Krvavá zábava

gladiator
Ponořte se do doby, kdy v amfiteátrech bojovali lidé i zvířata na život a na smrt, kdy lidé měli odlišnou mentalitu, a veřejná jatka byla tolerovanou zábavou.

Odborná publikace s názvem Gladiátoři vás seznámí s historií gladiátorských her, typem gladiátorů i jejich výzbrojí. Autorem je Konstantin Nossov, badatel v oblasti antických a středověkých zbraní. V sedmi kapitolách se dočtete podrobnosti o době, během které se gladiátorské hry odehrávaly, i jak přesně boje probíhaly, kdo s kým bojoval a jaká byla pravidla. Názvy kapitol jsou označeny římskými číslicemi – I. Historie římské zábavy, II. Typy gladiátorů, III. Gladiátorská výzbroj, IV. Způsoby boje, V. Amfiteátry, VI. Organizování představení, VII. V den představení. Kniha je plná detailů, zajímavé jsou nejrůznější tabulky, v nichž jsou zachyceny například charakteristiky gladiátorských přileb či charakteristiky chráničů holení. Je zde také tabulka zvířat a zemí, odkud byla v císařském období dodávána. Jiná ukazuje typy gladiátorů, jejich výzbroje, soupeře a období oblíbenosti. Nechybí ani vyjmenované nejznámější gladiátorské páry. Typy amfiteátrů, kde se krvavé boje odehrávaly, jsou popsány a opatřeny malým nákresem. Názorný je i model starověkého Říma s Koloseem a komplexem gladiátorské školy Ludus Magnus.

Jen stěží byste se dokázali vžít do mentality lidí, kteří holdovali gladiátorským hrám, při nichž bylo obvykle cílem zabít protivníka. Je velmi smutné, kolik zvířat bylo zabito kvůli lidské zábavě. Velmi blízko ke gladiátorským hrám je dodnes legální korida ve Španělsku. Také v této knize se dočkáte srovnání současné koridy (býčích zápasů) a dřívějšího venatia („štvanice“). Mírnější tvář ukazuje venatio, jelikož vítězné zvíře si mohlo vybojovat život. V koridě se za pojmem tradice, rituál a symbol národa schovává krvavá scéna, při níž trpí a jsou zabíjena zvířata. Býk je zabit bez ohledu na výsledek boje. Je až s podivem, že v současné moderní Evropě je tato tradice stále udržována. Knihu doprovází velké množství barevných kreseb a fotografií oslavujících gladiátory. V závěrečné části naleznete abecedně seřazený glosář, který je opravdu velkým pomocníkem, jelikož cizích slov je uvnitř publikace požehnaně.

Populárně naučná kniha vyšla v nakladatelství Deus a pro milovníky historie je nezbytným kouskem do knihovny. Určitě může být vítanou pomůckou pro žáky středních i vysokých škol a pro vyučující historie. Jistě bude zajímavá i pro milovníky období starověkého Říma.

Ukázka z knihy

Venatio se v 1. století př. n. l. stalo běžnou zábavou a nepostradatelnou částí programu každých velkých gladiátorských her. Počet zúčastněných zvířat neustále rostl. Sulla nechal v roce 93 př. n. l. přivést do arény 100 lvů. A v roce 58 př. n. l. se veřejnost už mohla těšit z bojů, do kterých se zapojilo 150 různých druhů šelem, včetně tak exotických zvířat, jako byli krokodýli a hroši. (str. 36)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGladiátoři
Krev a písek

Nossov, Konstantin

Deus, 2012

Napsat komentář