37 příběhů roku 1937

Krok do propasti
Rok 1937 předcházel událostem, které vyvrcholily o rok později Mnichovskou dohodou. Autor přibližuje dění v Československu prostřednictvím třiceti sedmi osobních příběhů a zároveň neopomněl zmínit nejdůležitější světové události.

Kniha mapuje konkrétní rok 1937 v československých dějinách. Jedná se o 37 osobních příběhů roku 1937, od prezidenta T. G. Masaryka, přes spisovatele Karla Čapka, fotbalistu Josefa Bicana, herečku Lídu Baarovou či rodinu právě narozené Madeleine Albright. Nechybí ani Konrad Henlein, Vojtech Tuka či Max Brod. Vedle toho je celý rok rámován měsíc po měsíci dvanácti světovými událostmi, například španělskou válkou, moskevskými procesy, tragédií vzducholodi Hindenburg, úspěchem sovětských letců na severním pólu či nankigským masakrem japonsko-čínské války. To vše vytváří mozaiku konkrétního roku 1937, který byl symbolickým krokem do propasti tragického roku následujícího.

Ukázka z knihy

Svět sedmatřicátého roku rozhodně nebyl světem klidu a míru. Patrné mezinárodní napětí mělo své důvody a lidé pohlíželi do budoucna s obavami. Zároveň se již na území Evropy i severní Afriky odehrávaly válečné konflikty, které se bezprostředně dotýkaly všech evropských zemí. Ať již šlo o španělskou válku nebo agresi italských vojsk v Habeši – Etiopii.  (str. 29)

Krok do propasti

37 příběhů roku 1937
Autor: Michal Stehlík

Počet stran: 187
Vazba: vázaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-200-3020-7
Doporučená cena: 295 Kč

 

Knihu Krok do propasti vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Michal Stehlík se narodil v Třebíči, první rok bydlel na Horkách u Želetavy, poté v Dačicích, od roku 2001 v Praze. Píše o historii regionu, státu i střední Evropy… Nenechává ho klidným dnešek, ale do budoucnosti hledí s optimismem. Zabývá se především moderními českými a slovenskými dějinami, dějinami střední Evropy ve 20. století, národnostní politikou, politickými procesy 50. let 20. století, kolektivizací, vývojem církví a jejich vztahu ke státu po roce 1945. Pedagogicky působí na Ústavu českých dějin FF UK a Katedře středoevropských studií FF UK. Přednášky se zabývají především dějinami Československa po roce 1948 a rolí dějin ve veřejném prostoru. V minulosti pracoval jak v malém městském muzeu v Dačicích, nyní v Národním muzeu. Posledním autorským projektem byla výstava Fenomén Masaryk. Na této práci ho nejvíce baví možnost zprostředkovat některá témata otevřenějším způsobem. Více dozvíte na jeho osobním webu.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrok do propasti
37 příběhů roku 1937

Stehlík, Michal

Academia, 2019

Napsat komentář