Zajímavosti k rozšíření obzorů

osvojte_si_nove_znalosti
Svět kolem nás ukrývá řadu zajímavostí, o kterých nás ani nenapadne přemýšlet. Nejen všeználky potěší publikace zaměřující se na rozšiřování obzorů. Čtenáři získají možnost seznámit se blíže s rybami, českou archeologií a nacionálním socialismem.

První odborná publikace přenese čtenáře do vodního světa. Nezávislý autor a redaktor zaměřil svou pozornost na ryby, vyvrací řadu mýtů a naopak potvrzuje některá fakta. Nechte se unést jeho objevy a už na ryby nebudete nikdy nahlížet tak jako dřív.

Přemýšlejí ryby? Skutečně mají třívteřinovou paměť? A dokáží rozpoznat lidi, kteří na ně zírají nad hladinou? V knize Co ryba ví? etolog Jonathan Balcombe vyvrací mýty a přináší odpovědi nejen na tyto otázky. Vezme vás do hlubin moří, do potoků a ústí řek i na druhou stranu akvarijního skla, kde odhalí překvapivé dovednosti ryb. Co ryba ví? překypuje postřehy a vzrušujícími objevy, a tak vybízí k přehodnocení našeho vztahu k rybám a ke stále více ohroženému mořskému životu. Navždy změní váš pohled na naše podvodní bratrance. A to včetně zlatých rybiček.

Ukázka z knihy

Iluzi příbuznosti všech ryb můžeme zčásti přisoudit tomu, že vývoj účinného pohybu ve vodě má své limity. Voda je přibližně osm set krát hustší než vzduch, a proto vodní obratlovci tíhnou k hydrodynamickým tvarům, svalnatým tělům a zploštělým končetinám (ploutvím), které umožňují pohon v před s minimální námahou. (str. 17)

Ohlasy na knihu

Balcombe přesvědčivě dokazuje, že ryby toho ve skutečnosti vědí docela dost.

- Elizabeth Kolbert, The New York Review of Books

Balcombe přichází s přesvědčivými argumenty… Odhaluje desítky ohromujících informací.

- Alan de Queiroz, The Wall Street Journal

Co ryba ví?

Vnitřní život našich vodních příbuzných
Autor: Jonathan Balcombe
Přeložila: Vendula Hlavová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-88316-34-3
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Co ryba ví? vydalo nakladatelství Kazda. Můžete si prolistovat ukázku.

O autorovi

Jonathan Balcombe býval ředitelem oddělení pro studium vědomí zvířat v institutu Humane Society Institute for Science and Policy ve Washingtonu. Nyní je nezávislým autorem a redaktorem a přednáší o vědomí zvířat. Je autorem čtyř knih včetně Second Nature (Druhá přirozenost) a Pleasurable Kingdom (Království potěšení) a více než šedesáti vědeckých článků a kapitol knih o chování zvířat a jejich ochraně. Je populárním hostem rádií, objevil se také v televizním kanálu National Geographic a v několika dokumentárních filmech. Píše pro The New York Times, The Washington Post a do dalších periodik. Žije v Ontariu. Najdete ho na Facebooku, můžete ho sledovat i na Twitteru na @Jonthanpb1959 nebo navštívit jeho webové stránky.

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Vydejte se na poutavou cestu mapující vývoj archeologie v českých zemích. Jednotlivé příběhy se věnují různým archeologickým tématům a nechybí ani řada fotografií a archivních snímků.

Kdo byl Viking na Pražském hradě, šla česká archeologie Po stopách nobelistů a kdy začal Pravěk crowdsourcingu? Jak často byla Archeologie na koni a odkud se vzala Žabí stehýnka na pravěkém stole? Na tyto a mnoho dalších otázek kniha Sto let v archeologii odpovídá. Formou krátkých příběhů se v ní popisuje vznik a vývoj Státního archeologického ústavu, první profesionální vědecké instituce v naší archeologii, a jednoho z jejích nástupců, Archeologického ústavu Akademie věd ČR v Praze. Za sto let od vzniku ústavu se česká archeologie proměnila z amatérského sběratelství v moderní vědeckou disciplínu, získala zkušenosti s velkými terénními výzkumy, aplikací přírodních věd i digitalizací fondů. Kniha ilustruje pestrost oboru a překvapivou šíři jeho tematického záběru. Text doprovází řada nově pořízených fotografií významných archeologických nálezů z Čech i dosud málo známých archivních snímků z archeologických výzkumů a dějin instituce.

Ukázka z knihy

V roce 1946 vydává Jaroslav Böhm útlou knížku Naše nejstarší města. V té době měl za sebou výzkum na Starém Hradisku na Moravě (1934–1937) a není proto divu, že se ve svých historických úvahách zaměřil právě na oppida, významný je v v dějinách pravěké Evropy. Oppida považoval za třetí pokus o urbanizaci v našich dějinách, za pravěké městské útvary následující po dvou předchozích epizodách obdobného rázu v podobě hradišť starší a mladší doby bronzové. (str. 84)

Nezapomeňte si přečíst pokračování ukázky.

Sto let v archeologii

Autoři: Martin Kuna, Jana Maříková-Kubková, Marcela Starcová

Počet stran: 294
Vazba: vázaná
Formát: 215×280 mm
ISBN: 978-80-200-3085-6
Doporučená cena: 450 Kč

 

Knihu Sto let v Archeologii vydalo nakladatelství Academia.

————————————————

Nacionální socialismus a dění v Evropě za druhé světové války se vepsaly nechvalně do dějin. Jak ale Německo za doby Hitlera vnímali cizinci? Pochopili podstatu nacismu? Na to přináší odpovědi zkušená badatelka, která působila v Německu i jako žena diplomata.

Události, k nimž došlo v Německu v letech 1919–1945, byly dramatické a děsivé. Nicméně našlo by se také spousta okamžiků nejistoty, pochyb i naděje. Kniha Cestovatelé ve třetí říši se snaží odpovědět na otázku, zda současníci mohli pochopit podstatu nacionálního socialismu, čelit vlivu nacistické propagandy a tušit či předvídat holokaust. Autorka vychází ze zpráv a svědectví očitých svědků, cizinců, kteří zemi především ve 30. letech navštívili a které Hitlerovo Německo z mnoha důvodů fascinovalo. Ze zkušenosti těchto cestovatelů, studentů, politiků, diplomatů, vědců, novinářů, umělců i prostých turistů, mezi nimiž najdeme např. Knuta Hamsuna, Charlese Lindbergha nebo Samuela Becketta, vytvořila Boydová komplexní, velmi barvitý a živý obraz tzv. třetí říše včetně všech jejích paradoxů od nenápadných, ale varovných počátků, přes vrchol moci až po konečný zánik.

Ukázka z knihy

„NĚMECKO VÁS ZVE,“ hlásá nadpis turistického prospektu cílícího na americké turisty. Na obálce je mladý muž v kožených kalhotách a s pírkem za kloboukem, vykračující si nad zalesněnou roklí. Nad ním se tyčí gotický hrad, v pozadí se lákavě třpytí zasněžené hory. Výletník překypuje svěžestí a ukazuje přívětivě na vsazený rámeček s obrázkem zaoceánského parníku kotvícího v newyorském přístavu, kde za sochou Svobody vychází slunce a zvěstuje novou a světlou budoucnost. (str. 15)

Cestovatelé ve třetí říši

Autorka: Julia Boydová
Přeložil: Robert Novotný

Počet stran: 506
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-3067-6
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Cestovatelé ve třetí říši vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Julia Boydová je zkušená badatelka a autorka několika knih založených na pečlivém studiu dobových pramenů (např. A Dance with the Dragon: The Vanished World of Peking’s Foreign Colony; The Excellent Doctor Blackwell: The Life of the First Woman Physician či Hannah Riddell: An Englishwoman in Japan). Coby žena diplomata strávila několik let (1977–1981) ve Spolkové republice Německo. Byla členkou správní rady Winston Churchill Memorial Trust, v současnosti žije v Londýně.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo ryba ví?
Vnitřní život našich vodních příbuzných

Balcombe, Jonathan

Kazda, 2019

zobrazit info o knizeSto let v Archeologii

Kuna, Martin – Maříková-Kubková, Jana – Starcová, Marcela

Academia, 2019

zobrazit info o knizeCestovatelé ve Třetí říši

Boydová, Julia

Argo, 2019

Napsat komentář