Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. ledna 2020

nenechte_si_ujit
I další lednový týden roku 2020 můžete strávit ve společnosti literatury. Můžete zajít například na další LiStOVáNí, na přednášku o Karlu Čapkovi nebo na setkání se spisovatelkou Biancou Bellovou.

Kromě toho se koná i beseda Pavla Černého k jeho knize Černý mezi černými nebo autorský večer básníka Zbyňka Ludvíka Gordona.

A začneme hned zmíněným scénickým čtením LiStOVáNí. Tentokrát se můžete těšit na čtení z knížky Markéty Lukáškové Losos v kaluži, která vypráví o Báře, dívce, které se život otočí vzhůru nohama v okamžiku, kdy jí umře milovaná babička. Jak ale Bára zjistí, smrtí nic nekončí, ale naopak začíná. Samotného LiStOVáNí se zúčastní i autorka knížky a doplní tak dvojici Věra Hollá a Pavla Dostálová – půjde tedy o dámskou jízdu. Na LiStOVáNí se tentokrát můžete těšit hned na dvou místech, a to v úterý 14. ledna od 19.30 v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem a ve čtvrtek 16. ledna od 19.00Knihovně Třinec.

Ve středu 15. ledna se v Městské knihovně v Praze v Domu čtení od 18.00 uskuteční autorský večer básníka Zbyňka Ludvíka Gordona. Tento autor vydal pět básnických sbírek, znát můžete například Pontifikát empatie. V říjnu 2019 mu pak vyšla zatím poslední básnická sbírka Trochu jiné nic. Autorovy básně najdete také v různých sbornících, almanaších či literárních revue.

Na zajímavou přednášku můžete zajít ve středu 15. ledna do brněnské Knihovny Jiřího Mahena. Přednáška nazvaná Novinář Karel Čapek připomene jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů a novinářů. Ve čtvrtek 9. ledna 2020 totiž uplynulo sto třicet let od jeho narození. A jak název přednášky napovídá, dozvíte se více hlavně o jeho novinářské činnosti – připomenete si jeho působení v Národních listech a Lidových novinách, ale dozvíte se také více o jeho žurnalistickém stylu. Nebude chybět ani krátká ukázka z jeho článků. Akce začíná v 18.00 v Mahenově památníku. Navnadit se na přednášku můžete také na našich stránkách, kde vyšel medailon této významné osobnosti.

Ve středu 15. ledna se v pražské literární kavárně Knihkupectví Academia koná křest knihy Lvářka od Terezy Janišové. Tento román vypráví o architektovi Josefovi a bylinkářce Vavřince, kteří oba žijí v Praze, každý ale v jiném století. Přesto se jednoho dne setkají v Praze na Petříně – když je totiž správná konstelace, dá se skrz oheň cestovat časem. Tip na tuto knihu najdete ostatně i na našich stránkách. Patronkou knihy se stane herečka Barbora Hrzánová. Akce začíná v 17.00, o hudební doprovod se postará renesanční hudební soubor Fragium 16.

Ve čtvrtek 16. ledna se podíváme do ostravského Domu knihy. Besedu a autogramiádu zde bude mít podplukovník Pavel Černý, který je mezinárodně uznávaným instruktorem – realizoval mnoho výcviků policejních speciálních jednotek po celém světě (působil například v Číně, Afghánistánu, Kongu, Mexiku, Vietnamu, Gruzii či Egyptě). Ve své nové knize Černý mezi černými vypráví nejen o svých zážitcích z výcviku, ale také o tom, jak díky této profesi mohl vidět dané země naprosto jinýma očima než běžný turista. Akce začíná v 16.00, tak si ji nenechte ujít.

A na závěr zavítáme do Českých Budějovic. Ve čtvrtek 16. ledna se v Jihočeské vědecké knihovně koná setkání se spisovatelkou Biancou Bellovou. Autorka bude mluvit hlavně o svém novém románu Mona, který stejně jako další její díla mistrně popisuje chvíle a okamžiky, kdy musí člověk učinit zásadní rozhodnutí. Bianca Bellová patří mezi nejvýznamnější české spisovatele, v roce 2017 dokonce za román Jezero získala cenu Magnesia Litera. Setkání začíná v 16.30.

Tipy na další literární události najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář