Vydejte se do pravěku!

826184_big_lizard_in_my_backyard____
Pro všechny kluky a holky, kteří chtějí poznat život v dobách dávno minulých, je tady publikace, která by jim měla v orientaci trochu pomoci…

nakladatelství CooBoo nedávno vyšla kniha s naprosto jednoduchým, ale zcela všeříkajícím názvem – Pravěk. Čtenáři se díky ní ocitnou v dobách pravěku a budou moci sledovat stopy vývoje na naší modré planetě krůček po krůčku. A to doslova, protože publikace začíná přesně tam, kde kdysi vznikl život, ve vodě.

Rozdělení knihy je logické. Postupně seznámí čtenáře se všemi obdobími, kterými prošla Země během svého vývoje. Aby bylo rozdělení zajímavě řešené a i vhodnější pro vyhledávání, obsahuje kniha čtyři základní kapitoly. Ty jsou zaměřené na mořské tvory, suchozemce, okřídlence a nechybí ani giganti doby ledové. V jednotlivých částech čtenáři najdou ty nejzákladnější informace o těch živočiších, kteří tvoří jakýsi základ pro danou skupinu. I přesto, že nejde o nijak rozsáhlá fakta, jsou tu vyjmenovány ty nejpodstatnější věci k pochopení tehdejšího života na naší planetě a jejím postupném vývoji. Nepochybně zaujme i část věnovaná zajímavostem, například tomu, co nebylo dodnes přesně objasněno, kde všude byly překvapivě nalezeny zkameněliny či k jakému dnešnímu druhu patří dané prehistorické zvíře.

Velice mě zaujaly obrázky a fotografie, které výrazně dokreslují život před miliony lety. Čtenář má tak skvělou možnost „vidět“ psané slovo z této miniencyklopedie i v jakémsi reálu, což výrazně pomáhá k pochopení souvislostí. Jsou velice vyvedené, takže si dítě dokáže velmi živě představit, jak tvorové vypadali, a to včetně „atraktivních“ oblud a nestvůr, které na naší Zemi prožily rovněž svůj čas a tvoří nedílnou část jejího vývoje.

Samozřejmostí jsou údaje o délce zvířat, skupině, do které je řadíme, i období, ve kterém tvorové žili. Děti se také dozví, co jedli a kde jsou naleziště – ta jsou navíc doplněna mapkou.

V závěru publikace se nachází přehled, který dětem poskytne základní informace o prehistorických obludách podle abecedy, a slovníček pojmů k ozřejmění těch, která jsou pro děti neznámá.

Kniha je úžasným doplňkem jak pro hodiny dějepisu, tak i pro volné chvíle. Zvláště pak pro ty děti, které zajímá svět, který na Zemi panoval před miliony lety. Zaujme ale nepochybně i dospělé, kteří si mohou listovat spolu s dětmi. Publikace je určená pro děti od devíti let, zaujme ale i větší a podle mě také menší děti. Prohlížela jsem ji se svým synem, předškolákem a nemůžu rozhodně říct, že by ho čtení v knize nebavilo nebo že by se nudil. Pravdou je, že syna pravěk zajímá, což nepochybně hrálo také svou roli.

Při čtení si děti uvědomí, jak úžasný svět je a jak, možná ještě úžasnější, byl právě před miliony lety. Jak jsou vzácné nálezy nejrůznějších zkamenělin a jaké důležité informace nám poskytují.

Mohu říci, že kniha je velmi výraznou publikací na našem trhu, která děti zábavnou formou seznámí s vývojem na naší planetě. Na toto bychom při seznamování s její historií neměli zapomínat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravěk

Parker, Steve

CooBoo, 2012

Napsat komentář