Cenami ověnčené romány

Tipy_Co pada z nebe_Pripad alchymistovy dcery
Dnes vám představíme dva oceněné tituly, a sice knížku Co padá z nebe, která získala Cenu Evropské unie za literaturu, a Případ alchymistovy dcery, pyšnící se cenou Locus pro nejlepší románový debut.

Kniha Co padá z nebe vypráví příběh holčičky, která právě přišla o matku. Je plná úvah, melancholie a závažných témat, přesto se právě díky dětskému pohledu a nevinnosti čte lehce a přináší i úsměvné momenty.

Co padá z nebe

Autorka: Selja Ahava
Přeložil: Michal Švec

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 110×185 mm
ISBN: 978-80-759-3080-4
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Co padá z nebe vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Možná že svět občas potřebuje události, které námi otřesou a probudí nás. V naší vesnici jsem takovým budíčkem já. Pokaždé když vstoupím do obchodu, připomenu všem zákazníkům, že nám nebe může kdykoli spadnout na hlavu. Finská autorka Selja Ahava obdržela za knihu, v níž se prolínají příběhy několika těžko uvěřitelných náhod, v roce 2016 Cenu Evropské unie za literaturu. Byla přeložena do několika jazyků a získala si srdce čtenářů na celém světě.

 

Ukázka z knihy

Dospěláci se pořád vyptávají, o čem děti přemýšlejí. Myslím, že by ale znejistěli, kdyby jim to děti prozradily. Třeba ve třech letech není za větrného dne dobrý nápad upřít zrak k obzoru a prohlásit: „Uvažuju, kde se bere vítr.“ Vhodnější je říct, že si hrajete na vrtulník. A když vám je pět, raději se moc nevyptávejte na smrt a na fosilie, protože dospělí nechtějí přemýšlet ani o smrti, ani o stárnutí pohádkových postav, ani o Ježíšově ukřižování. Jako malá jsem se domnívala, že se z maminčiny babičky stala fosilie, protože umřela už hodně dávno. Dnes už nicméně vím, že fosilie může být kapradina, šnek nebo dinosaurus, ale ne babička nebo jiný člověk.
Dospělí si myslí, že dítě na zadním sedadle auta počítá protijedoucí kamiony nebo písmena na ukazatelích nebo si hraje, že ukazováčky jsou princezny, jenže ono ve skutečnosti uvažuje třeba o dospělákově siluetě nebo o čase.

 

Selja Ahava

Selja Ahava (*1974) je finská spisovatelka. Vystudovala scenáristiku na Divadelní akademii v Helsinkách. Je autorkou filmových scénářů, televizních seriálů a rozhlasových her.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

 

Nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

logo.beta.2Nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Věnuje se především knihám zaměřeným na rozvoj osobnosti, dále vydává ezoteriku a náročnější beletrii. V portfoliu nechybí témata historická nebo militaria a opomenout nelze ani bohatě vypravené, obsahově poutavé obrazové publikace, s nimiž se nakladatelství Beta úspěšně prezentuje laické i odborné veřejnosti. Mezi světoznámé osobnosti, které vydává, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.

————————————————

Případ alchymistovy dcery v sobě spojuje detektivní zápletku, napětí i humor a nadchne také příznivce fantasy.

Případ alchymistovy dcery

Autorka: Theodora Gossová
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-257-3099-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Případ alchymistovy dcery vydalo nakladatelství Argo.

Mary Jekyllová, po smrti rodičů osamělá a bez peněz, se začne zajímat o záhadnou minulost svého otce. Objeví stopu, která naznačuje, že Edward Hyde, otcův někdejší přítel a vrah, je možná stále nablízku. Na informace vedoucí k jeho dopadení je vypsána odměna… Odměna, jež by vyřešila všechny její tísnivé finanční potíže. Pátrání ji dovede k Hydeově dceři Dianě, divokému dítěti, zanechanému na výchovu u jeptišek. S pomocí Sherlocka Holmese a doktora Watsona se Mary dál snaží najít tajemného Hydea, a zakrátko se spřátelí s dalšími ženami, které jsou poznamenané děsivými experimenty svých stvořitelů – s Beatricí Rappacciniovou, Catherine Moreauovou a Justinou Frankensteinovou. Když spolu odhalí tajnou společnost nemorálních vědců posedlých touhou po moci, hrůzy jejich minulosti se vracejí v plné síle. A nyní je na nestvůrách, aby zvítězily nad nestvůrnými… Okouzlující a duchaplný příběh o nepředstavitelné síle přátelství vynesl autorce nejen zaslouženou přízeň mnoha čtenářů, ale také cenu Locus pro nejlepší románový debut a nominace na prestižní žánrová ocenění Nebula a World Fantasy Award.

 

Ukázka z knihy

Mary Jekyllová se upřeně dívala na matčinu rakev.
„Já jsem vzkříšení a život, řekl Ježíš.“
Znovu se rozpršelo. Nebyl to opravdový déšť, ale pošmourné, nekonečné mrholení, které v Londýně představovalo jaro.
„Otevřete si deštník, drahoušku, nebo budete úplně promočená,“ vybídla ji paní Pooleová.
Mary otevřela deštník, ačkoli jí bylo celkem jedno, jestli zmokne. Všichni stáli kolem obdélníkové díry v zemi na šedivém hřbitově u farního kostela v Marylebone. Reverend Whittaker předčítal z modlitební knížky. Sestra Adamsová se tvářila zasmušile, jenže tak se tvářila vždycky. Kuchařka si utírala nos kapesníkem. Panská Enid vzlykala Josephovi na rameni. V jisté části Maryiny mysli, v té, která byla zvyklá platit účty a probírat s paní Pooleovou vedení domácnosti, se vynořila myšlenka: Musím si s Enid promluvit o přílišných důvěrnostech s lokajem. Alice, kuchyňská děvečka, držela paní Pooleovou za ruku. Byla bledá a vážná, ale zase, taková byla vždycky. (str. 9)

 

Theodora Gossová

Americká spisovatelka maďarského původu Theodora Gossová je kritikou i čtenáři oslavována především pro svůj vypravěčský talent, kterým jakoby přirozeně navazuje na dávné umění lidových příběhů a balad. Její povídky jsou povětšinou ukázkou neobyčejného citu pro příběh, jenž umí nejen pohladit po duši, ale také pokládat znepokojivé a provokativní otázky. Publikuje od roku 2002 a své kratší práce nedávno shrnula spolu do sbírky Snow White Learns Witchcraft (2019). I přes veškerou pozornost věnovanou její povídkové tvorbě je jejím bezesporu největším literárním úspěchem románová trilogie Podivuhodná dobrodružství Athénina klubu, kterou započala právě románem Případ alchymistovy dcery (2017).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za výhodné ceny.

Zaujaly vás oceněné romány? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo padá z nebe

Ahava, Selja

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

zobrazit info o knizePřípad alchymistovy dcery

Gossová, Theodora

Argo, 2020

Napsat komentář