Zima je boj

Kinney_RadostiZimy
Poctivá a na sníh bohatá zima může přinést mnoho zábavy, stejně jako nejedno úskalí. Přetopená školní budova jeden den a promrzlá hned následující člověku útrapy povinného vzdělávání nezpříjemní. Ale co třeba takové sněhové prázdniny?

Další z knih Jeffa Kinneyho ze série Deník malého poseroutky připravilo nakladatelství CooBoo, člen skupiny Albatros Media, v listopadu 2018 pod názvem Radosti zimy (Diary of Wimpy Kid: The Meltdown, 2018). Překlad je již tradičně dílem Veroniky Volhejnové.

Jeff Kinney se jako autor knižní podoby svého do té doby webového komiksu o útrapách malého Grega Heffleyho představil v roce 2007. Tomuto debutu předcházelo téměř osm let postupně narůstajícího úspěchu zmíněné online verze. Od představení prvního titulu Deníku malého poseroutky (Diary of Wimpy Kid, 2007, česky 2009 ještě s podtitulem Zápisky Grega Heffleyho) se na trhu objevilo celkem třináct knih série, z nichž právě Radosti zimy jsou tím zatím posledním. Kromě hlavního proudu představil Jeff Kinney i několik titulů ve formě jakýchsi pracovních sešitů. Do češtiny byly zatím přeloženy pouze dva. První z nich s názvem Můj vlastní deník malého poseroutky (Diary of Wimpy Kid: Do-It-Yourself Book) vyšel hned v roce 2008 a na našem trhu se objevil o dva roky později. V té době už ovšem v originále přišel Můj (nový) vlastní deník malého poseroutky (The Wimpy Kid Do-It-Yourself Book: Extended Edition), jehož překladu jsme se dočkali až v roce 2013. Zajímavostí každého vydaného titulu může být i fakt, že co kniha, to jiné barevné provedení obálky. Červená zdobila první díl, tmavě modrá druhý, tmavě zelená třetí a tak dále až k růžovým Radostem zimy.

Radosti zimy zachovávají všechny dosavadní atributy předchozích Deníků malého poseroutky. To znamená, že jsou psány z pohledu dospívajícího Grega, a přestože se takovému tvrzení hlavní hrdina zarputile brání, mají formu deníkových záznamů. Greg není vlastně ničím mimořádný, snad kromě dokonale vystižené průměrnosti. Nepatří sice mezi premianty třídy, ale ani mezi podivíny, s nimiž se nikdo ze spolužáků nebaví. Vlastně ne, spolu se svým nejlepším kámošem Rowleym, poněkud zavalitým týpkem, se občas dostávají do situací, díky nimž bychom je za kluky na okraji označit mohli. Deníky malého poseroutky se staly úspěšným fenoménem a k tomuto stavu dospěly kromě žertovného textu i díky početným ilustracím. Kombinace psaného slova a obrazového doprovodu není u „deníkových“ sérií nic neobvyklého. Vzpomeňme třeba na Deník mimoňky od R. R. Russellové. Přesto lze bez zaváhání říci, že vlastní ilustrace Jeffa Kinneyho v Denících malého poseroutky mají zcela jedinečnou charakteristiku, nezaměnitelnou s čímkoli jiným. Sluší se také varovat potenciální posluchače audio verzí těchto knih před tím, že tištěné varianty mají díky obrázkům o jeden podstatný rozměr navíc. Ilustrace jsou zde totiž nedílnou součástí toku děje, významnou měrou jej podbarvují a doplňují. Koneckonců, právě obrazová forma stála na počátku celé myšlenky Malého poseroutky.

Dvorní překladatelku Kinneyho knih Veroniku Volhejnovou jsme potkali už v její podobně jedinečné roli u knih Davida Walliamse, naposledy dokonce velice nedávno u recenze Táty za všechny prachy. Její příspěvek k úspěchu Deníků malého poseroutky na našem trhu je nepřehlédnutelný, stejně jako tomu je u ostatních jí přeložených knih, ať už jde o dětské tituly jako zmíněné Walliamsovy, Letopisy Narnie od C. S. Lewise, či o práce klasických autorů typu Raye Bradburyho nebo Agathy Christie.

Radosti zimy začínají symbolicky jakýmsi lednovým pondělkem a končí po dvou stech osmnácti stranách některým z únorových pátků. Přitom mají zajímavou vývojovou linii. Zhruba dvě třetiny knihy představují obvyklé, místy až chaotické přeskakování od tématu k tématu. Teprve značně rozsáhlá předposlední kapitola reprezentující jednu z únorových nedělí představuje velice podrobný popis dramatické sněhové bitvy v poseroutkově ulici. Tato část jako by stylově vybočovala z obvyklého standardu, a to rozhodně v tom nejlepším slova smyslu. Je stále humorná, ale nabízí i budované napětí, dobrodružství, výhry i pády, tak charakteristické pro všechny hromadné konflikty lidských dějin. Jen samozřejmě v našem případě je vše zasazeno do dětského světa, v němž se naštěstí neumírá ani neodchází s těžkými zraněními. To ale ani v nejmenším neznamená, že bychom přišli o emotivní líčení hladovějících bojovníků, osobnosti zrádců i hrdinů, o tvorby i rozpady aliancí. Čtete správně, toto všechno se v Radostech zimy skutečně objevuje. Takže pokud jste až dosud váhali, zda se s příhodami malého poseroutky seznámit, třináctá kniha série může být tou pravou, u níž začít.

Na jaro 2019 připravuje Jeff Kinney úplnou novinku. Diary of Awesome Friendly Kid (což lze přeložit jako třeba Deník úžasně přátelského dítka) je zcela nová série z „pera“ a života Gregova nejlepšího kamaráda Rowleyho, a tak není náhoda, že první titul nese přívlastek Rowley Jefferson’s Journal. Koneckonců, v horním rohu obálky se ilustrovaný Greg zlobí: „Hey, he copied me!“  (tedy: „Hej, on mě zkopíroval!“. Je vidět, že se určitě máme na co těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadosti zimy
Deník malého poseroutky 13

Kinney, Jeff

Albatros

Napsat komentář