Současný svět v románech

Tipy_soucasna ceska i svetova tvorba
V dnešních tipech se podíváme na problémy a nevšední témata současného světa. Rozněžníme se a dojmeme, poučíme i vyděsíme a zamyslíme se nad řadou zajímavých otázek.

Může dvacetiletá Jenny najít nějaké společné téma se svými podstatně staršími spolubydlícími z pečovatelského domu? Zdá se, že by to mohly být filmy. Přečtěte si něžné vyprávění překypující emocemi Filmový klub osamělých srdcí od Davida Barnetta.

Filmový klub osamělých srdcí

Autor: David Barnett
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 110×185 mm
ISBN: 978-80-759-3082-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Filmový klub osamělých srdcí vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

V duchu předešlého bestselleru Major Tom a modrý anděl nás ve svém druhém románu David M. Barnett seznamuje s neobvyklými postavami, které je těžké si nezamilovat. V této knize sledujeme osud dvacetileté Jenny, která se během studií rozhodne ubytovat se na Sunset Promenade, z finančních důvodů. Pak ale zjišťuje, že jde o soukromý pečovatelský dům, který nabízí levné bydlení studentům, a její noví spolubydlící jsou o něco starší, než očekávala. Nejprve dochází k mezigeneračním střetům, když ale Jenny uspořádá v domě filmovou noc, ukáže se, že mají společného mnohem více, než si myslí.

 

Ukázka z knihy

Jenny se zadívá na zavazadla ležící na zemi. Napadne ji, že by z nich mohla vylovit deštník nebo pláštěnku. Ale udělala by něco takového Bacallová? Ne, neudělala. Kolem té by se nejspíš točil tucet mužů bojujících o poctu držet nad její hlavou deštník. Jenny se rozhlédne kolem sebe, ale na betonové ploše před železniční stanicí Morecambe není na dohled žádný Humphrey Bogart. Postávají tam jen malé hloučky studentů čekajících na pár kufrů a krabic s hrnci, toustovači a knihami. Ti, jimž se nepoštěstilo mít rodiče, kteří by je odvezli přímo před budovu koleje, případně ti, kteří už mají jako studenti vyšších ročníků na koleji vybudované doupě.

 

David Barnett

David M. Barnett je spisovatel a novinář. Žije v západním Yorkshiru. Na počátku své kariéry pracoval pro místní noviny a potom se stal nezávislým novinářem a začal psát články pro většinu národních britských deníků. Je autorem kriticky laděné série knih o Gideonu Smithovi, které vydalo nakladatelství Tor Books. Jsou to fantaskní příběhy odehrávající se za viktoriánských časů. David Barnett zároveň učí na částečný úvazek na fakultě žurnalistiky na Leeds Trinity University. Narodil se v roce 1970 ve Wiganu v hrabství Lancashire a jeho manželka Claire je také novinářka. Mají dvě děti, Charlieho a Alici.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

————————————————

Román Revoluce od Jakuba Trpiše přináší příběh čtyř naprosto odlišných lidí, které spojuje jediná věc, a sice touha po změně. Kam ale může vést příliš velká touha po moci?

Revoluce

Autor: Jakub Trpiš

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 154×218 mm
ISBN: 978-80-907346-3-0
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Revoluce vydalo nakladatelství Jakub Trpiš.

Příběh se odehrává v Česku v letech 2006–2026 a dokonale zachycuje podivnou dobu, v níž žijeme. Dobu polopravd, lží, manipulace i nenávisti, kde se každý snaží najít své místo. Většina se přizpůsobí, ale najdou se i takoví, kteří hřbet neohnou. Nevyhnutelný konflikt vygraduje ve strhujícím finále, jež prožijete z pohledu čtyř postav, které se od sebe nemohou více lišit, přesto mají jednu věc společnou. Touhu po změně. Co nás jako národ definuje? Dokážeme se spojit, abychom to ochránili? A co všechno nás naše znovuzrození bude stát? Román Revoluce vznikal 6 let. Napsal ho autor bestselleru Volba, který v roce 2018 vyšel celosvětově. Jen v Česku se ho v době vydání Revoluce prodalo přes 40 000 výtisků a doslova změnil život tisícům lidí.

 

Ukázka z knihy

Psal se rok 1348. Evropané si užívali období relativní stability a míru. Méně válek, morových ran a dobrá úroda nahrávaly hospodářskému růstu. Není divu, že vznikala nová města, obchodní cesty i katedrály. Českým zemím se dostalo příležitosti, která navždy změnila jejich budoucnost. Karel IV., aktuálně nejmocnější člověk v Evropě, je totiž učinil centrem Svaté říše římské. Během pár desetiletí se z Prahy stala evropská metropole, jíž zůstala dodnes. Vybudoval nové čtvrti, kamenné mosty i první univerzitu ve střední Evropě. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jakub Trpiš

Jakub Trpiš pochází z Ostravy. V roce 2012 vydal svou prvotinu Volba, které se celosvětově prodalo přes 50 000 výtisků. V roce 2018 se umístila na prvních místech prodejů v Česku jako bestseller. Nyní slaví úspěch v Anglii. Při psaní svých knih střídá Jakub Trpiš nejrůznější žánry a úplně se položí do příběhu, takže čtenář může získat pocit, že je hlavní postavou příběhu. Díky svému stylu si autor získal mnoho fanoušků, ale i odpůrců. Na svém životním díle Revoluci pracoval 6 let a při jejím psaní si prošel doslova očistcem.

Informace byly čerpány ze stránek knihy Revoluce.

————————————————

S vyhlídkou na úspěšnou budoucnost a splnění velkého snu vyrazila mladá Timea do Kanady. Tam na ni ale místo práce au pair čekalo drsné překvapení – špinavý klub a nutnost prodávat vlastní tělo. Podaří se jí uniknout pasákům? To zjistíte v knize Bezmocná.

Bezmocná

Jak jsem uvízla v síti obchodníků s bílým masem
Autorky: Timea E. Nagy, Shannon Moroney
Přeložila: Bohumila Kučerová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-096-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Bezmocná vydalo nakladatelství Alpress.

Když Timea odpověděla na inzerát, který nabízel mladým dívkám práci au pair v Kanadě, bylo jí přesně dvacet. Pro holku z komunistického Maďarska to znělo jako splněný sen – vydělá si peníze, naučí se anglicky… Po příjezdu do Toronta je ale uvězněna ve špinavém nočním klubu a musí prodávat své tělo. Najde Timea, která má život před sebou, sílu uniknout ze spárů nelítostných pasáků?

 

Ukázka z knihy

Klub neměl okna a nikde nebyly žádné hodiny, takže jsem nepoznala, kolik je hodin. Čas ubíhal, měřen pouze skladbami a dvacetidolarovými bankovkami. Vyčerpaná, hladová, nevyspalá a v šoku jsem se držela na nohou jen díky adrenalinu, pumpovanému mi do žil módem přežití, do něhož jsem se přepnula. Pořád přicházeli další zákazníci, až byl klub plný. Jeden z nich, běloch středního věku v džínách a černém tričku, na mě najednou kývl, abych přešla ze svého místa v ústraní k jeho stolu, ale já to neudělala. Prostě jsem jen stála dál na svých vysokých podpatcích a snažila se nic necítit. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Kocovina je přesně taková, jak byste od ní asi čekali – nepříliš příjemná a způsobující bolení hlavy. Stanislav Beran v ní ale přináší působivý příběh prokletého kraje.

Kocovina

Autor: Stanislav Beran

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 132×208 mm
ISBN: 978-80-207-1922-5
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Kocovina vydalo nakladatelství Odeon.

Sudety jsou v novele Kocovina vykresleny jako místo, kde lidi zůstávají jen proto, že nemají jinou možnost. Místo plné marasmu, jehož obyvatelé ztratili zájem o zbytek světa a začínají se tak trochu podobat zvířatům. Nedávná historie je ve vesnici v blízkosti rakouských hranic stále přítomná: postava místního blázna Honzíka, syna Češky a odsunutého Němce Hanse, je středobodem vyprávění. Kolem něj se rozvíjejí příběhy ostatních, nejčastěji místních, ale i Rakušanů, co sem přijeli za levným nákupem a levným sexem, nebo turistů, kteří chtějí na chvíli vyměnit kancelář za přírodu. Od konce války po současnost se před námi otvírají jednotlivé šuplíky osudů – svět malých, obyčejných lidí žijících či živořících na místě, na které se zapomnělo.

 

Ukázka z knihy

Pod věšákem v chodbě se procházela slepice. Vyzobávala zbytky bláta mezi dlaždicemi. Zastavila se pod pršipláštěm, zakvokala, vytlačila bílou kupku trusu. Honzík sebral ze stolu prázdnou plechovku od paštiky a hodil ji po ptákovi. Minul, plechové třísknutí slepici vyděsilo a zmizela na dvoře. Strčil do úst zbytek chleba, odložil nůž a otřel si ruce.
Z mokrých kalhot a svetru pověšených nad kamny se kouřilo, vytáhl bosé nohy z lavoru pod židlí a utřel si je. Vlhký ručník si přehodil kolem krku, shrnul nohavice tepláků, obul seříznuté holínky a vyšel na  zápraží. (str. 7)

 

Stanislav Beran

Stanislav Beran (* 1977) absolvoval obor český jazyk a dějepis na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Debutoval básnickou sbírkou Zlodům (2002), ale záhy se začal věnovat próze. Vydal povídkový soubor  Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa (2007), novelu Hliněné dny (2009), další soubor povídek Žena lamželezo a polykač ohně (2013) a román Vyšehradští jezdci (2016). Působí jako manažer ve farmaceutické firmě.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Filozofické vyprávění Večerní sláva Wiederhausera od Jiřího Maršálka se bude líbit fanouškům klasiků světové literatury, jako jsou Maupassant, Sartre nebo Choderlos de Laclos.

Večerní sláva Wiederhausera

Autor: Jiří Maršálek

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-88287-30-8
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Večerní sláva Wiederhausera vydalo nakladatelství Formal Group.

Psychologicko-filozofický příběh na pomezí mimetického textu a lehké perzifláže potěší a pobaví nejen ctitele Maupassanta, Sartra či Ladislava Klímy. Ve vyprávění životních osudů hlavní postavy – Tomáše –, odkrývajícího a reflektujícího s cynickou sebeironií a šokující otevřeností v průběhu rodinného večírku své hvězdné, trapné i fatálně tragické zážitky z minulých let, kdy o něm příbuzní nic nevěděli, nalézáme celou řadu odkazů a ozvěn klasiků světové beletrie i filozofie, kteří ve své době bořili zažité konvence a překračovali společenská tabu. A i díky silně archaizované stylistice má čtenář občas pocit, jako by se propadl mezi řádky hluboko časem, a to nejen mezi literární bouřliváky na přelomu 19. a 20. století, ale možná i ještě dále, až kamsi do časů Nebezpečných známostí Choderlose de Laclose či libertinsko-filozofických hrátek markýze de Sade…

 

Ukázka z knihy

Odehrálo se to v půli léta.
Několik dní po mých třicátých druhých narozeninách mi rodina uspořádala skromnou oslavu, či spíše sešlost, k níž bylo krom mne přizváno osm dalších hostů.
Tradice narozeninových slavností nenesla u nás nikdy zásadního významu, jednalo se tedy především o vítanou záminku se sejít ve větším počtu.
Právě z tohoto důvodu bylo datum stanoveno až na několik dní po mých narozeninách – můj bratr Tomáš, kterého jsme vídali jen zřídka, by se dříve býval zúčastnit nestihl.
Sestra mi darem věnovala pytlík čokoládových bonbónů a většina hostů nepřinesla dar žádný, tak bezvýznamné pro nás tyto oslavy skutečně byly. (str. 7)


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás romány ze současnosti? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFilmový klub osamělých srdcí

Barnett, David M.

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

zobrazit info o knizeRevoluce

Trpiš, Jakub

Jakub Trpiš, 2020

zobrazit info o knizeBezmocná
Jak jsem uvízla v síti obchodníků s bílým masem

Nagy, Timea E. - Moroney, Shannon

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeKocovina

Beran, Stanislav

Odeon, 2019

zobrazit info o knizeVečerní sláva Wiederhausera

Maršálek, Jiří

Formal Group, 2019

Napsat komentář