Jak vědci na Východě a Západě pokořili HIV

Trojuhelnik studene valky 1
Stěžejním tématem následující knihy je léčba HIV. Autorka zasazuje spolupráci českého a amerického chemika s belgickým virologem do historického kontextu studené války a vypráví, jak se syntetické látky dostávaly z Československa přes železnou oponu.

Kniha nabízí nový úhel pohledu na příběh nalezení léků proti AIDS, který je spojen se jménem českého vědce Antonína Holého. Tento úspěch české vědy je zároveň příběhem spolupráce českého chemika s belgickým virologem Erikem de Clercqem a americkým chemikem a úspěšným manažerem společnosti Gilead Sciences Johnem Martinem. Jejich spolupráce je v knize zasazena do historických kulis nejen vývoje virologie a rozšíření smrtonosné epidemie AIDS, ale také studené války. Hlavní osou knihy je vyprávění o tom, jak se látky syntetizované Antonínem Holým dostávaly přes železnou oponu na Západ a co se s nimi dále dělo, než se z nich stal úspěšný lék. Objev Antonína Holého je v knize pojednán jako důležitý kamínek ve veliké mozaice, která vydláždila cestu k lékům, jež zachránily život milionům lidí.

Ukázka z knihy

Erik se opět vydal na cestu s Lili v jejich starém volvu. Oba se modlili, aby je vůz na cestách po východoněmeckém území nezradil a aby nepotřebovali žádnou pomoc. Bylo potřeba mít dostatek paliva pro celou cestu, protože zastávky nebyly povoleny. Jakmile na hraničním přechodu Alfa v Helmstedtu opouštěli území Spolkové republiky Německo, byl jejich automobil pečlivě prohlédnut. Při hledání politické propagandy prošťourali pohraničníci všechna zavazadla, vše dvakrát převrátili a zrcátky prohledali podvozek auta. (str. 108)

Trojúhelník studené války

Autorka: Renilde Loeckxová
Přeložil: Jaroslav Kurfürst

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 130×220 mm
ISBN: 978-80-200-3008-5
Doporučená cena: 295 Kč

 

Knihu Trojúhelník studené války vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte si přečíst ukázku.



Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTrojúhelník studené války

Loeckxová, Renilde

Academia, 2019

Napsat komentář