Provedou vás průvodci

Tipy_Cestovani z pohodli domova
S dnešními cestovatelskými tipy prozkoumáte kostnice a také rozhledny České republiky. Zároveň se podíváte trochu dál, až do Tibetu, a objevíte krásy této půvabné „střechy světa“.

Poslední dobou stoupá zájem o kostnice na českém území, některé z nich proto byly obnoveny a zpřístupněny veřejnosti. V knize Kostnice v českých zemích naleznete celkem 150 lokalit z různých koutů republiky, zasazených do historického kontextu.

Kostnice v českých zemích

Autoři: Ondřej Burian, Jan Rendek, František Libenský

Počet stran: 488
Vazba: brožovaná
Formát: 175×345 mm
ISBN: 978-80-200-3006-1
Doporučená cena: 625 Kč

Knihu Kostnice v českých zemích vydalo nakladatelství Academia.

Kostnice jsou navzdory obecnému povědomí běžnou součástí naší kulturní krajiny a v minulosti se nalézaly téměř na každém hřbitově. I když si dnes většina z nás pod pojmem kostnice představí objekty monumentální a všeobecně známé, jako je například kostnice v Sedlci u Kutné Hory, existuje velké množství kostnic, jejichž původní funkce (ukládání lidských kosterních pozůstatků zejména v období hromadných úmrtí?) byla již dávno zapomenuta a tyto drobné sakrální stavby sloužily jako márnice nebo sklady. Poslední dobou ale zájem o ně stoupá a některé objekty se dočkaly zrestaurování a zpřístupnění veřejnosti. Tato publikace je prvním souhrnným pokusem ukázat jejich rozmanitost v knižní podobě. Představuje přes 150 lokalit z různých koutů naší republiky, řazených abecedně. Jednotlivé kostnice jsou v ní zasazeny do historického kontextu obcí i chrámových okrsků, jejichž součástí většinou bývají. Nechybějí informace o dalších funerálních památkách a dějinách pohřbívání v příslušných obcích, v obsáhlé úvodní kapitole jsou navíc naše kostnice zasazeny do širších kulturně-historických a etnologických souvislostí. Kniha je doplněna množstvím fotografií jednotlivých objektů, včetně často obtížně dostupných interiérů, které odrážejí jedinečnou atmosféru těchto ponurých míst.

 

Ukázka z knihy

Křtěnov
Dnes místní část obce Temelín v Jihočeském kraji (okr. České Budějovice), asi 5 km jihozápadně od Týna nad Vltavou a 24 km severně od Českých Budějovic. Barokní kostnice s dochovanými kosterními pozůstatky v suterénní pohřební komoře, na hřbitově při farním kostele sv. Prokopa.
Okolí dnešní jaderné elektrárny Temelín bylo osídleno již v pravěku, nachází se tu několik mohylových pohřebišť převážně z doby bronzové. Roku 1884 poblíž obce hromadný nález bronzových sekeromlatů tzv. křtěnovského typu. Obec poprvé připomínána r. 1261, kostel sv. Prokopa původně gotický z doby kolem r. 1300, v 18. století barokizován, další úpravy kolem r. 1900. Kostel spravován původně jako filiální z Týna nad Vltavou, r. 1787 zřízena lokálie, r. 1854 pak samostatná farnost. Roku 1929 měl Křtěnov 45 domů a 263 obyvatel. V souvislosti s výstavbou elektrárny byla obec r. 1984 vysídlena a určena k demolici, zachována pouze část návsi s farou a školou. Koncem 80. let základy kostela zpevněny železobetonovým věncem, r. 1995 provedena jeho celková rekonstrukce. (str. 205)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jan Rendek

Jan Rendek (1973) je umělecký fotograf se zaměřením na českou historickou architekturu a krajinu.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Česko doslova překypuje rozhlednami a byla by jistě velká škoda se s nimi neseznámit. Mnohé z nich koneckonců nabízejí úchvatné výhledy a jsou okouzlující samy o sobě. Jejich přehled naleznete v nové publikaci Rozhledny České republiky.

Rozhledny České republiky

Autoři: Jaroslav Fábera, Aleš Král

Počet stran: 464
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7428-352-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Rozhledny České republiky vydalo nakladatelství Plot.

Kompletní přehled 421 rozhleden. U každé rozhledny najdete: GPS souřadnice, dopravní spojení, informace o otevírací době, co můžete z rozhledny vidět, historii stavby a technické údaje.

 

Ukázka z knihy

Rozhledny Ceske republiky_ukazka1

Prohlédněte si celou ukázku.

————————————————

V závěru dnešní cesty se podíváte do Tibetu. Díky přehlednému průvodci se dozvíte mnoho zajímavostí, které vám před návštěvou Tibetu přijdou určitě vhod.

Tibet

Autor: Michael Buckley
Přeložila: Eva Dejmková

Počet stran: 400+14
Vazba: brožovaná
Formát: 129×198 mm
ISBN: 978-80-7565-572-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Tibet vydalo nakladatelství Jota.

Průvodce Tibetem od nakladatelství Bradt je kvalitní příručkou obsahující přesné, místy až detailní informace o tom, co vše potřebuje zájemce o cestu do Tibetu. Průvodce je rozdělený na dvě části. V první se seznámíme s historií Tibetu, jeho mytologií, náboženstvím i novodobými, někdy ne zcela veselými dějinami. Poté přichází zeměpisná a přírodopisná kapitola zevrubně popisující klima a biosféru, následovaná zcela praktickými radami ohledně cestování, byrokracie, kulturních zvyků, stravování a ubytování. Obsažná a velmi důležitá kapitola s dalšími odkazy se týká zdraví, jeho ochrany a možností zdravotnické pomoci v polních podmínkách Tibetu. Druhá, místopisná část nás v pěti kapitolách provede z hlavního města Lhasy celým Tibetem a podá zasvěcené informace o jednotlivých místech, jejich historii i možnostech trávení volného času. Poslední kapitola této části je věnována Tibeťanům v exilu, oblastem bývalého Tibetského království a jeho lenním zemím. Dodatky na konci příručky rozšíří naše vědomosti o flóře a fauně, kultuře, jazyku a písmu. Celého průvodce vhodně doplňuje slovníček základních slov a frází v tibetštině.

 

Ukázka z knihy

Tibet_Jota_pruvodce_ukazka1

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Michael Buckley

Michael Buckley je kanadský filmař a novinář, který se dlouhodobě věnuje cestám po Tibetu a investigativním pracím o této zemi. Je autorem řady knih týkajících se tibetské problematiky a zaměřil se také na natáčení dokumentů o Tibetu. V roce 2009 natočil krátký film Meltdown in Tibet o budování čínských přehrad v Tibetu a následných problémech s vodou. Dokument získal na mezinárodních filmových festivalech pět cen. Michael Buckley žije ve Vancouveru v Kanadě.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za výhodné ceny.

Líbily se vám naše tipy na průvodce? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKostnice v českých zemích

Burian, Ondřej – Rendek, Jan

Academia, 2019

zobrazit info o knizeRozhledny České republiky

Fábera, Jaroslav - Král, Aleš

Plot, 2019

zobrazit info o knizeTibet

Buckley, Michael

Jota, 2020

Napsat komentář