Pořádná porce napětí

napeti
Knihy, které si představíme v dnešních knižních tipech, vám do života přinesou strach, děs, hrůzu, starost, zděšení, napětí i bezesné noci. Jistě budete souhlasit, že o mnoho lepší to už být ani nemůže. 

První kniha nazvaná Hannibal: Zrození nepojednává o slavném kartaginském vojevůdci. Jedná se o již čtvrtý díl série o Hannibalu Lecterovi, ve kterém je lékař a vrah, kterého znáte z předchozích románů, ještě malým dítětem. Vyprávění o jeho dětství ale nebude ani nostalgické ani pohádkové. Místo toho se připravte na mnoho krve, lidského masa a napětí.

Hannibal: Zrození

Autor: Thomas Harris
Přeložil: Martin Urban

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-257-3029-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Hannibal: Zrození vydalo nakladatelství Argo.

Čtvrtá kniha ze série o Hannibalu Lecterovi začíná na Litvě v roce 1941, kdy je budoucí lékař, vrah a kanibal ještě osmiletým chlapcem, který se spolu s rodiči a sestrou ukrývá před postupující válečnou frontou. Rodiče jsou zabiti a děti jakž takž přežívají, dokud jejich skrýš neobjeví pětice vyhladovělých dezertérů. Rozhodnou se, že dívku snědí, a malý Hannibal ji ubránit nedokáže. Od této chvíle si životem ponese trauma a zvrácenou zálibu v lidském mase, což se projeví, když po letech, to už studuje ve Francii medicínu, urazí místní řezník jeho tetu, mladý Hannibal ho za to vykuchá a pochutná si na jeho tučných tvářích. Poté se rozhodne vyhledat pět kanibalů, kteří mají na svědomí jeho sestru…
První vydání v USA činilo 1 500 000 výtisků.

V roce 2007 natočil Peter Webber podle knihy film. Hlavní roli si zahrál francouzský herec a model Gaspard Ulliel. Natáčelo se i v Praze v barrandovských studiích.

Ukázka z knihy

Dveře do paláce, který představuje mysl doktora Hannibala Lectera, jsou ukryté v temnotě uprostřed jeho mozku a jsou zavřené na petlici, již lze nalézt pouze po hmatu. Tento zvláštní portál se otevírá do obřích, velkolepě osvětlených raně barokních prostor, chodeb a komnat, které se svým počtem vyrovnají i muzeu v istanbulském paláci Topkapi.

Ve všech se vystavují exponáty, důmyslně rozmístěné a nasvícené, každý z nich se váže ke vzpomínkám, které pravidelně navazují na ty předchozí.

O autorovi

Thomas Harris se narodil v Jacksonu ve státě Tennessee v roce 1940 a později žil s rodiči v Mississippi. Vystudoval anglickou a americkou literaturu na univerzitě v texaském Wacu a nějakou dobu se živil jako novinář. Po teroristickém masakru na Olympiádě v mnichově začal pracovat na svém románovém debutu Černá neděle (1975), ovlivněném právě těmito událostmi. Další knihy už byly o Hannibalu Lecterovi: Červený drak (1981), Mlčení jehňátek (1988), Hannibal (1999), Hannibal – Zrození (2006) a Cari Mora (2019). Obrovské náklady jeho knih a filmová práva z něho udělaly bohatého člověka. Žije střídavě na Floridě a v New Yorku a kromě psaní se věnuje zálibě ve vaření – už jako slavný autor dokonce složil kuchařské zkoušky.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

I druhý román zvaný Dívka na útěku se odehrává v první polovině 20. století. Joanna Reesová v něm vypráví příběh Anny Dartonové, která se v Londýně skrývá před svou temnou minulostí. Ta ji ale brzy dožene i ve světě tance, večírků a elegance.

Dívka na útěku

Chce začít nový život, ale minulost má dlouhé prsty

Autorka: Joanna Reesová
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: česky
Vazba: vázaná
Formát: 132×208 mm
ISBN: 978-80-7625-086-4
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Dívka na útěku vydalo nakladatelství Metafora.

Píše se rok 1926 a Anna Dartonová je na útěku před hrozným zločinem, který byla přinucena spáchat. Osamělá a vyděšená přijíždí do Londýna, kde k ní přichází záchrana v podobě Nancy, sebevědomé americké tanečnice v neblaze proslulém nočním klubu. Anna si změní jméno na Vitu Caseyovou a začne také vystupovat. Tím se ocitá se v nevázaném světě tance, večírků, nekonvenčních žen a módy. Když se seznámí s elegantním Archiem Fenwickem, pohřbí výčitky svědomí a uvěří jeho slibům, že ji bude za všech okolností milovat. Neuvědomuje si však, že ji rychle dohání skrývaná minulost, a když kvůli tomu začínají trpět její nejbližší, musí se postavit minulým skutkům čelem, nebo riskovat, že ztratí vše, co je jí drahé.

Recenze na knihu

„Napínavý příběh plný zvratů, intrik, dramat a přesvědčivých postav, které vás uchvátí od začátku do konce.“

– Hello!

„Pokud se rádi noříte do epických příběhů ve stylu Penny Vincenziové a Lesley Pearseové, tuhle knihu si zamilujete.“

– Woman

„Je to zatraceně skvělá kniha. Sbalte si ji do příručního zavazadla a očekávejte, že strávíte den letní dovolené četbou… a budete odmítat veškeré jídlo, pití i rozhovory.“

– Heat

Zdroj: metafora.cz

————————————————

Třetí román se příhodně jmenuje Sběratelé zla. A temnotu nemá jen v názvu. Hlavní hrdinka, forenzní psycholožka Holly Wakefieldová se totiž vydává po stopách neuvěřitelně brutálního sériového vraha.

Sběratelé zla

Autor: Mark Griffin
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-275-0007-9
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Sběratelé zla vydalo nakladatelství Host.

Holly Wakefieldová pracuje jako forenzní psycholožka se specializací na sériové vrahy. Špičkou ve svém oboru se nestala pouhou náhodou — důvod ovšem pečlivě tají.
Detektiv Bishop z Metropolitní policie v Londýně požádá Holly o spolupráci při vyšetřování vraždy. Holly se při pohledu na rozřezaná těla a způsob, jak jsou teatrálně naaranžovaná, vyděsí. Ještě větší šok ji ale čeká, když se od soudní lékařky dozví, že takto zohavené oběti nevidí vyšetřovatelé poprvé. Je jasné, že někde venku řádí sériový vrah, který nevyhnutelně udeří znovu – a to brzy.
Pronásledování sériových vrahů není pro Holly nic nového, tentokrát s ní však pachatele cosi spojuje. Něco, co se Holly snaží celý život skrývat. A nyní jí nezbývá než se temné minulosti konečně postavit čelem…

Ukázka z knihy

„Jsem rád, že jsem vás měl možnost trochu poznat, Holly. Opravdu rád.“ Hlas se ozval silně. Zblízka. Holly stála jako přikovaná. Potom se dala do pohybu. Odkopla boty. Zpátky ke dveřím a vlevo. Měj oči otevřené, přivyknou si, opakovala sama sobě. Cítila, jak se jí cosi otřelo o paži. Odskočila a uslyšela cosi švihnout vzduchem v místě, kde měla ještě před chvílí hlavu. Holly narazila do zdi. Hmátla rukou, ale dveře nikde. Musela to špatně odhadnout. Znovu kolem ní cosi zasvištělo. Uskočila stranou. Uhnula. Drobnými krůčky unikala ze strany na stranu. Potom zůstala stát. Přidřepla k zemi. Trhaně lapala po dechu. Pokoušela se zpomalit tep. Téměř nemožný úkol. Kde ten chlap je? Pochopila, že liják nemaskuje jenom zvuk jejích vlastních kroků, ale i ty jeho. Dosud svírala v ruce baterku. Napadlo ji, jestli by se svítilna nedala použít jako zbraň. Kdesi uprostřed místnosti zavrzalo prkno.

Jestliže vás zaujala tato kniha, můžete si online zdarma přečíst hned několik prvních kapitol.

O autorovi

Mark Griffin (nar. 1968) je anglický spisovatel, herec a scenárista. Hned na začátku své spisovatelské dráhy získal třikrát po sobě zlatou medaili na Festivalu spisovatelů v Hampshiru. Poté se přestěhoval do Los Angeles, kde se věnoval psaní scénářů. Po návratu do Anglie spojil síly s oceňovaným režisérem Stevem Kellym, s nímž napsal scénář k nově vznikajícímu filmu Final Breath. Účinkuje ve filmech, seriálech (Pán času, NCIS) i divadelních hrách. Je autorem hry The Red Room, kde také hraje hlavní roli. Román Sběratelé zla (2018) je první knihou v připravované sérii s forenzní psycholožkou Holly Wakefieldovou. 

Zdroj: hostbrno.cz

————————————————

Román Anonymní dívka začíná nevinně. Aby si trochu přivydělala, přihlásí se hlavní hrdinka Jessica do vědecké studie. Události se však brzy stočí nečekaným směrem a experiment postupně začne pohlcovat celý Jessičin život. Dokáže utéct?

Anonymní dívka

Lže, aby našla pravdu

Autorky: Greer Hendricks a Sarah Pekkanen
Přeložila: Petra Královcová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-267-1639-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Anonymní dívka vydalo nakladatelství Motto.

Lže, aby našla pravdu.
Podvodně se přihlásit do studie o morálce a etice možná nebylo správné – ale Jessice finanční odměna přišla vhod. Její anonymní dotazník zaujal, a tak následovaly další důvěrné otázky i setkání s doktorem Shieldsem, pokusy v reálném životě… A Jess začne váhat, zda bylo moudré prodat svá důvěrná tajemství. Hranice mezi skutečností a experimentem se stírá; už neví, kdy je sama sebou a kdy pokusným subjektem…

Ukázka z knihy

PRVNÍ KAPITOLA

Pátek 16. listopadu

MNOHÉ ŽENY CHTĚJÍ, aby je svět vnímal určitým způsobem. Mou prací je takové proměny vytvářet během pětačtyřicetiminutových sezení.
Když se svou pomocí skončím, vypadají klientky jinak. Sebevědomější, rozzářené. Dokonce šťastnější.
Mohu ale nabídnout jen dočasnou nápravu. Lidé se pokaždé vrátí ke svému dřívějšímu já.
Skutečná změna chce víc než nástroje, kterými vládnu.

Stáhněte si pokračování této ukázky!

O autorkách

Sarah Pekkanen po studiích a cestě do Evropy začala pracovat jako novinářka. Pak se stala matkou tří synů a novinářskou kariéru ukončila. Napsala svůj první román The Opposite of Me a poznala svou redaktorku Greer Hendricks. Společně s ní později napsala také úspěšný román Manželka mezi námi.

Greer Hendricks strávila více než dvě desetiletí jako redaktorka nakladatelství Simon & Schuster. Psala pro The New York Times a Publishers Weekly. Žije na Manhattanu s manželem a dvěma dětmi. Jako spisovatelka debutovala románem Manželka mezi námi, který napsala společně se Sarah Pekkanen.

Zdroj: motto.cz

 

————————————————

Román Komu hlava sejde od finského spisovatele Jari Järvelä se drží moderního trendu příběhů o reality show dohnaných do extrému. V tomto scénáři se skupina deseti Finů vydává na dlouhou cestu mrazem, ve kterém jim půjde o holý život. V příběhu plném psychologického dramatu i fyzického vypětí rozhodně nebude o napětí nouze.

Komu hlava sejde

Kdo přežije, vyhraje

Autor: Jari Järvelä
Přeložil: Vladimír Piskoř

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-271-2033-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Komu hlava sejde vydalo nakladatelství Cosmopolis.

V korsických horách se setkává skupina deseti Finů. Z tisíců zájemců byli vybráni právě oni ne proto, že by byli výjimeční, zkušení a nejlepší. Naopak jsou to všichni lúzři, kterým se v životě moc nedaří. Chybí jim silná vůle, schopnosti, pracovitost i pokora. Tohle je jejich šance. Stačí, aby během třinácti dnů překonali nejtěžší evropský trek GR 20, jen se základním vybavením. Cena pro vítěze? Milion eur, rozdělený mezi všechny, kteří závod dokončí v limitu. Živí. Pět mužů a pět žen se odhodlaně vydávají na cestu. Z jednotlivců se stává jednolitá skupina, lúzři se mění v bojovníky a ze soutěže je najednou zoufalý zápas o přežití. Účastníci začnou za podivných okolností umírat a ostatním začíná docházet, že čím míň lidí dojde, tím větší podíl připadne na zbývající. Všichni si musí sáhnout na dno svých sil, aby se vůbec vrátili. Kdo nakonec přežije a stane se vítězem?

Recenze na knihu

„Fantastická kniha, napínavá a děsivá. Surový příběh o tom, co všechno jsou lidé schopni udělat, pokud se ocitnou v těžkých podmínkách. Stačí pak jen malý impuls, aby potlačili veškeré zábrany.“  

  Goodreads.com

„V thrilleru Jariho Järvely se mísí spousta vlivů, od klasických detektivek Agathy Christie až po drsné filmy Clinta Eastwooda. Poklidný příběh graduje až k bitvě o přežití. Järvelä umně odhaluje bestii, která dříme v každém z nás.“

̶  Aamulehti

Zdroj: Cosmopolis.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKomu hlava sejde

Järvelä, Jari

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeAnonymní dívka

Hendricks, Greer – Pekkanen, Sarah

Motto, 2019

zobrazit info o knizeSběratelé zla

Griffin, Mark

Host, 2020

zobrazit info o knizeDívka na útěku
Chce začít nový život, ale minulost má dlouhé prsty

Reesová, Joanna

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeHannibal: Zrození

Harris, Thomas

Argo, 2020

Napsat komentář