Psí trampoty pro šikovné čtenáře

psitrampoty_uvodni
Thovt byl ve starém Egyptě uctívaným bohem moudrosti a vzdělanosti, symbolem všeho vědění. Nakladatelství, které má v názvu jeho jméno, je zaměřeno výhradně na tvorbu pro děti. Ve své edici Šikovný čtenář vydává knihy pro začínající čtenáře. Patří mezi ně kniha Psí trampoty autorky Julie Boehmeové, bohatě ilustrovaná obrázky Erharda Dietla.

Útlá knížka obsahuje celkem osm veselých „psích“ příběhů. Texty jsou psány velkými písmeny, jsou poměrně jednoduché, bohatě ilustrované velmi pěknými obrázky. Text v podstatě popisuje, to co je na obrázku.

Beny a zloděj kuřat – Sedlák Hubert se zlobí na svého pejska, který neochránil kuřata před liškou, pejsek Beny se s liškou spřátelí a rozdělí o jídlo, aby nekradla kuřátka.

Timi lovec gólů – Honzík vezme svého pejska Timiho na fotbal, pejsek chce páníčkovi pomoci vyhrát zápas, ale omylem dá gól do špatné branky.

Psí počasí – Míla, milovnice zvířátek, se s dědečkem vydá do deště hledat pejsky, slyšela totiž, že je venku „psí počasí“. Venku najde štěňátko a dědeček jí vysvětlí, jak je to s „psím počasím“.

Na planetě psů – Pejsek Dáša, vypráví pejskům o Planetě psů, kde na stromech rostou kosti a nejsou tam lidé. Pejsek Bambula by na takové planetě nechtěl bydlet, protože má rád svého páníčka.

Babiččin miláček – Babička nechce dovolit Martinovi a Markovi, aby s nimi spal jejich pejsek Zorro. Chlapci babičku vystraší, Zorro ji ochrání a stane se tak jejím miláčkem.

Láska prochází žaludkem – Paní Vaněčková má doma bernardina Maxe a koupí mu kamaráda, štěně Mini. Maxi se s ním nechce kamarádit, ale když mu Mini pomůže dostat se ke krabici s granulemi, stanou se z nich velcí kamarádi.

Školní pes Lumpík – Klárka jde do nové školy, trochu se bojí, proto si vezme s sebou pejska Lumpíka, díky kterému se rychle s dětmi spřátelí.

Psí piráti a poklad – Psí piráti najdou v láhvi plán pokladu, podle něho vykopou truhlu, která je plná kostí.

Kniha je moc pěkná, hezky se čte. Vhodná je ovšem nejen pro malé čtenáře, ale také pro maličké posluchače, kteří ocení jednoduchý příběh a poměrně krátký text. Některé příběhy přináší také malé ponaučení. Je milým obohacením dětské knihovničky.

Julia Boehmeová se narodila 1966 v Brémách. Studovala literaturu a múzické umění a poté pracovala jako redaktorka v televizní stanici pro děti. Již nějakou dobu se rovněž věnuje psaní dětských knih a vymýšlí povídky pro televizi.

Erhard Dietl se narodil roku 1953 v Regensburgu. V současnosti žije v Mnichově a pracuje jako grafik, ilustrátor a autor dětských knih. V různých nakladatelstvích vydal přes 50 knih. Některé z nich byly přeloženy do mnoha jazyků a jiné oceněny různými cenami.

Psí trampoty

Autorka: Julia Boehmeová
Ilustrace: Erhard Dietl

Thovt

Doporučení:
Share

Napsat komentář