Ukázka z knihy Jde to i bez plastů (Sylvia Schaabová)

Jde to i bez plastu
Třicetidenní program pro celou rodinu obsahuje pět základních principů, které umožňují snížit produkci odpadu. Právě pomocí těchto principů dokáže zájemce o život bez plastů přejít snadno na nový způsob života. Na každý den je připraveno jedno téma.

Knihu Jde to i bez plastů od autorky Sylvie Schaabové
vydalo nakladatelství Portál.

Lepší je omezit aspoň něco než vůbec nic

„A vy už vážně nemáte žádný plast?“ diví se lidé často, když se se mnou setkají. V našem moderním světě je předmětů ze syntetických materiálů tolik, že životní úroveň, které jsme dosáhli, bychom bez nich nedokázali zachovat. Tvrdit, že je umělá hmota obecně špatná, by bylo příliš krátkozraké. Problematické je, jak s ní zacházíme a kolik jí spotřebujeme. V případě, že by se veškerý plast pořádně recykloval, nebyly by ho plné oceány. Kdybychom vyráběli kompletně recyklovatelné produkty, nemuseli bychom plast po použití pálit. A pokud bychom dbali na to, aby se z umělohmotných výrobků neuvolňovaly škodliviny, nemuseli bychom se bát o své zdraví.

Životní styl zero waste aneb Život bez odpadu

Je potřeba si uvědomit, že není smysluplné ani možné se plastům zcela vyhnout. Jestliže jich budeme používat méně a budeme se řídit principy zero waste, bude to pro začátek stačit.

Pět principů zero waste

Rezignujte: Rezignujte na věci, které nepotřebujete. Vyhněte se jednorázovému nádobí a plastovým předmětům, jako jsou brčka či jednotlivě zabalené sušenky ke kávě. Odmítejte dárkové předměty, reklamní letáky a účtenky a nekupujte zbytečně zabalené výrobky.

Redukujte: Kupujte jen to, co skutečně potřebujete. Zbytečné věci zabírají místo a obírají vás o energii i čas. Ponechte si pouze to, co potřebujete. Co je vám k ničemu, darujte nebo se o to podělte s ostatními.

Recirkulujte: Vyrobené věci by se měly využívat co nejdéle. Pořizujte si proto použité produkty či věci, které znovu využijete, doplníte nebo dobijete. Všechny předměty by se měly dát snadno opravit, zároveň všestranně využít a mít dlouhou životnost.

Recyklujte: Aby se ze starého mohlo stát nové, je nutné, pokud se nelze vyhnout obalu či odpadu, dbát na návrat předmětu do recyklačního koloběhu: hodit se mohou adresy sběrných dvorů nebo výkupů starého železa.

Rozložte: Vše, co je možné vrátit do přírody, by mělo skončit v kompostu: v kbelíku bokaši1 na bioodpad v domácnosti, na vlastním kompostu či v kontejneru na bioodpad.

Zdravější život bez plastů

Pokud se zřeknete plastových obalů, povedete zdravější život. Jak to? Rozhlédněte se po supermarketu. Co přesně se do plastu zatavuje? Především hotové výrobky a sladkosti. V tom všem se skrývá vysoký obsah cukru. Víme, že většina z nás ho konzumuje příliš mnoho. K tomu se přidávají konzervanty a látky zvýrazňující chuť, které se rovněž negativně podepisují na zdraví.
Pochopitelně je snazší šoupnout po náročném dni do trouby mraženou pizzu. Na druhou stranu existuje mnoho zeleninových pokrmů, jako je asijský wok či pečená zelenina, jejichž příprava nezabere moc času. Tajemství spočívá v plánování nákupu. Máte-li veškeré suroviny doma, ušetříte si každodenní cestu do samoobsluhy. Získaný čas využijte na přípravu chutného a zdravého jídla. Zapojte do vaření rodinu, strávíte díky tomu dobu přípravy o to příjemněji. Prožijete více času společně a děti se naučí zodpovědnosti a jak přichystat chutné, čerstvé jídlo.

TIP: Naplánujte nákup na celý týden a přichystejte si zásoby. Zajistíte si tak pohodovou přípravu jídla!

Ani naše děti nemají rády všechnu zeleninu. Je mi záhadou, jak z malých dětiček, které se s oblibou ládovaly jakoukoli zeleninou, vyrostli vybíraví puberťáci, kteří sice zbožňují kečup, ale čerstvá rajčata nepozřou. Takže se stává, že náš stůl nabízí kombinované menu. Respektuji oblíbené pokrmy a z vlastní zkušenosti vím, že se chutě většinou v dospělosti zase změní. Někdy se děti nechají strhnout, aby vyzkoušely něco nového, a vydají se na objevné chuťové výlety. Jinak dostávají zeleninu, kterou skutečně spořádají – samozřejmě bez umělohmotného obalu. Potraviny pochopitelně skladujeme rovněž bez nich.

Prostředí bez umělých hmot se odráží na našem dobrém pocitu i jinak. Dobrým příkladem je kosmetika a produkty péče o tělo. Kdo ví, jaké syntetické mikročástečky nám pronikají do organismu a jak na nás působí? Nemluvě o dopadu na životní prostředí, když se mikroplasty dostanou odpadními vodami do přírody Stejně tak se vyhýbáme i syntetickým vláknům v oblečení a kobercích, které do těla pronikají kůží či dýcháním. Vzhledem k tomu, že dnes již víme, jak nás umělé hmoty ovlivňují, je na nás, abychom volili alternativy bez nich. Je v moci průmyslu, aby nabízel výrobky bez plastů, a v rukou politiků, aby zasáhli, dali věci do pořádku a popohnali vývoj ekologických obalů a předmětů.

——————–

Můžete si také přečíst další ukázku z této knihy.

——————–

O autorce

Autorka, německá novinářka Sylvia Schaab, se už od mládí zajímá o ochranu přírody, alternativní životní styl a udržitelnost. Patří ke generaci, která již byla v tomto duchu vychovávána, a je přední propagátorkou hnutí „zero waste“ v Německu.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJde to i bez plastů
Třicetidenní program pro celou rodinu

Schaab, Sylvia

Portál, 2020

Napsat komentář