pěšky

Hanuš, Lukáš – Hanušová, Jana

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář