Návrat do světa Alagaësie

poutnik-carodejnice-a-cerv-perex
Po dočtení série Odkaz dračích jezdců mnozí z čtenářů zatoužili, aby se mohli do světa dračice Safiry a jejího jezdce Eragona znovu vrátit. Nyní tuto možnost dostali díky třem příběhům, které jsou součástí nové knihy Christophera Paoliniho.

Autorem knihy Poutník, čarodějnice a červ, kterou vydalo nakladatelství Fragment, patřící pod nakladatelský dům Albatros Media, je spisovatel fantasy literatury Christopher Paolini. Paolini se proslavil již svou prvotinou Eragon, která stála na počátku celosvětově úspěšné knižní série Odkaz dračích jezdců. Eragon se dokonce dočkal filmové verze, ačkoli její kvalitu filmoví recenzenti spíše zpochybňují.

Stejně jako pro mnoho dalších čtenářů i pro mě byl Odkaz dračích jezdců fenoménem. Dospívala jsem v době, kdy byly jednotlivé díly této série vydávány, přičemž jsem kvůli každé nové Paoliniho knize stepovala před knihkupectvím v obavě, že se na mě nedostane. Proto jsem s nadšením kvitovala informaci, že se chystá soubor nových příběhů z Alagaësie, které se měly odehrávat krátce po událostech, jimiž končil poslední díl série Inheritance.

Pokud se těšíte, že se v příbězích dozvíte nějaké informace o pokračování Eragonova života, tak budete pravděpodobně zklamáni. Eragon se sice v knize objeví, moc stránek to však nezabere. Zato se fanoušci Odkazu dračích jezdců dočkají pokračování příběhu čarodějnice Angely a některých dalších oblíbených postav. Zajímavý je i příběh, týkající se urgalské pověsti o Červu z Kulkarasu, který na rozdíl od zbývajících dvou povídek působí dokončeně.

Tím se dostávám k tomu, proč jsem od knihy očekávala více. Poté, co jsem četla několikasetstránkové romány o dračím jezdci Eragonovi a jeho dračici Safiře, doufala jsem, že i nová Paoliniho kniha se ponese v podobném duchu. Tedy že příběhy budou propracované a komplexní. Dvě ze tří povídek mi však připadaly jakoby nedopracované, bez využití jejich potenciálu. Dá se sice očekávat, že Paolini bude postupně přidávat další díly Příběhů z Alagaësie, ale osobně mi nepřijde, že by se vydal správnou cestou. Jako vhodnější by se mi jevilo, kdyby navázal buď dalším monumentálním románem, který by dále rozvíjel příběh popsaný v Inheritance, nebo aby vytvářel povídky, které by byly propracovanějšími a uzavřenými celky.

Příběhy jsou sice vítaným a dlouho očekávaným návratem do světa, kde po obloze létají draci se svými jezdci na hřbetech, ale bohužel nebyl využit jejich plný potenciál. Kromě toho, že kniha je velmi krátká (pilnému čtenáři nezabere ani den), působí větší část povídek nedokončeným dojmem, jako by autorovi formát krátkého příběhu neseděl. Při četbě mne trochu rušil i nenavazující překlad – například z draka Trna, který se objevil v Odkazu dračích jezdců, se najednou stal drak Thorn. Knihu Poutník, čarodějnice a červ sice mohu skalním fanouškům Paoliniho doporučit, ale přidávám i varování, aby knihu nečetli s očekáváním pokračování Odkazu dračích jezdců.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoutník, čarodějnice a červ

Paolini, Christopher

Fragment, 2019

Napsat komentář