Humorně o víně

Vinarsky denik_uvodni
Mohlo by se zdát, že Vinařský deník nadchne spíše jen velké milovníky vína a zájemce o informace týkající se pěstování vinné révy. Tato próza psaná formou deníkových zápisů však nabízí i další zajímavá témata, a tak má ambice zaujmout i pobavit široké spektrum čtenářů.

Vinařský deník je druhým literárním počinem Daniela Jahna po jeho debutovém románu Naivní sezóna (Dauphin 2017). Nová próza beletristickou formou deníkových zápisů mapuje vinařské práce v průběhu jednoho roku, tedy pěstování vinné révy a výrobu vína. Text je pojat v odlehčeném stylu „Betty MacDonaldové“, tedy jak se to dělat má, i jak se to dělat nemá, co všechno se při této práci může přihodit a pokazit, to se také přihodí a pokazí. Zájemce o vinařskou problematiku, či malovinař – hobbista, tu ale najde řadu relevantních informací. Tento základní rámec knihy ovšem doplňují další, „vážnější“ témata, střípky z jakési rodinné kroniky, především věčný boj s dcerou a její pubertou, peprné dialogy, ve kterých jde často o přežití a které odhalují, že pod pokličkou poklidného vinařského života se odehrává nejedno drama. Dalším Jahnovým tématem je vlastní krize středního věku a hledání další náplně života „v době, kdy se přestávají dít kouzla“. To všechno, všechny niterné pochybnosti překonává autor s nadhledem, humorem, ironií a sebeironií sobě vlastní.

 

Vinařský deník

Autor: Daniel Jahn
Ilustrace: Daniel Jahn, Michal Cihlář

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-7517-033-0
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Vinařský deník vydalo nakladatelství Pragoline.

 

Ukázka z knihy

Při návratu z vany cestou k první skleničce ještě mám zastávku v lednici a odkrojuju kus eidamu. Není to lecjakej materiál, jak by to snad mohlo takto znít, ale opravdickej sýr z opravdickýho Holandska, kterej nám přivezl náš švagr a bratr. S nějakou naší cihlou z Jednoty to má máloco společnýho. Tomu my říkáme základ, těm pár soustům před první skleničkou. Důvody pro to jsou dva, první z nich by měl znát každej, kdo se pití věnuje alespoň na rekreační úrovni. Druhým důvodem je vyladění chuťovejch pohárků na příjem vína. Inu, když se dělá něco důkladně, je to hotová věda.
Krájím ho tedy, ten sejr, pod mýma nohama si S., naše nejnovější kočka, honí ocas. To myslím v původním významu, točí se kolem osy a lapá ten prchající kousek svý anatomie. Když ty čtyři necelý dny jsme byli teď pryč, shodila asi z lítosti květináč z police, což je vcelku triviální, až nezaznamenáníhodný. Jenže ona, ačkoliv měla na tu dobu připravený dva hajzlíky, jejichž kapacitu by nebylo v silách jednoho kočičího metabolismu možný vyčerpat, tak tedy ona chodila pak na tu hromádku hlíny. Nevím, kam až se ty její výměšky prosákly, pod tu dřevěnou podlahu. S. je natolik náš novej přírůstek, že ještě nebylo možný nechat ji venku. (str. 6)

 

Daniel Jahn

Daniel Jahn (*1962) vystudoval český jazyk a výtvarnou výchovu na pedagogické fakultě, učil na základní škole, pracoval v reklamní agentuře, zabýval se malováním a sochařstvím. Nyní je na volné noze, věnuje se tvůrčímu psaní, výrobě a pití vína. Daniel Jahn je pseudonym, identita autora není známá ani nakladatelství Dauphin, kde vyšla jeho kniha Naivní sezóna (2017).

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


V nabídce nakladatele Pragoline naleznete aforismy, epigramy, veselé příběhy, kriminální příběhy, anekdoty, zpovědi, životopisy, prózu i poezii autorů Josefa Fouska, Jiřího Krampola, Zdeňka Izera, Marka Dobrodinského, Uršuly Klukové, Michala Dlouhého, Hedy Bartíkové, Romana Cílka, Kateřiny Procházkové, Petra Bambase, Aleše Pivody a dalších.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVinařský deník

Jahn, Daniel

Pragoline, 2020

Napsat komentář