Jak správně klást otázky?

Jakou otazku mate nejradsi_uvodni
Chcete-li obstát při koučování, tréninku a facilitaci skupin, pak je pro vás schopnost klást správné otázky jednou z nejdůležitějších. Zlepšit ji můžete pomocí příručky Jakou otázku máte nejradši?

Jedním ze základních nástrojů při činnostech, jako je trénink nebo facilitace skupin, je schopnost klást vhodné otázky. Dva odborníci na komunikaci v této knize shromáždili svůj výběr nejúčinnějších – klasických i netradičních – otázek pro nejtypičtější situace, k nimž dochází při seminářích, prezentacích či moderování skupin. Podrobně je tak pojednáno o 48 otázkách, přičemž u každé z nich autoři popisují, pro jaký kontext je vhodná, co je jejím cílem a výhodou, k čemu se nehodí a jak zacházet s odpověďmi. Autoři se zabývají i tím, jak lze otázky kombinovat a nabízejí také jejich využití při kreativních aktivitách. Strukturovaná a informačně nabitá kniha je doplněna přehledy otázek a pracovními listy.

 

Jakou otázku máte nejradši?

Jednoduché i rafinované způsoby ptaní v seminářích, trénincích a workshopech
Autoři: Amelie Funcke, Axel Rachow
Přeložila: Jindra Hubková

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-262-1531-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jakou otázku máte nejradši? vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

23 Otázka přerušující proces: „Co se to tu vlastně děje?“

Otázka patří sem:

  • Uvědomujete-li si, že ve skupině/situaci něco nehraje, a vy nevíte, co to je.
  • Skupina se po nějakou dobu motá v kruhu, někteří trvají na svém, jiní působí nespokojeným dojmem.
  • Zdánlivě se postupuje věcně kupředu, ale dva nebo tři účastníci zůstávají opakovaně „viset“.

Cíl otázky:

  • Vystoupit z procesu, změnit úroveň.
  • Dostat se o krok dále.
  • Povzbudit skupinu, aby sledovala a reflektovala dění na metaúrovni.

Půvab otázky:

Tato otázka je prostá, zřetelná a přímá. Zaměřuje pozornost na skupinovou dynamiku tady a teď. Řídí se zásadou: „Poruchy mají přednost.“ Je to vybídnutí pro každého jednotlivce, aby se oprostil od věcného problému a průvodních emocí, aby o krok poodstoupil a podíval se na dění ve skupině „z dálky“ jako na celek.

Vyřknete-li otázku takto přímo do prostoru, pravděpodobně lidi zaskočíte a nastane mlčení. Je však takřka nemožné tuto otázku ignorovat. Přítomní se s ní musí vypořádat a nabídka je pak zpravidla také přijata. Ne-li všemi, pak přinejmenším některými.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Axel Rachow

Axel Rachow je diplomovaný pedagog a vzdělavatel dospělých, který se zaměřuje na moderování a trénink trenérů. Oba autoři napsali řadu prakticky pojatých knih v oblasti managementu a rozvoje.

 

Amelie Funcke

Amelie Funcke původně pracovala v divadle, dnes funguje jako moderátorka, poradkyně a trenérka.

Informace o autorech byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJakou otázku máte nejradši?
Jednoduché i rafinované způsoby ptaní v seminářích, trénincích a workshopech

Funcke, Amelie - Rachow, Axel

Portál, 2019

Napsat komentář