Nenechte si ujít v týdnu od 2. do 8. prosince 2019

nenechte_si_ujit
Když nám počasí moc nepřeje, není nic lepšího, než si zajít někam za literaturou. Příští týden se konají hned dvě setkání v rámci cyklu Spisovatelé do knihoven, a to v Praze a v Brně. A v Českých Budějovicích vás potěší další LiStOVáNí.

Kromě toho si můžete zajít na křest knihy Hovory s doktory od Barbary Nesvadbové či uvedení knihy Rozhovory přes rozbouřené doby.

Týden zahájíme hned zmíněným scénickým čtením LiStOVáNí. Koná se v pondělí 2. prosincečeskobudějovickém Malém divadle. Tentokrát se bude listovat knížkou Losos v kaluži od Markéty Lukáškové. Vypráví o Báře, která v mnohém není jako ostatní její vrstevnice. Když jí ale umře babička, život se jí otočí vzhůru nohama. Bára totiž zjistí, že smrtí nic nekončí. LiStOVáNí bude dámskou jízdou, účinkuje Věra Hollá, Pavla Dostálová, a dokonce i sama autorka Markéta Lukášková. Akce začíná ve 20.30.

Praze v Knihovně Václava Havla se v pondělí 2. prosince slavnostně uvedou knihu Rozhovory přes rozbouřené doby. Najdete v ní dvanáct rozhovorů s významnými osobnostmi veřejného života, díky kterým se můžete zamyslet nad svobodou v současné české společnosti. Všichni účastníci rozhovorů mají vztah k procesu demokratizace našeho státu, a někteří se na ní dokonce podíleli – za všechny jmenujme například disidenta a politika Luboše Dobrovského, spoluzakladatele organizace Člověk v tísni Šimona Pánka či disidenta a politika Petra Pitharta. Akce začíná ve 20.00.

V Praze ještě zůstaneme, v úterý 3. prosince v Paláci knih Luxor představí knihu Hovory s doktory od Barbary Nesvadbové a Jakuba Knězů. Kniha má podtitul 12 pohledů na zdraví, lásku, víru… a život, což naznačuje i témata rozhovorů, které v knize najdete. Barbara Nesvadbová vyzpovídala dvanáct předních českých doktorů z různých oborů, například Pavla Pafka, Radkina Honzáka, Cyrila Hoeschla či Jana Pirka. Představení knihy začíná v 17.00.

úterý 3. prosince přijede do Městské knihovny v Praze do Domu čtení spisovatelka Pavla Horáková a setká se zde od 18.00 se svými čtenáři. Autorka získala cenu Magnesia Litera 2019 za prózu za svůj román Teorie podivnosti, na který jsme vás loni upozornili. Na svém kontě má i knížky pro děti o Hrobařících, například Tajemství Hrobaříků, Hrobaříci v podzámčí či Hrobaříci a Hrobaři. Akce se koná v rámci projektu Spisovatelé do knihoven, tak si ji nenechte ujít.

Spisovatelé do knihoven ještě jednou. V úterý 3. prosince přijede do Knihovny Jiřího Mahena v Brně básník a překladatel Jan Škrob. Tento jednatřicetiletý autor debutoval v roce 2016 sbírkou Pod dlažbou. V roce 2018 ji pak následovala druhá, nazvaná Reál. Akce se uskuteční v 17.30 v Ústřední knihovně na ulici Kobližná, pokud tedy máte rádi poezii, určitě dorazte.

Ve středu 4. prosince se v Městské knihovně v Praze odehraje jedna velice zajímavá akce pro všechny, co hledají dobrou četbu na dlouhé zimní večery. V roce 2019 vyšla spousta knih, ale také nová čísla literárních a kulturních časopisů. Přijďte si proto s ostatními popovídat, co jste letos všechno přečetli – určitě získáte plno inspirace na další knížky. A to se před zimou a také před blížícími se Vánocemi opravdu hodí. Akce začíná v 18.00 v Domu čtení na ulici Ruská.

Podíváme se také na Vysočinu. Ve středu 4. prosince se v jihlavském Knihkupectví Luxor v obchodním centru City Park koná beseda a autogramiáda známého reportéra TV Prima Ládi Hrušky. Ten tentokrát zavítal do jiných vod a napsal knížku pro malé děti. Průšvihy drzého záškoláka vypráví o chlapci jménem Miky Marný, který nesnáší učení, protože na světě je spousta jiných, a hlavně zajímavějších věcí na prozkoumání. Beseda začíná v 16.00.

  Plno dalších literárních událostí najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář