Spleť hospodských a postelových historek

Koreni chudych
Nikola a Petr dospívají a žijí v období normalizace v Československu a každý se s neutěšenými pocity vyrovnává po svém. Nikola skončí se sportem a vydává se do hor jako pošťák, Petr se stává námořníkem a chce emigrovat. Jejich příběhy nastiňují tehdejší dobu a smýšlení lidí. 

Rozsáhlý román Aleše Rezka se odehrává v normalizačním Československu 70. a 80. let. Jedná se o spleť historek, primárně hospodských a postelových, které spojují Rezkovi (anti)hrdinové Nikola a Petr. Právě na příběhu těchto tápajících postav Rezek nabízí mimořádnou generační výpověď své doby.
V šedivém světě, jehož středobodem jsou pro oba dospívající muže dívky, všeobjímající skepse a s ní spojené alkoholové opojení, se každý snaží nelézt svůj kousek štěstí a pravou identitu. Svou citlivostí a satirickým nadhledem však román nikdy nesklouzne do deprese.
Řešení svého tápání hrdinové nacházejí zcela protichůdná. Zatímco Nikola, doma nespokojen s bezvýhradně vojenským režimem, opouští jak dosavadní omezený svět vrcholového sportu, tak školu ale i spousty nevázaných akcí všeho druhu a odchází coby pošťák na hory, pragmatický Petr hledá svoji identitu na lodi coby námořník československé plavby námořní. Ohromen prvním setkáním s Amerikou se rozhodne emigrovat, po několika měsících však zjišťuje, že musí hledat jinde.

Ukázka z knihy

„Baronka to byla, pane,“ řekl Petr zasněně, dílem k Nikolovi, dílem k sobě. „Předkama,“ upřesnil.
Nikola, usazený na dřevěné lavici naproti němu, ho ale snít nenechal. Věděl, jak ho dostane zpátky na zem, třebas byla i baronkou.
„Předkama, jo ahá,“ řekl a povytáhl obočí. „Kolikátky měla?“ zeptal se.
„Co kolikátky… Hm!“ Petr si znechuceně odkašlal. „Předkama, ne předkem! Nepřekrucuj, nekomol výrazy!“
„Tvoje specialita, komolit,“ odbyl ho Nikola a znovu se maličko potměšile zeptal: „Tak co, kolikátky?“
Petr lehce přikývl hlavou a řekl: „Hm, prsa měla velká.“
Vždy přítomný ironický přízvuk v jeho hlase Nikolu i teď poněkud zmátl. Tak jaký měla, přemýšlel v duchu, jak velký? Asi ale dost, ubezpečoval se vzápětí, čum, jak mu blejskaj oči!

Ohlasy na knihu

Koření chudých je dobovou freskou, svým způsobem velkolepou a zároveň vědomě marginální. Rezkovi hrdinové se smířili s vlastní marností, pohlédnout té době nepřikrášleně do očí ale marné rozhodně není.

- Aleš Palán

Koření chudých

Autor: Aleš Rezek

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7252-813-4
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Koření chudých vydalo nakladatelství Práh.


Nakladatelství Práh bylo založeno roku 1991. Dosud vydalo přes 350 titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKoření chudých

Rezek, Aleš

Práh, 2019

Napsat komentář