V hlavní roli putování

Cestopis
Vydejte se s námi na knižní výpravu! Nabízíme vám putování od Balkánu přes Prahu a Dakar až po Rusko. Na své si přijdou příznivci zajímavých historických reálií, adrenalinových sportů, vlakových nádraží, reálných i bájných bestií a dalších rozmanitostí.

První zastávkou je Balkánský poloostrov. Román Velibora Čoliće sleduje stopy věhlasné cikánské kapely napříč zemí v kontextu celého dvacátého století. Zjistěte více o její historii, zvycích a tradicích.

Ederlezi. Pesimistická komedie

Autor se vydává po stopách věhlasné cikánské kapely, která putuje po nejrůznějších balkánských štacích. Virtuózní muzikanti, pijáci, mluvkové, nezdolní vypravěči, proutníci a nenapravitelní rváči unášejí čtenáře prostřednictvím svých košilatých vtipů a neuvěřitelných historek kořeněných aforismy čerpanými z lidových moudrostí všech kultur křížících se na Balkánském poloostrově, samozřejmě v doprovodu srdceryvných písní, od města k městu, od epochy k epoše. Procestuje tak s nimi celé dvacáté století.
Pod přílivem jednou smutných, jednou úsměvných příhod, jichž jsou svědky a mnohdy i aktéry, se skrývají převážně tragické dějiny tohoto těžce zkoušeného regionu – hraní po hospodách, slavnostech a svatbách tu jde ruku v ruce s pobyty ve vyhlazovacích táborech za druhé světové války, v táborech převýchovných za éry maršála Tita a s drtivými událostmi bosenské války v devadesátých letech.
Vražda vedoucí orchestru Azlana, který jako by se převtěloval z generace do generace, na počátku nového tisíciletí symbolicky ukončuje pouť kapely v táboře zvaném „Džungle“ v Calais.
Stejně jako muzika slavného Orchestru Ploska je i psaní
Velibora Čoliće nabité emocemi, barvitými obrazy a radostí z vyprávění.

Autor: Velibor Čolić
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 172
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7530-193-2
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Ederlezi. Pesimistická komedie vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Velibor Čolić se narodil v roce 1964 v Jugoslávii, po vypuknutí ozbrojeného konfliktu musel narukovat do chorvatské armády, padl do zajetí, ze zajateckého tábora utekl a následně emigroval do Francie. Tam žije od roku 1992.
Je autorem desítky knih, poslední čtyři z nich napsal ve francouzštině.

Zdroj informací: Malvern

————————————————

Napříč historií se budete potulovat i s unikátním cestovatelským bestiářem. Namísto nových míst však objevíte nejrůznější tvory, které od starověku dráždily představivost putujících. Popisuje stvoření skutečná i fantastická.

Fantastický bestiář cestovatelů

Cestovatelé již od dávných časů naráželi při svých poutích na podivuhodná stvoření, bytosti stejně fascinující jako děsivé. Hranice mezi imaginárním a skutečným světem je tenká a někdy mizí docela. Zvířata skutečná, byť exotická – velryby, vorvani, sloni –, se potkávají s monstry – baziliškem, drakem, Chimérou –, stvoření na samém pomezí lidskosti – Kafrové, Laponci, Niam Niamové, Patagonci, a tvorové na hranici lidské a zvířecí říše – orangutani a Hotentoti – se prolínají s bájnými bytostmi – sirénami, satyry, alpy. Fantastický bestiář shrnuje představy cestovatelů, jak se proměňovaly od starověku až po 20. století (objevují se zde např. tajemní Kimmerijci ve válečném Sarajevu) a je skutečným kabinetem cestovatelských kuriozit, který nás přenese za hranice skutečnosti i našich běžných představ.
Vydání knihy podpořil Centre National du Livre.

Editor: Dominique Lanni
Přeložila: Jana Žůrková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 167×212 mm
ISBN: 978-80-257-2835-2
Doporučená cena: 548 Kč

Knihu Fantastický bestiář cestovatelů vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Fantasticky-bestiar-cestovatelu

O editorovi

Dominique Lanni (*1976), francouzský etnolog a antropolog, vystudoval literaturu a francouzštinu na univerzitě Paris-IV Sorbonne. Pracuje na Univerzitě na Maltě a specializuje se na proměny antického starověku. Je členem Centra pro studium cestopisné literatury (CRLV).

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Nemálo cestovatelů během výprav využívá služeb místních drah. V následující publikaci zjistíte maximum o tom, Kam se jezdilo z nádraží Praha-Těšnov, jaké typy vlaků odsud vyjížděly, kolik půllitrů piva bylo vyčepováno a mnoho dalších zajímavostí.

Kam se jezdilo z nádraží Praha-Těšnov

Kolik spěchajících cestujících prošlo odjezdovou dvoranou, kolik jízdenek bylo v pokladnách vydáno, kolik půllitrů piva bylo vyčepováno v restauraci a kolik litrů strojního oleje vyteklo z tyčoví parních lokomotiv na pražce kolejí nádraží Praha-Těšnov – to už dnes nikdo nespočítá…
Téměř stoletá historie významného pražského nádraží ožívá v této knize především v popisu vozebních ramen s relacemi vlaků, které odtud vyjížděly. Vedle osobních vlaků a ve své době rychlíků jsou zaznamenány i relace vlakových pošt jakožto nedílná součást každodenního koloritu zdejšího provozu.
Ale nejen o tom kniha pojednává. Čtenář se seznámí rovněž se vznikem c. k. Rakouské severozápadní dráhy, jejíž výraznou tváří popisované nádraží bylo, a zároveň se dozví, proč zde cestující do vlaků už nenastupují a proč už ani výpravní budova ke smutku všech příznivců železnice nestojí.
Text doprovází bohatá obrazová dokumentace. Kromě tabulek a schémat tratí se tu dostávají k očím čtenářů fotografie z dávných i pozdních dob existence nádraží, ukázky z dobových jízdních řádů, staré inzerce, jízdenky, pohlednice a také snímky či nákresy poštovních vozů.

Autor: Stanislav Musil

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7428-358-1
Doporučená cena: 689 Kč

Knihu Kam se jezdilo z nádraží Praha–Těšnov vydalo nakladatelství Plot.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Kam-se-jezdivalo-z-nadrazi-Praha-Tesnov

————————————————

Milovníkům motorek a adrenalinových sportů by jistě neměla uniknout kniha Gabriely Novotné, první české motocyklistky na Rally Dakar. Autorka v ní popisuje nejen cestu k dosažení cílové rampy, ale i vše, co závodu předcházelo.

Gabriela Novotná. Cesta na Dakar

Inspirativní příběh první Češky, která dojela nejtěžší závod světa.
„Když se člověk rozhodne a něco si přeje, věnuje svému snu veškeré úsilí, nemrhá pak svým časem a energií, i kdyby se nedostal až ke kýženému konci. V každý moment té cesty na tom bude líp, než kdyby se do ní vůbec nepustil.“
Gábina Novotná na vysněný konec došla. Jako první česká žena dokázala dojet na motorce nejnáročnější rally závod světa, legendární Rally Dakar. Povedlo se jí to na druhý pokus, poprvé ji zastavilo nepříjemné zranění. Celá cesta na cílovou rampu nebyla vůbec jednoduchá, přinesla mnoho bolesti.
V této knize ale zdaleka není řeč pouze o samotném závodu, nýbrž o všem, co mu předcházelo, a to od okamžiku, kdy se jedna učitelka jazyků a překladatelka rozhodla, že dojede do cíle. Minimum zkušeností s motorkou stejně jako s vrcholovým sportem, sponzoři žádní, bankovní účet prázdný – nic nenasvědčovalo tomu, že by se to Gabče mělo povést. A přece! Výzva jménem Dakar přinesla mnoho problémů, ale Gabča ani vteřinu nelitovala, že se do ní pustila. Kromě spousty negativních okamžiků a nepříjemných situací se totiž vnitřně hodně posunula, potkala řadu skvělých lidí a navždy jí v paměti zůstanou neopakovatelné momenty, které zažila.
Neuvěřitelný příběh jedné trochu šílené mladé ženy ukazuje, že nadšení a tvrdohlavost přináší zázraky. Je cílová rampa nejsledovanějšího závodu světa konec, nebo se dočkáme nečekaného zvratu?

Gabriela Novotna_Cesta na dakarPrvní česká motorkářka na nejnáročnější rally světa
Autoři: Gabriela NovotnáJan Somerauer

Počet stran: 233
Vazba: vázaná
Formát: 165×238 mm
ISBN: 978-80-7565-582-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Gabriela Novotná. Cesta na Dakar vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Gabriela-Novotna-Cesta-na-Dakar

Prolistujte si kompletní ukázku.

O autorech

Gabriela Novotná je první česká motocyklistka na Rally Dakar. Titul, který už Gábině nikdo nikdy nesebere. Ve svých devětadvaceti letech si v roce 2018 splnila životní sen, a i když ji zastavilo zranění a nejtěžší rally světa napoprvé nedojela, napřela veškeré své síly, aby o rok později stála na startu znovu a dotáhla vše do úspěšného konce. Na cílové rampě legendárního závodu navíc stála jen pár let poté, co poprvé vyrazila s motorkou do terénu. O Gábině se nedá říct, že by byla typickou závodnicí, výsledek pro ni není tak důležitý jako vše, co mu předchází, a přesvědčení, že udělala maximum, co bylo v jejích silách. Kromě závodění je tato mladá inteligentní žena skvělou vypravěčkou a její příběh vás pohltí.

Jan Somerauer je dvanáctým rokem kmenovým redaktorem nejoblíbenějšího českého motomagazínu Motohouse a kromě testů motorek se zabývá širokou škálou témat. S Gábinou se setkali při jednom z rozhovorů a kromě zajímavého materiálu o cestě jedné mladé, lehce šílené ženy na Dakar z toho vzniklo milé přátelství. Motorky jsou pro Somika, jak ho v motobranži všichni znají, celým životem a provází ho denně v různých formách. Kromě časopisu je velmi aktivní i v dalších oblastech české motoristické scény, mimo jiné patří mezi pořadatele festivalu Motoemotion nebo velké výstavy custom strojů All Ride Show.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Stephan Orth, novinář tělem i duší a vášnivý couchsurfer, nabízí výlet do země plné rozporů – Ruska. Zaposlouchejte se do povídání o desetitýdenním cestování od domova k domovu, od Moskvy po Vladivostok a nahlédněte pod závoj tajemna, který zemi obestírá. Titul nyní vychází i jako audiokniha.

Couchsurfing v Rusku (audiokniha)

Co je propaganda a co je skutečnost? O žádné části zeměkoule nepanují tak zmatené a rozporuplné informace jako o Rusku. V tom případě pomůže jediné: vyrazit na cestu a udělat si svůj vlastní obrázek.
Po deset týdnu sbírá autor bestselleru Stephan Orth mezi Moskvou a Vladivostokem malé i velké postřehy. A od jednoho gauče ke druhému objevuje na své cestě zemi, v níž se za strohou fasádou skrývá nekonečná srdečnost.

Autor: Stephan Orth
Přeložil: David Krásenský
Interpret: Zdeněk Kupka

Vazba: CD
ISBN: 8594186120413
Doporučená cena: 298 Kč

Audioknihu Couchsurfing v Rusku vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Ukazka-z-knihy-Couchsurfing-v-Rusku

Prolistujte si kompletní ukázku knižní podoby nebo se zaposlouchejte do hlasu Zdeňka Kupky.

O autorovi

Stephan Orth, ročník 1979, pracoval jako redaktor v dovolenkovém resortu při redakci Spiegel Online, až se v roce 2016 osamostatnil coby nezávislý novinář. Jako couchsurfer cestuje už od roku 2004. Měl u sebe hosty z celého světa a setkal se s hostiteli ve více než třiceti zemích. Orth je autorem bestselleru „Couchsurfing v Íránu“, u vydavatelství Malik vyšla kromě toho také jeho kniha „Dědečkův ledovec“. Za své reportáže získal Orth několikrát cenu „Columbus“, udělovanou Svazem německých cestovatelských novinářů.

Zdroj informací: Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEderlezi. Pesimistická komedie

Čolić, Velibor

Malvern, 2019

zobrazit info o knizeFantastický bestiář cestovatelů

(ed.), Dominique Lanni

Argo, 2019

zobrazit info o knizeKam se jezdívalo z nádraží Praha–Těšnov

Musil, Stanislav

Plot, 2019

zobrazit info o knizeGabriela Novotná. Cesta na Dakar
První česká motorkářka na nejnáročnější rally světa

Somerauer, Jan

Jota, 2020

zobrazit info o knizeCouchsurfing v Rusku (audiokniha)
Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi

Orth, Stephan

Kazda, 2020

Napsat komentář