Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. března 2020

nenechte_si_ujit
Během příštího týdne si můžete zajít na křest knihy Jenom pro velký holky od Věry Kudynové či na setkání s „lékařem bez hranic“ Tomášem Šebkem. A děti se mohou těšit na festival dětských knih Dračtení, který se uskuteční v Hradci Králové.

Milovníci Karla Čapka si pak určitě zajdou na scénické čtení z jedné z jeho knih. A cestovatelé určitě nepohrdnou přednáškou Jiřího Fišara, který své zážitky z Nepálu popsal v knize Pod Annapurnou svítá modře.

úterý 10. března se v pražském Paláci knih Luxor uskuteční křest knihy Věry Kudynové Jenom pro velký holky. Tato kniha je plná příběhů zralých žen, které jen tak něco nerozhodí. Poradí si se vším, ať už je podvádí manžel, jejich milenec je škrt či se jejich děti nechtějí oženit či vdát. Kmotrami této knihy se stane herečka Zlata Adamovská a filmová a televizní režisérka, scénáristka a producentka Irena Pavlásková. Křest začíná v 16.00.

Podíváme se také do Knihovny města Hradce Králové. Zde se ve středu 11. března sejdou všichni milovníci cestování a hlavně Nepálu, aby si poslechli přednášku Jiřího Fišara, který o svých cestovatelských zážitcích napsal knihu Pod Annapurnou svítá modře. Autor do této vzdálené země vyrazil sám jen s batohem na zádech a splnil si tak svůj sen vidět himalájské obry. Jak se mu v zemi líbilo se dozvíte právě na přednášce, tak si ji nenechte ujít. Začíná v 17.00.

Ve čtvrtek 12. března se zastavte do Krajské knihovny v Pardubicích, od 18.00 zde proběhne již tradiční Setkání s osobností. Tentokrát do Pardubic zavítá Tomáš Šebek. Tento chirurg je stálým účastníkem misí Lékařů bez hranic. Na základě svých zkušeností sepsal již několik knih, které jsou u čtenářů velice úspěšné. Jmenujme například tituly jako Mise HaitiAfrická zima či Mise Afghánistán. V říjnu mu pak vyšla zatím poslední kniha Nebe nad Jemenem, kde popisuje svoji misi ve válkou zmítaném Jemenu. A právě o tomto titulu si bude vyprávět s návštěvníky pardubické knihovny.

Ve čtvrtek 12. března zavítáme také do Knihovny města Ostravy. Zde od 17.00 začíná scénické čtení z knihy Karla Čapka Továrna na absolutno. Tématem tohoto románu, který původně vycházel jako fejetony na pokračování, je především varování před extrémy a fanatismem, což, jak poznáváme v dnešní době, je velice nadčasové téma. Z knihy budou číst herci divadelního spolku Miniscéna Bez pódia. Akce se uskuteční na pobočce J. Trnky.

Přesuneme se do moravské metropole. Ve čtvrtek 12. března se v Knihovně Jiřího Mahena uskuteční autorské čtení z knihy V hlavní roli Josef Karlík. Jak už napovídá název, kniha popisuje život významného českého herce a pedagoga Josefa Karlíka, kterého známe například jako dědu z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Z knížky bude číst její autor Lubomír Petřík a herec činohry v Národním divadle v Brně Jan Grygar. Součástí večera bude i beseda a autogramiáda knihy. Akce se koná v Mahenově památníku od 18.00.

A nyní už slibovaný festival dětských knih DračteníKoná se v neděli 15. březnaDivadle DrakHradci Králové. Hosty festivalu budou spisovatelka Petra Soukupová, na svém kontě má knihy jako Klub divných dětí nebo Kdo zabil Snížka?, a grafička Petra Jiroušová, od níž můžete znát například Povíhádky z Bílé a Černé vody. Na festivalu budou připravené dílny, tvůrčí atrakce a těšit se můžete také na čtení z nových knih v podání herců z Divadla Drak. Festival začíná v 13.00.

Jestliže jste si z těchto akcí nevybrali, podívejte se i na stránky své knihovny, zda nepořádá nějaké zajímavé akce. Březen totiž už tradičně vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků měsícem čtenářů, knihovny po celé republice tak pořádají spoustu zajímavých akcí. Jde už o jedenáctý ročník této kampaně, která má za cíl propojit čtenáře, organizace a instituce zabývající se psaným slovem, četbou a čtenářstvím. V roce 2020 si navíc připomínáme 430. výročí narození Jana Amose Komenského, téma letošních akcí je tak zcela jasné.

Tipy na další literární události najdete v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář