Vítejte na strašidelné pouti!

Krotitele zahad 2_Zlocin v dome hruzy_uvodni
Mladí krotitelé záhad Billy a Charley řeší další zapeklitý případ. Pátrání po nebezpečném Běs-psovi je zavede na hororovou pouť s děsivými klauny a zrcadlovým bludištěm.

Po knize Pomsta prastaré mumie přichází spisovatel Andrew Beasley s druhým dílem dobrodružné detektivní série pro děti a mládež Krotitelé záhad. Román Zločin v domě hrůzy o rozsahu 216 stran je určen čtenářům od jedenácti let a slibuje stejně jako jeho předchůdce humornou četbu plnou tajemství, nadpřirozených bytostí a zákeřných záporáků. Vyšel 17. října 2019 v nakladatelství Fragment, opět s povedenou obálkou a ilustracemi Manuela Šumberaca. Ten ilustroval například také knihy Cech dobrodruhů a Dvanáct nocí.

Experti na nadpřirozené zločiny – prostořeký sympaťák Billy a inteligentní zrzka Charley – tentokrát dostanou opravdu nelehký úkol. Z městečka jménem Běsí Důl přišla zpráva o zmizení malého chlapce. Policie se domnívá, že utekl z domu, ale jeho sestra Bunny přísahá, že byl unesen příšerou z místních pověstí, ohromným černým Běs-psem s netopýřími křídly a planoucíma očima. Tomu se říká výzva! A zdá se, že všechny stopy vedou na hororovou pouť doktora Vindicty – do panoptika nejroztodivnějších příšer, mezi hrozivé klauny, tančící duchy a upíry. To všechno je samozřejmě jenom jako. Anebo ne? Může pozoruhodné ďábelské kolo znamenat něco víc než jen znepokojivou atrakci? Co když se historky o démonickém psu ukážou jako pravdivé? Billymu a Charley se krátí čas. Budou potřebovat veškeré své zkušenosti, um a hlavně statečnost, protože z městečka postupně mizí další kluci…

Andrew Beasley předkládá mládeži vcelku čtivý a působivý příběh z atraktivního prostředí kolotočů, kde se místo klasických koníků prohánějí kostry a kde na okouzlené návštěvníky na každém kroku číhají nestvůry. Notoricky známé atrakce tu dostávají přitažlivou morbidní podobu, a tak se lze setkat kupříkladu s karamelovými jablky, jimž se přezdívá „vysušené hlavy na kůlech“, nebo s cukrovou vatou označovanou coby „vlasy mrtvého muže“. Co se týče popisu pouti, autor se opravdu vyřádil a projevil bohatou fantazii.

Ani samotný děj, byť poměrně prostý, čtenáře nezklame. Hrůzyplnost Běs-psa podtrhuje chytlavá říkanka a několik zmínek o dalších podobných stvořeních z nejrůznějších koutů světa. Čtenář se i poučí díky trefným poznámkám vzdělané malé vědkyně Charley, která podrobně vysvětluje např. funkci pódiových lamp. Nechybí vtipné momenty ani napínavé scény. Zejména těsně před koncem nabírá příběh rychlý spád. Po dočtení nezůstane žádné hluboké poselství ani myšlenka, jež by čtenáře provázela delší dobu, jedná se zkrátka o pohodovou knížku na ukrácení dlouhé chvíle. Nenabízí nic zvláštního navíc, ale splní to, co si předsevzala – postraší a pobaví.

Má jediná výhrada směřuje k několika překlepům a chybám, které kazí čtenářský požitek. Zarazila mě především nepochopitelná věta na str. 190 dole, jež zřejmě vůbec nepatří do příběhu, dokonce přesahuje vytčené okraje stránek, viz ukázka.

Krotitele zahad 2_Zlocin v dome hruzy_ukazka1

Zločin v domě hrůzy doporučuji všem milovníkům mystery a detektivních příběhů, kteří nehledají nic náročného, spíše si chtějí u knížky odpočinout a příjemně se bát. Dle mého je druhý díl o chlup záživnější než první.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrotitelé záhad 2
Zločin v domě hrůzy

Beasley, Andrew

Fragment, 2019

Napsat komentář