Co nosíte vy? Rifle nebo džíny?

Jeans Story
Žádný kus oblečení neměl takový úspěch jako džíny. Z počátku obyčejný kus rifloviny se stal přes noc módním kouskem, po kterém toužily tisíce lidí. Svou cestu si našly i přes železnou oponu do socialistických zemích. Pokud vás zajímá jak, přečtěte si jejich příběh…

Jak se obyčejné džíny dokázaly probít železnou oponou – dokonce i do Sovětského svazu.
Džíny a rokenrol jsou mocnější než Rudá armáda, řekl kdysi francouzský filozof Régis Debray a je fakt, že zatímco armáda s rudou hvězdou z Československa odtáhla, džíny zůstaly. Při jejich invazi nebyly vidět hlavně pušek, nýbrž pačesaté hlavy prvních odvážlivců. Žádné zákazy téhle vlně nedokázaly učinit přítrž, žádná překážka nebyla dost vysoká, aby ji modré nohavice nepřekročily. Ani v Československu, ani jinde ve východním bloku, jak dokazuje Michal Petrov ve své poslední knize.
I přes společné jmenovatele psaly džíny svou indigovou barvou v každé zemi socialistické Evropy jiný příběh. Ačkoliv tenhle evergreen módy dnes vnímáme absolutně samozřejmě, kdysi ztělesňoval pro drtivou většinu mladých sen, který často zůstal nenaplněný celé roky. Co byli ochotni pro něj podstoupit a riskovat? Jaké byly cesty pašeráků, překupníků a veksláků? Kde se vůbec celá ta modrá posedlost zrodila? A proč musí nést kniha Jeans Story. Retro Blue anglický název?
Schválně, co nosíte vy? Rifle nebo džíny?

Ukázka z knihy

Levisky do té doby byly zablácené, přesycené prachem a mourem, nasáklé olejem a potem, čpící kravami a koňmi, rozškubané skutečnou námahou. Byly to kalhoty posledních zlatokopů, taky horníků, dělníků, kovbojů a zemědělců. Staly se tak součástí archetypu Divokého západu i proletářských periférií, tedy toho, na čem Amerika postavila svůj úspěch, toho, co ji udělalo Amerikou. (str. 15)

Jeans Story 1

A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

Jeans Story

Retro Blue
Autor: Michal Petrov

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 230×250 mm
ISBN: 978-80-7565-547-9
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Jeans Story vydalo nakladatelství Jota.

O autorovi

Michal Petrov (* 1965 v Praze) je autorem úspěšného televizního cyklu Retro (oceněného v roce 2009 prestižní cenou Televizní akademie Elsa). Nastoupil jako čerstvý absolvent Obchodní fakulty Vysoké školy ekonomické po převratu v roce 1989 do zahraniční rubriky tehdy ještě Československé televize. Jako její zpravodaj v Německu v první polovině 90. let zažil první vlnu tzv. ostalgie, sentimentálního stesku po fenoménech spojených se zaniklou Německou demokratickou republikou. Jako celá řada dalších se stal účastníkem historického procesu změn společenského řádu ve střední a východní Evropě, kdy na místě jednoho mizejícího světa začal vznikat svět nový.
Po sbírání zkušeností v celé řadě dalších redakcí (mj. Český rozhlas, česká redakce BBC, časopis Týden) se vrátil na Kavčí hory, aby se podílel na vzniku zpravodajského programu ČT24. Této příležitosti využil i ke splnění svého snu – pokusit se alespoň částečně zmapovat socialistický konzum u nás. V roce 2008 se tak stává duchovním autorem magazínu Retro, věnovaného fenoménům čtyř dekád před revolučním rokem 1989. Díky výbornému zázemí archivu České televize, Národního filmového ústavu a nadšení celého přípravného týmu vznikl cyklus o úctyhodných 190 dílech, který si hned zpočátku získal přízeň diváků laických i odborných. Výrazem ocenění profesionálů se stala cena Elsa udělená magazínu Retro v roce 2009.
Na televizní práci Petrov navázal v roce 2013 i knižně vydáním publikace Retro ČS. Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu (přečtěte si reportáž ze křtu knihy), která se v průběhu následujících měsíců setkala s velkým zájmem čtenářů. Byla to určitě i zásluha vysokého podílu obrazového materiálu pocházejícího z autorova osobního archivu, který patří k jedněm z nejbohatších u nás. Titul se dočkal obchodního i odborného ocenění. V roce 2015 následovalo neméně úspěšné Retro ČS 2 s podtitulem Jak jsme si to (u)žili za reálného socialismu. Obě knihy získaly mimo jiné cenu Český bestseller 2013, 2015 a čestné uznání v rámci mezinárodních cen E. E. Kische za literaturu faktu. Následoval titul Retro ČS 3 s podtitulem (povolená) dovolená.  M. Petrov byl také autorem rozhlasového cyklu Vzpomínáte? vysílaného na stanici ČRo2 – Praha v průběhu roku 2016.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJeans Story
Retro Blue

Petrov, Michal

Jota, 2019

Napsat komentář