Česká klasika ze školních lavic

Tipy_Capek a Skvorecky
Připomeňte si slavnou českou klasiku prostřednictvím nových vydání. Pokud vám noetická trilogie Karla Čapka a Příběh inženýra lidských duší od Josefa Škvoreckého ve škole unikly, teď je čas to napravit.

Proslulá noetická trilogie patří k vrcholným dílům Karla Čapka. Tři prózy, původně samostatné, teď vycházejí v krásném novém vydání nakladatelství Slovart. Začtěte se do knížek, jejichž hlavními tématy jsou osamělost, pýcha, pokora, zbožnost či smrt.

Hordubal, Povětroň, Obyčejný život

Autor: Karel Čapek

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7529-961-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Hordubal, Povětroň, Obyčejný život vydalo nakladatelství Slovart v edici Česká a světová klasika.

Tato noetická trilogie je po umělecké stránce bezesporu vrcholem tvorby Karla Čapka a dodnes zůstává navýsost moderní a současná – svým poselstvím i mnohovrstevnatostí. Jednotlivé příběhy nemají spolu související děj ani společné postavy, nejsou spojeny časovou posloupností ani vykreslovaným prostředím a jsou stylově různorodé. Společná jsou jim některá klíčová témata, která však rozehrávají po svém – strach z osamělosti, potřeba lásky, rozpor mezi všedností a poezií, touha po něčem, co nás přesahuje. V každém z nich hraje důležitou roli smrt a tato mezní situace slouží jako impulz k hledání člověka. Všechny zkoumají problém možností, způsobů a cest lidského poznávání a všechny docházejí k závěru, že dobrat se pravdy o světě, o druhém člověku i o sobě samém je téměř nemožné.

 

Ukázka z knihy

Je to ten druhý od okna, ten v pomačkaných šatech:kdo by do něho řekl, že je to Amerikán? Nepovídejte, Amerikáni přece nejezdí osobním vlakem: jedou si v rychlíku, a ještě se jim to zdá málo, to prý v Americe jsou onačejší vlaky, o mnoho delší vozy, a v nich takový bílý waiter podává ledovou vodu a ice-creamy,víte? Haló, boy, huláká takový Amerikán, dones sem pivo, rundu piva, všem ve voze sklenici, ať to stojí třeba pět dolarů, damn! Kdepak, lidičky, v Americe, to je život, marno tady mluvit!
Ten druhý od okna klímá s otevřenými ústy, zpocen únavou, a hlava se mu klátí jako neživá. Ach bože, ach bože, to už je jedenáct, třináct, čtrnáct, patnáct dní; patnáct dní a nocí prosedět na kufru, spát na podlaze nebo na lavici, lepkavý potem a zdřevěnělý, ohlušený bušením mašin; toto už je patnáctý den; kdybych mohl aspoň natáhnout nohy, nastlat si pod hlavu sena a spát, spát, spát…

Přečtěte si celou ukázku.

 

Karel Čapek

Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích do rodiny lékaře a byl nejmladší ze tří dětí. Na jeho tvorbu mělo velký vliv jeho filosofické a estetické vzdělání. Dále ho velmi ovlivnila vědeckotechnická revoluce a v mnoha dílech vyjadřoval obavu, že jednou technika získá moc nad člověkem (například v díle RUR nebo Krakatit). Byl samozřejmě také ovlivněn první světovou válkou a později blížící se druhou světovou válkou – všimnout si toho můžeme například v dílech MatkaBílá nemoc nebo Válka s mloky. Čapek ve svých dílech neuznával jednoznačnou pravdu, ale pouze pravdu z pohledu jednotlivce. Disponoval velmi širokou slovní zásobou, používal neobvyklá slova a rozvitá souvětí a uměl velmi dobře využívat zvláštnosti českého jazyka. Tento výborný prozaik, dramatik, překladatel, žurnalista, esejista a kritik na následky své nemoci zemřel 25. 12. 1938 ve věku 48 let. Je autorem knih Devatero pohádek, Dášeňka čili život štěnětePovídky z jedné kapsy, Povídky z druhé kapsy, Cestopisné fejetonyHovory s T. G. M. ad.

Přečtěte si více o Karlu Čapkovi v našem medailonu.

 

Nakladatelství Slovart

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.

————————————————

Škvoreckého román Příběh inženýra lidských duší je obsáhlým pokračováním série o osudech autorova alter-ega Dannyho Smiřického. Hrdina mnoha Škvoreckého děl se poprvé představil čtenářům v románu Zbabělci. Tady se ocitá v roli emigranta.

Příběh inženýra lidských duší

Autor: Josef Škvorecký

Počet stran: 800
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7335-626-2
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Příběh inženýra lidských duší vydalo nakladatelství Leda.

Svou poslední fiktivně autobiografickou knihu nabízí Škvorecký jako zábavný „Entrtejnment na stará témata o životě, ženách, osudu, snění, dělnické třídě, fízlech, lásce a smrti“. Psal ji s humorným nadhledem a sebeironií v exilovém bezčasí a jako by v kaleidoskopu absurdních mi-nipříběhů z mládí v protektorátu a z živoření za stalinismu – jež se prolínají s komickými debatami při krajanských setkáních v Kanadě a se Škvoreckého profesorským zápolením s „dětmi z prérie, jež rozumí čtení, ale ne literatuře“ – nalézal zvláštní význam a smysl. Utečenci – oběti režimu, vlastenci a emigranti za lepším i kariéristé a ustrašení návštěvníci a donašeči z Husákova přivolávají autorovi nostalgické vzpomínky na dávné lásky a patálie. Absurditu vyprávěných osudů podtrhují dialogy ve východočeském nářečí a v krajanské Czenglish. Přes všechnu komediálnost prosvítá z románu smutek nad osudem zbabělců chycených do pasti totalitního režimu i nad naprostým nepochopením české zkušenosti pod kanadským nebem, kde už zlověstně raší první výhonky politické korektnosti.

 

Ukázka z knihy

Za oknem, které je úzké a vysoké – skleněná gotická nudle –, studený kanadský vichr míchá dvě běloby: rozbitý sníh, jenž se jako prach sype z černavých mračen nahoře, a sněhový prach, který vichr zdvíhá s pláně táhnoucí se od Mississaugy na jih, k jezeru Onratijskému. Rozbitý sníh víří bílou pustinou, kde není nic, jen pár holých zčernalých stromků. Kolej stojí v divočině. Očekává se, že za několik let se město Mississauga rozroste, a kolej pak získá pestřejší okolí. Zatím je v pustině, dvě a půl míle od nejbližšího developmentu rodinných domků. Ale ty už nejsou jeden jako druhý – od dob George F. Babbitta se tu něco naučili. Možná je poučila literatura. Familyhauzů jsou nejmíň čtyři typy, střídají se v nepravidelných intervalech, takže development působí dojmem švýcarské vesnice načrtnuté nějakým hodně stylizujícím malířem. Pohled je na ni pěkný. (str. 12)

 

Josef Škvorecký

Náchodský rodák Josef Škvorecký (1924–2012) patřil k nejvýznamnějším českým poválečným prozaikům. Po emigraci do Kanady v roce 1968 založil společně s manželkou Zdenou Salivarovou exilové nakladatelství ´68 Publishers. Je autorem mnoha knih, které byly přeloženy do několika jazyků: Tankový praporHříchy pro pátera KnoxePrima sezónaFarářův konecZbabělciPříběh inženýra lidských dušíLvíče, Mirákl aj. Staly se i námětem filmařů.

Další informace naleznete v našem medailonu.

 

Nakladatelství Leda

Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Máte rádi českou klasiku? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHordubal, Povětroň, Obyčejný život

Čapek, Karel

Slovart, 2019

zobrazit info o knizePříběh inženýra lidských duší

Škvorecký, Josef

Leda, 2019

Napsat komentář