Cesta do tajů lidské mysli

Tvýma očima
Lidská mysl je tajuplná a mnohá její zákoutí zůstávají dodnes záhadou. S knihou Tvýma očima od dánského spisovatele Petera Hoega se vydáte trochu ji prozkoumat. Příběh se totiž odehrává na klinice, kde probíhá skenování mozku.

Poté, co se jeho přítel Simon pokusí o sebevraždu, navštíví Petr kliniku, která by snad mohla Simonovi pomoci. Na klinice zkoumají hlubinné kontakty mezi lidmi a vyvinuli epochální metodu skenování mozku.
Petr zjistí, že ředitelkou kliniky je Lisa, jeho kamarádka z dětství. Ta však po dopravní nehodě ztratila paměť. Začnou se spolu scházet a díky tomu se jí paměť pomalu vrací. Společně se vracejí k dávným zážitkům, kdy už jako malé děti uměli nacházet cesty do lidského vědomí. V této práci nyní Lisa, společně s Petrem, ve větším a mnohem riskantnějším měřítku pokračuje.

Co se stane, když před sebou vidíme vědomí člověka v podobě budovy? A co se stane, když do této budovy vstoupíme?

Ukázka z knihy

Uprostřed místnosti stály tři židle otočené k sobě, dvě byly prázdné, na třetí seděla panna připomínající figurínu z výlohy. Pannu oblékli do bílého pláště. Kolem temena měla na hlavě cosi, co vypadalo jako kadeřnický sušák na vlasy. Kolem panny a židle upevnili kruh z tlustých plastových trubek, ten měl v průměru skoro dva metry.

Lisa stiskla tlačítko, přes okna sjely venkovní okenice a poté vnitřní zatemňovací závěsy. Z každé strany místnosti se před okna vysunula stěna sahající od podlahy ke stropu. Stěna byla snad třicet centimetrů tlustá a zároveň s tím, jak se obě poloviny spojily, se rozsvítilo stropní světlo.

Lisa šla k židli s pannou a dotkla se plastových trubek. „Toto je MR skener.“ Položila ruku na sušák. „To je EEG. Měří mozkové vlny. Klient sedí na této židli, kde nyní sedí panna.“

Sáhla na klávesnici počítače stojícího vedle její židle, světlo se ztlumilo.

Tvýma očima

Autor: Peter Hoeg
Přeložil: Robert Novotný

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 150×206 mm
ISBN: 978-80-257-3124-6
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Tvýma očima vydalo nakladatelství Argo. Na webu nakladatele najdete také ukázku z knihy, nezapomeňte se na ni podívat.

O autorovi

Peter HoegPeter Hoeg se narodil roku 1957 v Kodani. Na tamní univerzitě vystudoval literární vědu a poté se živil mimo jiné jako tanečník, stevard na luxusních jachtách a učitel tělocviku. V roce 1988 debutoval románem Představy o dvacátém století (Forestilling om det tyvende arhundrede, č. 2003), který v Dánsku vzbudil značnou pozornost a získal svému autorovi několik literárních cen. V roce 1990 následovala sbírka povídek Příběhy jedné noci (Fortallinger om natten, č. 1999). Roku 1992 dosáhl Peter Hoeg celosvětového úspěchu románem Cit slečny Smilly pro sníh (Froken Smillas fornemmelse for sne, č. 1997). V roce 1993 mu vyšel román Až nadejde čas (De maske egnede, č. 2007), který v Dánsku vyvolal bouřlivé reakce, protože autor v něm nemilosrdně líčí temné stránky tamějšího školství. Další román, ekologickou moralitu Kvinden og aben (Žena a opičák) z roku 1996, kritika strhala a autor se na deset let odmlčel. Roku 2006 vydal fantastický thriller Tichá dívka (Den stille pige, č. 2009) a přízeň širokého čtenářského publika si znovu získal v roce 2010 románem Děti chovatelů slonů (Elefantpassernes born, č. 2012). Hoegovy knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků, v České republice je vydává exkluzivně nakladatelství Argo, naposledy to v roce 2018 byl román Susanin efekt (Effekten af Susan).

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTvýma očima

Hoeg, Peter

Argo, 2020

Napsat komentář