Nakladatelé podporují vzdělávání. V aktuální situaci poskytují českým univerzitám přístup zdarma k tisícům titulů

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Také Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) podporuje vzdělávání. V současné krizové situaci se nakladatelé rozhodli poskytnout studentům přístup ke svým elektronickým publikacím zdarma.

Využít službu nakladatelů mohou všechny vysoké školy jak státní, tak soukromé. Nakladatelé věří, že tímto krokem pomohou univerzitám i samotným studentům. S ohledem na uzavřené univerzity, ale i knihovny a kamenná knihkupectví je platforma BOOKPORT nástrojem jak díla nakladatelů jednoduše, rychle a pohodlně zpřístupnit. Literaturu touto cestou aktuálně zpřístupňují nakladatelé: Grada, Portál, Galén, Jota, Práh, Karolinum, Masarykova univerzita, Epocha a další. Služba je dostupná i široké veřejnosti na www.bookport.cz.

„Tímto krokem chceme umožnit studentům i v současné situaci co možná nejlepší přístup ke knihám, nepřerušenou možnost čerpat znalosti z odborné literatury, ale třeba se i uklidnit a uvolnit při čtení beletrie,“ říká Martin Sviták, vedoucí elektronických zdrojů v Grada Publishing, a.s.

Nakladatelé také umožnili Národní knihovně zpřístupnit studentům VŠ knihy online. Národní knihovna po dohodě s kolektivním správcem autorských práv Dilia a se souhlasem SČKN zpřístupnila studentům a pedagogům vysokých škol dočasně on-line přes 206 tisíc titulů monografií a periodik. Dokumenty bude možné číst, ne stahovat a tisknout. Dohoda umožnila studentům a pedagogům veřejných vysokých škol přístup k digitalizovaným fondům Národní knihovny a veřejných vysokých škol online formou aplikace Kramerius.

Doporučení:
Share

Napsat komentář