Skutečný špionážní příběh

Spion a zradce
Největší špionážní příběh studené války přenese čtenáře do světa plného tajemství, odlišných pravidel i krve. Vše se točí kolem dvojitého agenta Olega Gordijevskiho, jehož identita nedá spát CIA. Ta na něj nasadí dalšího špiona, který ale ve skutečnosti pracuje pro Sověty…

Oleg Gordijevskij, syn příslušníka a příslušnice KGB, produkt nejprestižnějších sovětských institucí, zároveň ovšem inteligentní a kultivovaný muž, byl v roce 1968 poprvé vyslán do ciziny a postupně se stal nejvyšším sovětským agentem v Londýně… jenže ve stejné době se propracoval k názoru, že komunismus je zločinný a nereformovatelný, a roku 1973 začal pracovat pro britskou službu MI6.
Téměř deset let, prakticky až do konce studené války, pomáhal Gordievskij odhalovat sovětské špiony a mařit zpravodajské akce související se snahou sovětského vedení za každou cenu vyrovnat jaderný náskok Spojených států. MI6 tajila identitu svého nejkvalitnějšího zdroje s nesmírnou důkladností. Dokonce ani spojencům v CIA Angličané nikdy neprozradili nic, co by mohlo byť i jen vzdáleně naznačit Gordijevského jméno. Nakonec to paradoxně byla právě britská posedlost utajením svého agenta, jež zlákala CIA, aby k jeho určení nasadila celý tým vedený Aldrichem Amesem – jenž už delší dobu pracoval pro Sověty…
Ben Macintyre rozehrává mezi Amerikou, Británií a Sovětským svazem sofistikovanou a napínavou špionážní hru, jež kulminuje filmovým útěkem Gordijevského z Moskvy v roce 1985. Stejně jako v nejlepších smyšlených špionážních románech zde čtenář proniká do hluboce utajeného světa, v němž vládnou jiná pravidla. Za chybu se platí krví a momentální rozhodnutí jediného člověka dokáže přehodit výhybku ke zcela odlišné budoucnosti celých národů a států.

Ukázka z knihy

Oleg Gordijevskij se narodil do KGB, která jej formovala, která jej milovala, která jej ohýbala, která mu ublížila a která jej málem i zlikvidovala. Sovětský špionáž byla v jeho srdci a kolovala v jeho žilách. Jeho otec pracoval pro zpravodajskou službu celý život a denně, i o víkendech, si oblékal uniformu KGB. (str. 21)

Špion. A zrádce!

Autor: Ben Macintyre
Přeložil: Miloš Calda

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 152×230 mm
ISBN: 978-80-7335-595-1
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Špion. A zrádce! vydalo nakladatelství Leda. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Ben Macintyre (* 1963) je publicista a spolupracovník editora The Times. Pracoval jako korespondent novin v New Yorku, Paříži a Washingtonu. Je autorem několika knih a dočkal se za ně řady ocenění.


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpion. A zrádce!

Macintyre, Ben

Leda, 2019

Napsat komentář