Pro nadšené badatele

chemia-matematika-uvod
Chystáte se na maturitu z chemie anebo máte chuť v karanténě stimulovat svou mysl uchvacující historií matematiky v hudbě a hudby v matematice? Ať tak či onak, bez knih, které si dnes představujeme, se neobejdete.

První kniha je vhodná pro každou zvídavou mysl. Eli Maor, izraelský historik matematiky, se zabývá vztahem mezi matematikou a hudbou. Tyto dva zdánlivě odlišné obory totiž mají překvapivě mnoho společného!

Hudba v číslech, čísla v hudbě

Od Pythagora k Schoenbergovi

Autor: Eli Maor
Přeložil: Vít Penkala

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 142×208 mm
ISBN: 978-80-257-2982-3,978-80-7363-
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Hudba v číslech, čísla v hudbě vydalo nakladatelství Dokořán.

Eli Maor se ve své knize věnuje vztahům mezi matematikou a hudbou. Nejednou čtenáři osvětlí řadu překvapivých detailů, když zkoumá, jak lze uplatnit matematický aparát v hudbě i naopak. Věnuje se například matematickému popisu vztahů mezi jednotlivými tóny, systémům ladění a jejich historickému vývoji. Píše o snaze matematiků a fyziků přesně popsat pohyb struny, prostor věnuje i zkoumání vzniku a povahy zvuku a jeho přenosu. Jinou oblastí, kde se projevují matematické zákonitosti, jsou rytmické poměry v hudbě, ale ani u nich paralely mezi matematikou a hudbou nekončí. Autor jakožto znalec matematiky a milovník klasické hudby zná obě oblasti detailně a čtenáře dokáže svým zájmem nakazit; a dělá to s podmanivou lehkostí.

Ukázka z knihy

Když úderem půlnoci 31. prosince 1900 skončilo devatenácté století a začalo dvacáté, panoval ve světě zmatek. Královně Viktorii, dosud nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Britské monarchie, zbývalo jen dvaadvacet dní života. Uplynulo sotva devět měsíců nového století a byl zavražděn prezident William McKinley; po něm nastoupil Theodore Roosevelt. Búrská válka mezi Holanďany a Brity zuřila už druhým rokem a měla trvat ještě další rok a poskytnout Winstonu Churchillovi příležitost vstoupit do světové politiky. Na Dálném východě se Filipínci bouřili proti USA a právě začalo boxerské povstání čínských nacionalistů proti zahraničnímu imperialismu.

Zlomové události nastávaly i na bezpečnějším jevišti intelektuálního světa: v roce 1900 spatřil světlo světa první vlivný spis Sigmunda Freuda s názvem Výklad snů a odehrála se premiéra První symfonie Titán Gustava Mahlera, dirigovaná samotným skladatelem. Pablo Picasso zahájil své „modré období“ (1901–1904) a Max Planck zavedl nový fyzikální pojem, který měl zanedlouho způsobit převratné změny ve všech vědních oborech: kvantum energie.

Pokud vás začátek knihy zaujal, přečtěte si online celý prolog.

O autorovi

Eli Maor (* 1937) absolvoval izraelský technologický institut Technion. Je autorem řady knih, které se zabývají historií matematiky – jedno z jeho děl se věnuje pojmu nekonečna, psal také o trigonometrii, Eulerově čísle či Pythagorovi a jeho následovnících.

Zdroj: dokoran.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

————————————————

Nakladatelství Academia vydává již druhou edici úspěšné publikace Názvosloví organických sloučenin, která je určena jak středoškolákům, tak i začínajícím vysokoškolákům.

Názvosloví organických sloučenin

Autorka: Karolína Sezemská Kotvaltová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 131×199 mm
ISBN: 978-80-200-3075-7
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Názvosloví organických sloučenin vydalo nakladatelství Academia.

Publikace shrnuje aktuální pravidla pro tvorbu názvů organických sloučenin podle IUPAC. Aplikace pravidel je ukázána na konkrétních řešených příkladech, zároveň zde lze nalézt i příklady k procvičení s autorským řešením a odkazy na použitá pravidla. Příručka je určena nejen pro úroveň střeních škol ale i pro základní kurzy organické chemie na vysokých školách.

Ukázka z knihy

organicka-chemie-ukazka

Stáhněte si celou ukázkovou kapitolu z této knihy.

O autorce

Mgr. Karolína Sezemská (1990) vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor Učitelství chemie a biologie pro střední školy. V současnosti působí na Katedře učitelství a didaktiky biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladatelství

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich knižních aukcí, které běží i v těchto neobvyklých časech.

Jaká vědecká kniha vás v poslední době zaujala? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHudba v číslech, čísla v hudbě
Od Pythagora k Schoenbergovi

Maor, Eli

Dokořán, 2020

zobrazit info o knizeNázvosloví organických sloučenin

Sezemská, Karolína

Academia, 2020

Napsat komentář