Velikonoční pondělí v barbarském podání

cekani-na-barbary-perex
Zpestřete si Velikonoční pondělí stěžejním dílem afrického držitele Nobelovy ceny za literaturu. Blíží se válka s barbary. Soudce z malé osady na hranicích odmítne přihlížet krutému jednání s válečnými zajatci a spáchá vzpouru. Vzápětí se sám stává nepřítelem státu.

Román od držitele Nobelovy ceny za literaturu.
Jaká je hranice mezi lidstvím a barbarstvím?
Desítky let byl soudce loajálním úředníkem impéria, staral se o záležitosti malé osady na hranicích a nevěnoval pozornost blížící se válce s barbary. Nicméně když do osady přijedou vyšetřovatelé, stane se svědkem krutého a nespravedlivého jednání s válečnými zajatci. Otřesen tímto zážitkem pocítí soucit s oběťmi a spáchá donkichotskou vzpouru, která z něj udělá nepřítele státu, stejného, jako jsou barbaři. Coetzeeho oceněný román je znepokojivou alegorií války mezi utlačovatelem a utlačovaným. Soudce není jen obyčejný člověk žijící v krizi svědomí na obskurním místě v časech dávno zapomenutých. Reprezentuje všechny lidi žijící v neúnosné spoluvině na režimech, kterým jsou slušnost a spravedlnost cizí.
Na které straně stojí barbaři?
V září 2019 měla na filmovém festivalu v Benátkách premiéru anglicko-italská adaptace Čekání na barbary. Hlavní role ztvárnili držitel Oscara Mark Rylance, Johnny Depp a Robert Pattinson.

 

Čekání na barbary

Autor: John Coetzee
Přeložila: Alexandra Büchler

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-636-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Čekání na barbary vydalo nakladatelství Jota.

 

„Opravdová literární událost.“

The New York Times Book Review

„Znám jen pár autorů, kteří dokážou způsobit v lidském srdci takovou divočinu. Coetzee umí vyvolat nezachytitelný teror v kafkovském stylu.“

The Sunday Times

 

Ukázka z knihy

Chlapcova tvář je napuchlá a pohmožděná, jedno oko má nateklé a zavřené. Dřepnu si před ním a poplácám ho po tváři. „Poslechni, chlapče,“ řeknu v hraničním nářečí, „chceme s tebou mluvit.“
Hoch neodpoví.
„To on jen tak předstírá,“ řekne strážný. „Však on rozumí.“
„Kdo ho tak ztloukl?“ ptám se.
„Já to nebyl,“ ohradí se strážný. „V tomhle stavu ho už přivedli.“
„Kdo tě ztloukl?“ ptám se chlapce.
Neposlouchá mě. Zírá mi kamsi za záda, ne na strážného, ale na plukovníka Jolla, který stojí vedle něj.
Obrátím se k Jollovi.
„Pravděpodobně nikdy předtím nic takového neviděl.“ Ukážu prstem. „Mám na mysli vaše brýle. Určitě si myslí, že jste slepý.“ Plukovník Joll mi však úsměv neoplatí. Zdá se, že před zajatci musí člověk zachovávat určitou formálnost. (str. 8)

Prolistujte si kompletní ukázku nebo zkuste štěstí v naší soutěži a přečtěte si rovnou celou knihu!

 

O autorovi

John Maxwell Coetzee je romanopisec, překladatel, lingvista, literární kritik a jeden z nejvýznamnějších a nejoceňovanějších spisovatelů píšících v angličtině. Narodil se v Jihoafrické republice, ale ve dvaašedesáti letech emigroval do Austrálie a v roce 2006 získal australské občanství. Je držitelem Nobelovy ceny za literaturu, dvou cen Booker Prize, ceny Jerusalem Prize, tří cen CNA Prize a mnohých dalších.

Zdroj informací: Jota


Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČekání na barbary

Coetzee, John Maxwell

Jota, 2020

Napsat komentář