Thriller podle skutečných událostí

Navrat do Valbone
V roce 2001 zmizeli v Albánii tři čeští studenti a nikdy se nevrátili. Příběh opět ožívá ve chvíli, kdy sestra jedné pohřešované obdrží její pas. Vydává se po stopách expedice, aby společně se svým přítelem zjistila, co se před lety stalo…

Rodičům řekli, že jedou do Rumunska, ve skutečnosti ujížděli více na jih. Voda se po nich zavřela v okolí albánské vesnice Teth. Starou záhadu nikdo nerozluštil, ani Interpol si nedokázal poradit. Běžela léta a osudy ztracených se staly téměř zapomenutou historií.
Příběh ožívá v okamžiku, kdy sestra ztracené studentky, Jana, dostává doporučený dopis z Londýna. Je v něm pas zmizelé Lenky. Ve změti razítek různých hraničních přechodů, se nachází jediné, které nelze přiřadit žádnému místu na mapě – Valbone 666. Události nabírají rychlý spád. Jana se vydává po letech do Albánie zjistit, co se před lety v horách sestře přihodilo. Na cestě ji doprovází přítel Josef. I přes varování srbského prokurátora, jenž řeší v inkriminované oblasti další případy nezvěstných, se Jana s Josefem vydává na horskou túru. Klíč k řešení dávných událostí leží nejen ve vesnici Theth, ale i v okolních horách. Právě tam se jedné noci potkávají se srbským inženýrem Zoranem Vojičem, jenž hledá zmizelého syna. Román na motivy skutečných událostí dostává nečekané souvislosti.

Ukázka z knihy

Adresu té kliniky jsem nalezl na spáleništi v Albánii. Téměř na uhel seškvařená „kniha hostů“ a na zadní straně načmárané jméno „Sanatorium Sv. Bonifáce“. Jak idylický název cíle mé předposlední křížové výpravy Místo té poslední mi ještě není známo- Osobní záležitosti jsem urovnal ve své závěti u prokurátora Vladimíra Abramoviče v Bělehradu pro případ , že bych se ze Švýcarska už nevrátil. Ani v nejmenším nejde o společenské formality, ani ne o to, co se sluší. V mém případě totiž obstojí jediné – dojít až na konec cesty. (str. 9)

Ohlasy na knihu

Šokující román  inspirovaný skutečným příběhem, vypovídající o bezuzdnosti sobectví umožněného válečným rozvratem na jihu Evropy. Literatura světového formátu.

- spisovatel a publicista František Cinger

Napínavé čtení až mrazí. Něco podobného ještě v české literatuře dosud ještě nevyšlo. A pozor, není to příběh jen ze země Škipelarů, ale i z České republiky. Mohl by se přihodit i vám!

- novinář a spisovatel Ivan Černý

Mistrovsky napsaný román, který začíná v Praze a končí v albánských horách Prokletije, nás doslova žene do neznáma, až tam, kde končí naše představy o fungování světa. Po přečtení této knihy jsem dostal podobný pocit, jako kdysi při poslechu slavné skladby skupiny The Doors – The End.

- filmový režisér a hudebník Emir Kusturica

Návrat do Valbone

Autor: Josef Urban

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-270-6149-5
Doporučená cena: 310 Kč

 

 

Knihu Návrat do Valbone vydalo nakladatelství The Dog Trail Publisher.

O autorovi

Josef Urban je absolventem PřFUK, kde vystudoval obor inženýrská geologie a hydrogeologie. Bývalý reprezentant ve sjezdu na divoké vodě se začal psaní věnovat po ukončení vodáckého projektu „Czech Rafting“ (projekt průzkumu nejhlubších kaňonů na zemi).
Úspěšný cestopis, Nejhlubší údolí světa, přichází na svět v roce 1998. Ve stejném roce vzniká Urbanův první autorský film Závěť, jenž získal jednu z hlavních cen na MFF horolezeckých filmů v Teplicích nad Metují. Příběh vypráví o autorově sólovém prvosjezdu nepálské divoké řeky Buri Gandaki.
Habermannův mlýn, dnes již kultovní kniha, se v roce 2000 stává nejen bestsellerem, ale jeho stejnojmenná scénáristická verze získává Urbanovi filmařské ocenění Orfeus, udělovaný v rámci Českých lvů (Cena Sazky). Společně s Danem Krzywoněm Urban realizuje dokumentární drama k 80. výročí Mnichovské dohody a snímek Kde se valí kameny, věnovaný tzv. „Leštinskému masakru“ 1945.
V roce 2007 vzniká celovečerní hraný film podle Urbanova námětu a scénáře Na vlastní nebezpečí (režie Filip Renč). O tři roky později přichází do kin Habermannův mlýn, rovněž podle autorova scénáře a námětu (režie Juraj Herz). Autor však realizuje ještě jeden celovečerní projekt věnovaný sudetské tématice, 7 dní hříchů (režie Jiří Chlumský), jenž získal několik zahraničních ocenění, mj. slovenskou cenu Igriz a cenu na MFF válečného filmu ve Volokolamsku.
Nakladatelství Albatros vydává v roce 2015 román Tenkrát v ráji, jenž je věnován osudům legendárního horolezce Josky Smítka, který byl na sklonku války popraven nacisty. Ve stejném roce je uveden do kin celovečerní film.
V roce 2018 vychází povídková kniha Zloděj psů. Deset dobrodružných povídek o síle vztahu psa a člověka ilustroval legendární malíř Rychlých šípů, Marko Čermák. Na knize, Návrat do Valbone, začal autor pracovat již v roce 2016, kdy se poprvé vydal do Albánie. Cílem jeho cesty byla horská oblast Prokletije, kde se v roce 2001 ztratili tři čeští studenti.

Zdroj informací: The Dog Trail Publisher

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrat do Valbone

Urban, Josef Habas

The Dog Trail Publisher, 2019

Napsat komentář