Sešit plný hodnot, fantazie a tvořivosti

Muj vlastni vesmir obalka
Životní zážitky dovedly Kamila Vyorala ke stvoření sešitu plného příběhů, které nejen v dětských čtenářích posilují vnímání důležitých lidských hodnot jako odvaha, jedinečnost či trpělivost. Součástí jsou i tvořivé pracovní listy a plakát ve velikosti A2.

Sešit plný hodnot, fantazie a tvořivosti se zaměřuje na posílení a uvědomění lidských hodnot, které jsou v životě dětí stejně důležité jako školní dovednosti a znalosti. Někdy však bývají opomenuty právě pro život důležité hodnoty jako je zdraví, laskavost, radost, rovnováha, zodpovědnost, spolupráce, odvaha, péče o prostředí, trpělivost, jedinečnost… Sešit je jakousi podporou v rámci přiblížení těchto hodnot dětem. Napomáhá také k prohloubení vztahu mezi rodiči – dětmi, učiteli – žáky a slouží k prevenci rizikového chování dětí a výchově dětí k hodnotám.
Každý z krátkých příběhů uvedených v Sešitě je protkán lidskou hodnotou a děti (i dospělí) jej mohou uchopit v rámci své jedinečnosti a přenést do svých vlastních životů. Ke každé hodnotě (příběhu) jsou k dispozici tvořivé (pracovní) listy. Ručně vytvořené obrázky k malování, cvičení zaměřená na rozvoj kreativity, fantazie a především úkoly k posílení konkrétní hodnoty. Nedílnou součástí Sešitu je také plakát (velikost A2), který shrnuje tvořivou formou všechny probírané hodnoty. Děti mohou úkoly ze Sešitu vyplňovat společně s rodiči (prarodiči, průvodci, učiteli, sourozenci, kamarády), případně samy (s podporou dospělého).
Děti milují svět fantazie a nových příběhů, který jim je vlastní. Jednoduché příběhy v Sešitě jsou právě z tohoto světa. Příběhy vznikaly intuitivním vyprávěním (obohaceným dětskou fantazií) a vyústily v „objednávkovou službu“, kdy děti (ve věku 4–8 let), se kterými se autor setkával, navrhovaly místa ve vesmíru, která chtějí navštívit a blíže poznat. Není tedy žádným překvapením, že mezi běžnými planetami, které známe, lítají ve vesmíru také planety Cukrová, Dračí, Akrobatická nebo Čokoládová.
Nebojme se rozšířit své vnímání, vlastní úhly perspektivy a vydejme se do světa fantazie, hodnot a tvoření společně s dětmi. Obohaťme novou generaci dětí hodnotami, které mají v životě své nezastupitelné místo.

Ukázka z knihy

Cukrová planeta je jednou z nejoblíbenějších planet v galaxii, kterou sova  společně s dětmi a dospělými, rád navštěvuje. Na této planetě žijí malé bytosti – cukroví skřítkové, kteří zde pěstují miliony sladkostí, cukroví a dobrot. Tito skřítkové nejsou žádní tlouštíci se zkaženými bolavými zuby, jak by se mohlo na první pohled zdát. Skřítkové velmi dobře vědí, že zdraví je vzácné, a proto o něj pečují. (str. 15)

Muj vlastni vesmir

 

Muj vlastni vesmir 2

 

Můj vlastní vesmír

Autor: Kamil Vyoral
Ilustrovala: Monika Weberová

Počet stran: 114
Vazba: sešit
ISBN: 987-80-270-6941-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Můj vlastní vesmír vydalo nakladatelství Lucie Vyoralová. Nezapomeňte si prohlédnout ukázku.

O autorovi

Vlastní dětství, rodinné prostředí, komunita na vesnici, v níž  Kamil Vyoral vyrůstal, školský systém, jímž prošel, osobní rozvoj a cestování po světě, pracovní zkušenosti a terapie s dětmi, mladistvými (zdravými i se znevýhodněním), vzájemná spolupráce s odborníky, intenzivní zkušenost v laskavém prostředí MŠ a LMŠ Velíček Praha, mindfulness filozofie (koncept) a prožitek zrození syna Samuela – to vše bylo živnou půdou pro vznik Sešitu zaměřeného na práci s hodnotami.

O ilustrátorce

Monika Weberová velmi ráda tvoří. I když jejím hlavním zaměřením je fyzioterapie, práce s lidmi, jóga a pohyb jako takový, tak se jí vždy líbilo, zejména v předvánočním čase, něco vytvořit a obdarovat tak své blízké. A tak kromě levandulových polštářků, tašek, obalů na knihy, košíků pletených z papíru, domácích svíček, lampionů, také kreslí obrázky na trička, přání, plakáty, zkrátka pouštím se do různých věcí. Hlavně, když přijde nápad. K jednomu takovému báječnému nápadu ji přizval kamarád Kamil – ilustrovat Sešit pro děti. Užila si intenzivní období vymýšlení, fantazírování a samotného kreslení.

Zdroj informací: sesitplnyhodnot.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj vlastní vesmír

Vyoral, Kamil

Lucie Vyoralová, 2020

Napsat komentář