Poznejme historii našich hranic

Hranice v krajinách
Hranice odedávna určovaly životní prostor našich předků, ať už v tom dobrém či špatném slova smyslu, a dodnes hrají ve společnosti významnou roli. Zrcadlí se přímo v naší krajině, díky čemuž jsou nedílnou součástí našich životů. Pojďme se o nich dozvědět něco více.

Hranice provázejí člověka od jeho prvních krůčků na planetě Zemi. Jsou myšlené i skutečné, nalézají se v prostoru i v lidské mysli. Tvoří mantinely, jimiž se společnost vymezuje na základě různých idejí, ideologií a zájmových či ovládaných krajin a územních celků – regionů. Regiony se v čase vyvíjely a měnily. Jejich polohu, rozsah a hranice formovaly geografické podmínky i prospěch jednotlivých skupin obyvatelstva, sdílejících společné mocenské, národní, hospodářské, kulturní a jiné, často velmi specifické cíle. Hranice se tak staly výraznou civilizační, historickou i geografickou hodnotou. Publikace Hranice v krajinách nabídne různé, často neotřelé pohledy na středoevropské hranice a poskytne srovnání s počátky středověkých hranic s hranicemi moderními, především ve 20. století.

Ukázka z knihy

Hranice hrají v životě státu velmi podstatnou roli, a to nejen ty státní, které vymezují jeho území a dávají mu symbolický tvar a stávají se tak jedním z hlavních atributů jeho svébytnosti, ale i ty vnitřní – správní, které umožňují nejen spravovat stát, ale jsou také spolu s územními celky, které vymezují, klíčem k regionální identitě, jež je rozhodující pro sounáležitost obyvatel s územím a v konečném důsledku rozhoduje i o rozvoji těchto regionů. To vše v souladu s teorií nové regionální geografie Anssi Paasiho, která mluví o čtyřech fázích budování regionu, od ustanovení jeho hranic, institucionalizaci a zakotvení symbolického tvaru regionu v povědomí lidí až po vytvoření nové regionální identity. O to složitější je pak situace v případě, že stát není homogenní, ale je tvořen několika různými etniky i územími v různém stupni společenského a hospodářského rozvoje, jako tomu bylo v případě Československa v letech 1918 až 1938. 

Hranice v krajinách

Autorka: Eva Samotanová (ed.)

Počet stran: 476
Vazba: brožovaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-200-3063-4
Doporučená cena: 555 Kč

 

 

Knihu Hranice v krajinách vydalo nakladatelství Academia. Koukněte také na ukázku z knihy.

O autorce

Eva Semotanová se zabývá historickou geografií, historickou krajinou, historickou kartografií a dějinami kartografie. K jejím hlavním tematickým okruhům výzkumu patří urbanizovaná krajina  a její vývoj; při studiu urbanizačních procesů se zaměřuje mimo jiné na rozvoj pražské aglomerace od konce 18. století s důrazem na přelom 19. a 20. století. V souvislosti s uvedenou problematikou rovněž řeší otázky proměn průmyslové krajiny  jako kulturního dědictví. V centru pozornosti Evy Semotanové jsou  také historické regiony, zejména Kladsko (součást Euroregionu Glacensis), jeho mapová znázornění a krajinné změny v 18. století (české barokní krajina ve středoevropském prostoru).

Zdroj informací: Historický ústav Akademie věd ČR


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHranice v krajinách

(ed.), Eva Semotanová

Academia, 2020

Napsat komentář