Ošklivost a krása v románě Obscénní pták noci

obscenni-ptak-noci-uvod
Padesát let po napsání, v češtině poprvé vychází nejslavnější román chilského spisovatele Josého Donose Obscénní pták noci. Seznamte se s temným, magicko-realistickým příběhem, při jehož psaní autor údajně trpěl hroznými bolestmi – až do chvíle, kdy jej dopsal.

Chilský spisovatel José Donoso v roce vydal román, který se měl stát jeho nejslavnějším dílem: Obscénního ptáka noci. Atmosféra, kterou ve čtenáři vzbuzuje název knihy provází celý příběh knihy. Donoso, který je často řazen vedle svého kolumbijského současníka Gabriela García Márqueze, v příběhu knihy prolíná romantiku s magií a vraždou a to vše prezentuje v nekompromisně realistickém kabátku. Ponořte se do temného světa chaosu, který je nyní díky nakladatelství Malvern poprvé dostupný i českým čtenářům.

Obscénní pták noci

Autor: José Donoso
Přeložil: Michal Špína

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7530-198-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Obscénní pták noci vydalo nakladatelství Malvern.

Obscénní pták noci je román, který nemá obdoby. José Donoso kdysi přiznal, že při jeho psaní trpěl nesnesitelnými bolestmi – a pochopil, že pokud knihu nedokončí, nikdy se jich nezbaví. Výsledný „totální román“ se mezitím stal textem, o kterém se píší celé disertace. Moc a bezmoc, mužství a ženství, ošklivost a krása, skutečnost a sen, řád a chaos, tvář a maska, bujnost a úpadek, bída a bohatství – každá z těchto opozic by vydala na několik pojednání i za předpokladu, že by do sebe nebyly v knize tak nesmlouvavě zaklesnuté. V sevření těchto rozporů zaznívá slábnoucí hlas Humberta Penalozy, který tráví své dny v polorozpadlém domě mezi dožívajícími stařenami a sám se stává jednou z nich. Na líci světa neuspěl, a tak se usadil na jeho rubu, po boku „lidské suti“, aby sám sebe jednou provždy popřel. Jde ale jen o jednu z mnoha proměn, jimiž postavy Obscénního ptáka noci procházejí.

O autorovi

José Donoso (* 1924 v Santiagu de Chile – † 1996 tamtéž) byl jedním z nejvýznamnějších autorů spojovaných s boomem hispanoamerické prózy na konci šedesátých let – po boku Julia Cortázara,  Maria Vargase Llosy, Carlose Fuentese a Gabriela Garcíi Márqueze. Věhlasu svých kolegů ale přece jen nedosáhl – i proto, že se v roce 1981 vrátil ze Španělska do Chile. Roku 1990 v rodné zemi obdržel Národní cenu za literaturu, ale jeho pozdní díla víceméně zapadla. Těmi prvořadými zůstaly vedle Obscénního ptáka noci (1970) romány Místo bez hranic (1966) a Venkovský dům (1978). V češtině dosud vyšel jen raný román Korunovace z roku 1957.

„Donoso byl z naší generace spisovatelů ten nejliterárnější.“

– Carlos Fuentes

Zdroj: malvern.cz

O knize

Petr Šmíd z Českého rozhlasu o knize napsal:

Kniha samotná naplňuje rysy specifického žánru románu o románě. Text knihy Obscénní pták noci vzniká pod rukama vypravěče a hlavní postavy Humberta Peñalozy. Jehož identita je postupně v románu zdvojena až ztrojena (mění se v postavu Němáčka – v originále Mudito) a později v imbunche (postavu, charakteristikou svým znetvořením, si autor vypůjčil z mytologie chilských indiánů).

Krom zdvojení řady hlavních postav pracuje Donoso také s kompozicí labyrintu, jehož podobu mají obě budovy, v nichž se děj románu především odehrává. Symbol, který pochází ze starověkého Egypta a antického Řecka, dostal v éře křesťanství nový význam cesty ke spáse. I u Donosa se nalezení cesty z labyrintu rovná dosažení vysněného vysvobození.


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObscénní pták noci

Donoso, José

Malvern, 2019

Napsat komentář