Cirkusový klaun v roli detektiva

Ticha divka
V revidovaném překladu a v novém obalu vyšel poslední román Petera Hoega. Hlavní hrdina se v něm rozhodne vypátrat desetiletou dívku, kterou někdo unesl. Podaří se klaunovi s dluhy na krku uspět?

Kašpar Krone, protagonista Hoegova románu, je dvaačtyřicetiletý světově proslulý cirkusový klaun posedlý vášní pro poker a Bachovu hudbu. Má fenomenální sluch a na krku stejně fenomenální daňový dluh. Vtom se dozvídá, že desetiletá KlaraMarie, kolem níž zaznamenal vytoužené ticho, byla unesena. A Kašpar se pouští do horečného a nebezpečného pátrání.

Ukázka z knihy

Projeli vjezdem do Frihavnu, pak minuli pojišťovny a Paustianovy budovy. Když byl Kašpar ještě dítě, několik menších cirkusů mělo v přístavech Nordhavn a Sydhavn zimoviště. Tehdy se nad oblastní vznášel zvuk nepromazaných kladek, uhelných jeřábů, holínek s dřevěnými podrážkami, dieselových dvoutaktů, parních píšťal. Teď slyšel rychlé výtahy. Zvukově izolované ventilační systémy. Kosmický šepot tisíce tun informačních technologií. (str. 79)

Tichá dívka

Autor: Peter Hoeg
Přeložila: Helena Březinová

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 154×208 mm
ISBN: 978-80-257-2462-0
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Tichá dívka vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Peter Høeg (1957) je v současnosti nejpřekládanější a nejčtenější dánský spisovatel. Výrazně na sebe upozornil už svou prvotinou Představy o dvacátém století (1988, česky 2003), kde románový děj prostupuje reálnými dánskými dějinami, aby se tak zřetelně a v ostře ironickém světle ukázaly představy, sny a iluze, na kterých dánská společnost stojí. Jeho druhou knihou byla sbírka povídek Příběhy jedné noci (1990, česky 1999). Po ní již následovalo Høegovo světově nejproslulejší dílo Cit slečny Smilly pro sníh (1992, česky 1997), důmyslně mísící detektivní žánr s kritickým pohledem na dnešní technikou a racionalistickým přehlížením přesycenou civilizaci. Podle tohoto románu byl v roce 1997 natočen film, v češtině nazvaný Stopy ve sněhu. Jeho režisérem byl Bille August, hlavní roli si zahrála Julie Ormondová. Po dalších dvou románech Až nadejde čas a Žena a opičák (Kvinden og aben) se autor odmlčel a desetiletou přestávku ukončil až minulý rok vydáním knihy Tichá dívka (Den stille pige, 2006).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTichá dívka

Hoeg, Peter

Argo, 2019

Napsat komentář