Ukázka z knihy Výroba vlastní kosmetiky (Lenka Menšíková)

Vyroba vlastni kosmetiky
Chcete přestat kupovat kosmetické výrobky v obchodech? Toužíte po přírodní kosmetice, kterou si doma sami vyrobíte? Pokud odpověď zní ano, jistě oceníte knihu plnou receptů na přípravky k exkluzivní péči o pleť, tělo a také o domácnost.

Knihu Výroba vlastní kosmetiky od Lenky Menšíkové
vydalo nakladatelství Grada.

Univerzální čisticí přípravek

Jak na ekologickou domácnost? Toto téma samo o sobě by vydalo na celou knihu, a mnoho takových knih již také existuje. Ve zkratce však máme v zásadě dvě možnosti: buďto si koupíme hotové ekologické přípravky a doufáme, že jsou opravdu ekologické svým obsahem, nejen cenou a názvem, nebo si přípravky pro domácnost vyrobíme. I naše domácnost je vybavena čističkou odpadních vod, a tak máme o důvod víc, proč používat šetrné prostředky. Já osobně vděčím za postupné zasvěcování do problematiky jednoduchého, účinného a ekologického uklízení své kamarádce Gabce. A věřte, že i přes téměř triviální jednoduchost je to úklid bez kompromisů. S tímto receptem (případně s pomocí sody, kterou naleznete o recept dále) si vystačíte na téměř celou domácnost – od kuchyně přes koupelnu až po sanitární keramiku, leštění oken a mytí podlahy. A navíc to vypadá hezky! Děkuji Gabce za velkou inspiraci.

Co budete potřebovat:

  • sklenici s uzavíratelným víčkem o objemu 1,5 l
  • cca 3/4 l octa
  • slupky z citrusů
  • láhev s rozprašovačem

Příprava:
Ocet nalijte do skleněné láhve a postupně do ní přidávejte slupky z citrusů, tedy odpad z domácnosti. Slupky mohou být různé – citronové (lze použít i zbylé vymačkané půlky), mandarinkové, pomerančové, grepové. Během času je do láhve dodávejte a nechte odstát v pokojové teplotě (ani světlo při louhování nevadí), ideálně 3 měsíce. Tekutinu samozřejmě můžete použít i dříve, jen bude mít intenzivnější octové aroma, které se postupem času díky citrusovým slupkám ztrácí. Slupky vyjměte, když změní barvu dohněda.

Použití:
Do láhve s rozprašovačem nalijte část přípravku a zřeďte vodou v poměru 1 : 1. Používejte při běžném úklidu – nastříkejte přípravek na kuchyňskou linku, sanitární keramiku, použijte ho při leštění pákových baterií i mytí oken. Lze ho rovněž použít do pračky pro změkčení prádla. Navíc výborně odstraňuje i vodní kámen. Pach octa se díky citrusům časem zneutralizuje, pokud však preferujete intenzivnější vůni, lze přípravek doplnit o esenciální olej dle vlastního uvážení nebo použít ocet jablečný (je dražší, ale méně aromatický). Čisticí efekt podpoříte zejména citrusovými esencemi, a pokud jsou plochy silně znečištění, doporučuji je lehce posypat jedlou sodou, vydrhnout a nechat ještě chvíli působit. Poté použijte octový čistič a dočistěte. Takto se dají velmi účinně vyčistit například i zanesené spáry mezi dlaždicemi. Tento přípravek je levný a velmi účinný!

TIP: Octový čistič můžete ze sklenice průběžně odlévat, a naopak do ní doplňovat

——————-

Autorka o sobě říká:

Jmenuji se Lenka Menšíková a před pár lety jsem poznala Vůně, esenciální oleje Young Living.  Dostala jsem je dárkem od své kamarádky. Voněly „tak trochu jinak“ než jsem doposud znala. Cítila jsem jemnost, sladkou podmanivost, hloubku a zpomalení. Natolik probudily mou zvědavost, že jsem začala pátrat po tom, jak esenciální oleje vznikají, jaká je jejich historie, co určuje jejich kvalitu. Nešlo jen o napsaná slova. Jejich filozofii a čistotu cítíte v každé kapce. A tak mě přivedly na cestu, po které chci jít dál a dál…

Přišla potřeba sdílení. Sdílení vůní a prožitků, krásy a moudrosti, kterou sebou tyto esenciální oleje nesou. Proto jsem na konci roku 2015 založila RosMarinu – studio přírodní a esenciální péče. Místo odpočinku a zpomalení, zastavení se, zavnímání svého těla a duše, svých potřeb. Místo péče o ženu, její pleť,  ženství a krásu, a to s využitím čistě přírodních surovin –  rostlinných olejů, vonných hydrolátů, esenciálních olejů…

Zdroj: rosmarina.cz


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýroba vlastní kosmetiky

Menšíková, Lenka

Grada, 2020

Napsat komentář