O úhlu pohledu

Kinney_DenikBajecnehoKamarada
Možná to znáte – prožijete s někým určitou situaci, a když si o ní s časovým odstupem vyprávíte, vaše vzpomínky a pohledy se liší. A často jde o úplné protiklady. Ne marně se totiž říká, že nic není jen černé či bílé. Vždy záleží hlavně na úhlu pohledu.

V polovině května 2019 vydalo nakladatelství CooBoo, člen skupiny Albatros Media, knihu Deník báječného kamaráda: píše Rowley Jefferson (Diary of an Awesome Friendly Kid: Rowley Jefferson’s Journal, 2019), jejímž autorem je Jeff Kinney. Překlad z angličtiny obstarala Veronika Volhejnová.

Americký autor Jeff Kinney určitě není naší čtenářské obci neznámý – tento americký spisovatel vytvořil rozsáhlou sérii příběhů s názvem Deník malého poseroutky (Diary of a Wimpy Kid), jež k dnešnímu dni čítá třináct titulů. Mimo hlavní linii vyšly ještě další čtyři publikace orientované spíš jako pracovní sešity, z nichž do češtiny byly přeloženy pouze dvě: Můj vlastní deník malého poseroutky (Diary of Wimpy Kid: Do-It-Yourself Book, 2008, česky prvně 2010) a Můj (nový) vlastní deník malého poseroutky (The Wimpy Kid Do-It-Yourself Book, 2010, česky 2013). My jsme se naposledy setkali se třináctým dílem v recenzi knihy Radosti zimy (Diary of Wimpy Kid: The Meltdown, 2018, česky také 2018).

Deník báječného kamaráda (píše Rowley Jefferson) by na první pohled mohl být první díl zcela nové série. Jak už název naznačuje, příběhy nám vypráví hoch jménem Rowley. Pro ty, kdo nejsou ještě ve světě malého poseroutky tak zběhlí, připomenu, že všechny předchozí Kinneyho knihy moderovala postava chlapce jménem Greg Heffley. Jeho nejbližším a nejspíš i jediným skutečným kamarádem je právě Rowley Jefferson. Nicméně domníváte-li se, že v Deníku báječného kamaráda bude hlavní osobou vypravěč, pak se hluboce mýlíte. I já tuto chybnou úvahu na počátku udělal. Ve skutečnosti nám má Rowley pod Gregovým tlakem předložit neoficiální životopis „hrdinného“ Grega. Alespoň je do takového výsledku tlačen. Pokud ste tedy byli fanoušky vtipného poseroutky, možná vás Rowleyho zápisky překvapí. Předkládají totiž čtenářům zcela jiný pohled na situace i kamarádství obou chlapců. Jaké? Nechte se překvapit.

Stejně jako dosud, i v Deníku báječného kamaráda jsou významnou měrou důležité autorovy ilustrace. Ač jsou obrázky spíše schématické, přesto jsou více než výmluvné. Rozhodně svědčí o fascinující schopnosti Jeffa Kinneyho vyjádřit i pomocí zkratky hodně významu. Koneckonců připomeňme si, že původní Deníky malého poseroutky vycházely z komiksů – v knižní formu byly přetaveny až na nátlak svých obdivovatelů.

Veronika Volhejnová opět potvrdila svou profesní zkušenost a nelze jí tedy z hlediska překladu nic vytknout. Pár výhrad bych měl ke korekturní práci či sazbě – přeci jen několik překlepů či opakovaných slov se v textu najde. Nicméně nejde o nic podstatného a na celkový dojem tento prohřešek naštěstí žádný negativní vliv nemá. Za zmínku možná stojí zvolený styl, který pro podtržení Rowleyho věku staví na naprosté absenci oddělovacích čárek i u delších a rovinutějších souvětí.

Z výše zmíněného faktu, že originálního tahouna série, postavu Grega, najednou vidíme ve zcela jiném a nečekaném světle, lze vyvodit ještě jeden závěr. Deník báječného kamaráda totiž přesahuje dosavadní rámec životních osudů malého poseroutky. Přináší nový rozměr – filozofické zamyšlení nad hodnotami, jež utvářejí, často nepochopitelně, principy přátelství. Takového, které přestojí i zřejmou nerovnováhu vztahu, v němž jeden spíše bere a druhý o to ochotněji dává. Možná jde o známku toho, že jak čtenáři malého poseroutky dospívají, rozhodl se je autor v tomto procesu následovat a doprovodit. Ale třeba jde jen o náhodu.

Deník báječného kamaráda je velmi zábavný a promyšlenější v detailech, než tomu bylo u všech předchozích třinácti titulů. Jako potenciálně první kniha snad nové série může být určitě čten bez předchozí znalosti svých předchůdců, nicméně silnější dopad bude mít nepochybně na ty, kdo přečetli alespoň jeden z titulů malého poseroutky. Ať už patříte k prvním, nebo druhým, určitě se do zápisků Rowleyho Jeffersona podívejte. Věřím, že nebudete litovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník báječného kamaráda
píše Rowley Jefferson

Kinney, Jeff

CooBoo, 2019

Napsat komentář