Dochází vám inspirace na zajímavé čtení? Poradíme vám!

magnesia-litera-2019
Jste vášnivé čtenářky a už nevíte, po které knize sáhnout? Zárukou kvalitního čtení jsou knihy nominované na ceny Magnesia Litera, které právem patří k tomu nejlepšímu, co v Česku vyšlo. Přeneste se do padesátých let v Anglii, začtěte se do pohnutých příběhů hornických žen nebo zjistěte, jak psát o partnerském vztahu, aby to nebylo banální a otřepané. Které knihy své nominace promění v cenu Magnesia Litera? To se dozvíte na podzim.

  • Ema Labudová: Tapetář (Knižní klub, Praha, 184 s.)
    nominace na: Litera pro objev roku

Tapetář

V knize dvacetileté debutantky Emy Labudové se ocitnete v Manchesteru a také v menším městě Whitby na severu Anglie v padesátých letech minulého století. Svůj příběh vám vypráví mladík Irving, který před třemi lety musel nedobrovolně odejít z domova a teď se vrací poté, co mu krátce po sobě zemřeli oba rodiče. Ema Labudová se jako mladičká literární debutantka skvěle srovnává s cizím prostředím a příběh nepříliš vzdělaného Irvinga, nedoučeného pekaře, jenž se živí jako tapetář, vás vtáhne do děje.

  • Kamila Hladká: Hornické vdovy (Dcera sestry, Brno, 216 s.)
    nominace na: Litera za publicistiku

Hornické vdovy

Kniha Hornické vdovy je sestavena z osmi životopisných vyprávění žen, které za tragických okolností přišly o své manžely. Tato vyprávění jsou uspořádána chronologicky a nechybějí v nich ani dokumentární materiály. Autorka Kamila Hladká citlivě popisuje nelehké osudy žen a především díky empatii se vciťuje do každodennosti běžných lidí, pod níž často objevuje skrytá dramata, trýzně i radosti.

Možnosti milostného románu

Jak psát o partnerském vztahu, aby to nebylo banální a opakované? Jan Němec se o to pokusil ve svém druhém románu, který nazval příznačně Možnosti milostného románu. Klade v něm naléhavé otázky jak ohledně tématu milostného vztahu a soužití s jiným člověkem, tak i ohledně možností a dopadů románového příběhu v dnešním světě. Autor provokuje čtenáře tím, jak vyprávění od linie milostného vztahu neustále odbíhá k jiným souvislostem. Nabízí na jedné straně soukromý příběh několikaletého vztahu dvou mladých lidí, na straně druhé ale načrtává i široce panoramatický obraz dnešní společnosti a životních hodnot.

O Magnesii Liteře

Cena Magnesia Litera už 19 let propaguje kvalitní literaturu napříč žánry. Stejnou pozornost upíná na všechny literární tvůrce – spisovatele, básníky, překladatele, nakladatele i literární vědce a teoretiky. Letos do soutěže dorazilo rekordních 448 knih ze 124 nakladatelství. Knihy a autory nominované do užšího výběru představila tisková konference v Knihovně Václava Havla. Vítěze v devíti kategoriích pak prozradí moderátoři Daniela Písařovicová a Jiří Havelka na podzim během slavnostního ceremoniálu na nové scéně Národního divadla a v přímém přenosu na ČT art.

Doporučení:
Share

Napsat komentář