Přestavba není legrace

Kinney_NaSpadnuti
Dědictví v podobě významného finančního obnosu se může jevit jako důvod k radosti. Jak s ním ale naložit? Už jen samotné rozhodnutí by mohlo vést k mnoha rodinným rozepřím. A kde jsou rozkoly, nebude nouze ani o mnoho humorných situací.

Nakladatelství CooBoo, člen skupiny Albatros Media vydalo na sklonku listopadu 2019 pokračování populárního seriálu Deník malého poseroutky. Jeff Kinney se tentokrát českému publiku představil titulem s názvem Na spadnutí (Diary of Wimpy Kid: Wrecking Ball, 2019). Překladu se opět ujala Veronika Volhejnová.

Příběh Na spadnutí se do řady Deník malého poseroutky zařadil na čtrnácté místo téměř přesně rok po vydání českého překladu svého předchůdce Radosti zimy (Diary of Wimpy Kid: The Meltdown, 2018). Nicméně zhruba v polovině tohoto intervalu se na našem knižním trhu objevila i první vlaštovka z dalšího Kinneyho projektu Deník báječného kamaráda: píše Rowley Jefferson (Diary of Awesome Friendly Kid: Rowley Jefferson’s Journal, 2019). Pro ty, kdo se s autorovým dílem setkávají poprvé, připomeňme, že veleúspěšný podnik staví na deníkovém typu zápisků a obrázků z pera fiktivního dospívajícího chlapce Grega. Gregova rodina čítá kromě jeho samotného a rodičů ještě staršího bratra Rodricka a malého brášku Mannyho. Ti všichni plus asi jediný Gregův kamarád Rowley stojí za nekonečným zdrojem více či méně komických životních situací.

Děj čtrnáctého malého poseroutky začíná jednu březnovou neděli a končí během červnového čtvrtka. Samotný počátek nového příběhu poukazuje na rizika spojená s tak nerozumným rozhodnutím, jakým se může jevit prostý úklid pokoje. Tato zdánlivě nudná činnost se v podání Grega snadno změní v horor navenek převlečený do žertovného hávu. Skutečná záplava veselých příhod ovšem přijde na řadu v okamžiku, kdy Gregova rodina zdědí jistý finanční obnos. Ten se maminka demokraticky rozhodne investovat do přístavby. A že nic nepůjde tak, jak si všichni malovali, není asi třeba ani zmiňovat.

Kniha Na spadnutí se od svých předchůdců neliší formou ani poměrem vtipných obrázků k neméně zábavnému textovému doprovodu. Na rozdíl od nich však přidává i jistý vážnější rozměr. Že by nám hlavní protagonisté dospívali? Dokonce i jindy obvyklý bezmezný obdiv, jenž Rowley svému příteli zpravidla prokazuje, se zvláště v první části knihy nejeví jako skálopevný. Spíše naopak. Přibyly také zdraví a někdy i život ohrožující momenty, jako třeba balancování na střeše a podobně. Zkrátka, čtrnáctý titul série deníků přináší velice pestrý záběr humoru, bláznovství, ale i přirozené životní filozofie.

Skvělý překlad Veroniky Volhejnové jen podtrhuje autorův příjemně laděný styl. Jak bychom od knihy pro mladé čtenáře očekávali, nepoužívá k dosažení úspěchu žádných laciných pomůcek ve formě vulgarit nebo násilí. Ve srovnání s jiným deníkovým seriálem R. R. Rusellové vycházejícím pod názvem Deník mimoňky se malý poseroutka jeví uceleněji a obsahově znatelně kompaktněji. V každé knize Jeff Kinney totiž příběh dotáhne až do konce a nic neodkládá na příště, což je asi má největší výtka na adresu „mimoňky“.

Podobně jako u výše zmíněného Deníku báječného kamaráda musím, ač nerad, zopakovat stížnost na adresu nedotažených korektur. Překlepy, chybějící znaky a naopak zdvojená slova se zvláště v jednom úseku knihy nahromadily v hojném počtu. Škoda. Na vlastní kvalitu obsahu samozřejmě nemá tento neduh zásadní vliv, ale dovedu si představit, že při hlasitém přednesu někým, kdo neměl příležitost si text dopředu prostudovat, může dojít k nepříjemným zadrhnutím. Chystáte-li se tedy čtrnáctého poseroutku předčítat svým blízkým, raději se na to připravte pečlivěji, než bývá nutné v případě zodpovědněji zkontrolovaných titulů.

Za pozornost určitě stojí fakt, že kanál Deníků malého poseroutky na Youtube zaznamenal již více než devět milionů návštěv. Sem se všichni fanoušci Grega a Rowleyho mohou obrátit během čekání na listopad, kdy se zpravidla objevuje další poseroutkovo dobrodružství. Uvidíme, bude-li tomu tak i v roce 2020.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa spadnutí
Deník malého poseroutky 14

Kinney, Jeff

CooBoo, 2019

Napsat komentář