Vítejte ve fantasy světech

Tipy_Brany Anubisovy_Bitevni mag
Nad dnešními tipy zaplesá srdce nejednoho fanouška fantastiky a science fiction. Nejprve vám prostřednictvím nového vydání připomeneme jeden slavný román o cestování časem, následně se budeme věnovat klasickému fantasy s rytíři a draky.

Děj populárního románu Brány Anubisovy od Tima Powerse přeskakuje z jednoho století do druhého a také z města do města – odehrává se v Londýně a Káhiře. Slibuje nejen dobrodružství, ale i svět plný fantazie s prvky hororu.

Brány Anubisovy

Autor: Tim Powers
Přeložil: Václav Kříž

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3072-0
Doporučená cena: 428 Kč

Knihu Brány Anubisovy vydalo nakladatelství Argo.

Brendan Doyle, odborník na dílo básníka raného devatenáctého století Williama Ashblesse, neochotně přijme pozvání od výstředního milionáře, aby skupině cestovatelů v čase posloužil jako odborný průvodce. Ovšem poté, co se v roce 1810 zúčastní vytoužené přednášky Samuela Taylora Coleridge, je unesen do špinavých uliček Londýna, kde temné a nebezpečné síly dobře znají tajemství bran v čase. Ztracený v čase, zapletený do vražedných intrik mezi znepřátelenými bandami žebráků a pronásledovaný egyptskými čaroději Doyle kupodivu přese všechna nebezpečenství přežívá. A dozvídá se o tajemném básníkovi Ashblessovi mnohem víc, než by kdy považoval za možné… Jeden z nejvěhlasnějších románů na pomezí science fiction a fantasy mísí literární historii, lykantropii, templářské rytíře, egyptskou magii a prazvláštní přehlídku skutečných i fiktivních postav v patrně nejoriginálnějším příběhu o cestování v čase, jaký byl kdy napsán. Román v roce 1983 získal Pamětní cenu Philipa K. Dicka. Nové upravené a ilustrované vydání je opatřeno krátkou autorskou předmluvou a množstvím vynechaných scén s Powersovým komentářem. Znalci jistě ocení rovněž novelu odehrávající se ve stejném prostředí jako slavný román, jenž se stal základním kamenem literárního subžánru zvaného steampunk.

 

Ukázka z knihy

Z prostoru mezi dvěma stromy na hřebenu kopce jeden velice starý muž pozoroval s nostalgickou touhou, ačkoli si myslel, že schopnost pociťovat něco takového již dávno ztratil, jak poslední skupina lidí sbalila košíky, nasedla na koně a odjížděla z pikniku na jih – pohybovali se poněkud spěšně, však to také bylo zpátky do Londýna dobrých šest mil a rudé slunce už prozařovalo siluety větví stromů podél řeky Brent vinoucí se dvě míle na západ.
Když odjeli, stařec se otočil a sledoval pozvolný sestup slunce. Lodice milionů let, pomyslel si, lodice umírajícího boha slunce Re klesá po západní obloze k prameni temné řeky protékající podsvětím od západu k východu, během dvanáct hodin dlouhé noci dospěje k nejvýchodnějšímu okraji, kde se zítra ráno opět objeví a ponese mladistvé, znovu zažehnuté slunce. (str. 17)

 

Tim Powers

Americký autor fantastiky Tim Powers se narodil 29. února 1952 v Buffalu, ovšem od svých sedmi let žije v Kalifornii, kterou si zamiloval. Zpočátku se věnoval žánru science fiction, ovšem uspěl až s dvojicí historických fantasy Stáčení temného piva (1976) a Brány Anubisovy (1983), z nichž ten pozdější, spletitý příběh cestovatele v čase, jenž se v Londýně devatenáctého století utká se zlovolnými mágy, kteří chtějí obnovit slávu Egyptské říše, je autorovým dodnes nejčastěji vzpomínaným dílem. Posléze se stal takřka nepřekonatelným mistrem ve spřádání historických reálií a magických propriet, ať už v pirátské fantasy Na vlnách podivna (1987), jíž se inspiroval jeden z dílů filmové série Piráti z Karibiku, v románové dvojici Silou svého zraku (1989) a Hide Me Among the Graves (2012), či ve svém posledním románu Medusa’s Web (2016). O podivné události není nouze ani v autorových románech ze současnosti, k nimž patří i jeho pozdní tituly Declare (2000) a Tři dny do nikdy (2006).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

O Bitevním mágovi Petera Flanneryho se dá říci, že je to fantasy román plný klasických klišé, ale snad i proto představuje skvělý tip pro opravdové a věrné milovníky tohoto žánru.

Bitevní mág

Autor: Peter Flannery
Přeložila: Miroslava Polová

Počet stran: 792
Vazba: vázaná
Formát: 160×212 mm
ISBN: 978-80-7553-748-5
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Bitevní mág vydalo nakladatelství Triton.

Svět podléhá spalujícímu stínu Posedlých a pouze moc bitevního mága ho může zachránit. Ale prastaré pouto mezi mágy a draky selhává. Příliš mnoho draků je černých. Černí draci jsou nepřáteli lidstva. Černí draci jsou šílení. Falco Danté je churavý kluk ve světě válečníků, a co hůř, je synem vraha. Hnán touhou porozumět svému otci se odhodlá k činu, který ho dožene na pokraj beznaděje. Najde způsob, jak spasit svou duši před věčnými plameny pekla?

 

Ukázka z knihy

Rytíř zamrkal, aby vyhnal z očí krev a slzy žalu nad selháním. Zvedl si hledí,  otočil se s koněm kolem dokola, pohledem přelétl bitevní pole. Illicijské síly v celém údolí bezhlavě prchaly.
Bitva byla prohraná.
Hořce chutnaly rytíři slzy na jazyku. Měli být početně dost silní na to, aby armádu Posedlých porazili, měli mít převahu, jenže nepočítali s démonem. Ten zůstal vskrytu, ten se ukázal teprve v poslední minutě, kdy už bylo pozdě žádat o bitevního mága.
Ne. Tohle byla jejich bitva a oni ji prohráli.
Nestyděl se za to, to ne, protože jen málokdo by dokázal necouvnout před takovým nepřítelem. A oni dlouho neustupovali. Illicijští vojáci se drželi skoro hodinu. Ale teď už se blížil konec. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Peter A. Flannery

Peter A. Flannery bydlí v malé vesnici u skotských hranic se svou ženou a dvěma chlapci. Po ukončení školy studoval umění a design, uměleckou školu však brzy opustil a začal se věnovat lesnictví. Po pracovní nehodě se přesunul do méně nebezpečného světa zahradnictví. Řadu let pracoval venku a učil se o rostlinách, posléze práci opustil a rok cestoval. Jeho kariérní cesty byly nekonvenční, ale po celou dobu také psal. Více informací najdete na jeho webových stránkách.

 

Nakladatelství Triton

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám naše fantasy tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrány Anubisovy

Powers, Tim

Argo, 2019

zobrazit info o knizeBitevní mág

Flannery, Peter

Triton, 2020

Napsat komentář