Humor léčí!

humor-leci
Co může být lepšího, než hodit starosti za hlavu a zabavit se na chvíli s dobrou knihou? Dnešní tipy přinášejí čtyři knížky, které se na různé aspekty života, lidského chování, ale třeba i historie, dívají s ironií a nadhledem a přimějí tak každého čtenáře minimálně k úsměvu.

Kniha Opráski − Noví povjesti českí, další z řady populárních Oprásků sčeskí historje, se od předchozích titulů zásadně liší. Poprvé totiž nejde o kompilaci krátkých komiksů, ale o plnohodnotnou knihu s příběhem. Samozřejmě i zde se vyskytují tolik milované postavy z Oprásků z předešlých dílů tak, jak je svérázným způsobem ztvárnil autor působící pod pseudonymem jaz.

Kniha, která změní dějiny!
Alois Jirásek to bude mít těžké, ale pravda musela spatřit světlo světa. Chyby v jeho Starých pověstech českých je třeba uvést na pravou míru! Chcete vědět, jak to bylo s praotcem Čechem, Krokem a jeho dcerami nebo jak doopravdy proběhla Dívčí válka?  Vše vám pomohou pochopit hlavní hrdinové příběhu Zmikund Lucembruskí, paraotec Čech, kornikář Kosmos, Franťišeg Křišíg a svatí Václaf a další. Poznáte také, že z pera předsedy Histrickího ústafu, pana Jaze, vzešlo fenomenální dílo nebývalého významu a kvality, plné zábavy a poučení. Ostatně, jako vždy. SE STIM SMIŘte!
První kniha z dílny Histrickýho ústafu, která má děj od začátku do konce.
Praha 1893. F hlavjě spičovatele hiztrickích románú Ajolse Jirsáka se roďí nová kňiha, která má moc změnit ďějini čezkíh zemí. Elektrickí riťíř Franťišeg Křišíg fšag ví, jakí nebezpečí toto ďílo představuje pro přítomnozt i bduocnost našeho národa. Roshotne se tuďíš, že učiňí fše proto, abi Starí povjezťi čezkí tag, jag je Jiráseg nacpal, ňigdi nezpatřili svjětlo svjěta. Se zkupinou vjěrníh přátel napříč hiztorjí začne uzkutečňovad nebespeční plán. Ale huziťi ňigdi nezpí!

Opráski – Noví povjesti českí

Autor: jaz

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-271-2923-2
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Opráski – Noví povjesti českí vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Jak vypadá každodenní interakce mezi mozkem a srdcem? V komiksu od Nicka Seluka budete mít možnost nahlédnout do vtipně pojatých a zpracovaných problémů, které spolupráce a soužití těchto dvou „postaviček“ přináší do našich životů.

Oblíbený zábavný komiks, New York Times bestseller, o vztahu mezi emotivním srdcem a jeho racionálním protějškem, mozkem.
Ve své online podobě si získal miliony fanoušků a jeho knižní verze nyní vychází i v češtině. Je to naše každodenní volba: srdce nebo mozek? Vzájemně se vylučují a zároveň na sobě závisí. Ač vypadá prostince, je tento komiks hlubokou sondou do našich srdcí a mozků.

Srdce a Mozek

Autor: Nick Seluk
Přeložila: Linda Hroníková

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 165×203 mm
ISBN: 978-80-7413-412-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Srdce a Mozek vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

srdce-a-mozek

Prohlédněte si i zbytek ukázky

O autorovi

Nick Seluk je americký grafik a spisovatel. Již od dětství toužil bavit lidi, což se mu povedlo s jeho komiksovým projektem The Awkward Yeti a následně i s knihou Srdce a Mozek, která se stala bestsellerem.
Žije s rodinou v Michiganu.

Zdroj: theawkwardyeti.com

————————————————

Prvotina australského spisovatele Trenta Daltona, která způsobila senzaci – tak se dá charakterizovat kniha Kluk spolkne vesmír. Částečně autobiografické dílo vypráví o těžkém dospívání hlavního hrdiny, ale i přes své temné podtóny přináší poutavý a barvitý příběh, ve kterém naštěstí nechybí ani pozitivní stránky života, nadhled a ironie.

Drsný leč poetický příběh dospívání v rodině po všech stránkách narušené.
Píše se rok 1983. Na nevlídném předměstí Brisbane mezi drogovými dealery vyrůstá Eli Bell. Obyčejný kluk, na jehož životě ale nic obyčejného není: chůvu mu dělá proslulý vězeňský útěkář Slim Halliday, přezdívaný „Houdini z Boggo Road“, který byl odsouzen na doživotí; starší bratr August nemluví, jen píše vzkazy prstem do vzduchu; tátu Eli skoro nezná, protože od něj máma odešla a odmítá o něm mluvit. Otčím Lyle, vyléčený narkoman a drogový dealer, Eliho neustále ujišťuje, že jsou s mámou oba čistí, ale skutečnost je jiná. Aby toho nebylo málo, začne se kolem jejich rodiny motat legendární drogový dealer Tytus Broz. Eli má plnou hlavu otázek, ale žádné odpovědi.
Přestože je v Eliho životě snad úplně všechno špatně, nechybí v něm humor, pravá láska a ta nejnepravděpodobnější přátelství. A taky pevné bratrské pouto, které Eliho drží nad vodou, když je nejhůř.
Kluk spolkne vesmír je první román australského novináře Trenta Daltona, inspirovaný jeho vlastním dětstvím a dospíváním. Je to naprosto otevřený a upřímný příběh, z něhož místy mrazí.

Kluk spolkne vesmír

Autor: Trent Dalton
Přeložila: Barbora Punge Puchalská

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2943-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Kluk spolkne vesmír vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Máma říká, že August přestal mluvit zhruba v době, kdy utekla od táty. To mu bylo šest let. Vesmír prý ukradl jejímu chlapečkovi slova, když se nedívala, když byla příliš zabředlá v záležitostech, o kterých mi poví, až budu starší, o tom, jak jí vesmír ukradl syna a nahradil ho záhadnou smyčkou s prvotřídním mimozemšťanem, s nímž musím posledních osm let sdílet palandu.
Tu a tam se Augustovi a tomu, že nemluví, začne posmívat některý ze spolužáků. August reaguje vždycky stejně: nakráčí ke školnímu tyranovi, jenž je v daném měsíci zvlášť prostořeký a k vlastní škodě netuší, že August má sklony k psychopatickému vzteku, pro něž nemá vysvětlení, a jednoduše zaútočí na neposkvrněnou bradu, nos a žebra onoho nešťastníka jednou ze tří šestnáctiúderových boxerských kombinací, které nás oba za nekonečných zimních víkendů neúnavně učil s pomocí starého hnědého boxovacího pytle v kůlně na dvoře mámin dlouholetý přítel Lyle. Ten hned tak něčemu nevěří, ale je přesvědčený, že zlomený nos má sílu změnit poměr sil.

Prohlédněte si i zbytek ukázky

O autorovi

Třicetiletý australský novinář Trent Dalton získal mnoho žurnalistických cen a ostruhy si vydobyl i ve scenáristice, takže asi není překvapením, že umí psát. Ale JAK! Ve své prvotině Kluk spolkne vesmír (Boy Swallows Universe, 2018), o níž tvrdí, že je autobiografická tak padesát na padesát, zpracoval traumatické zážitky z dětství – rozpadlou rodinu, kriminální prostředí, zneužívání drog i alkoholu –, ale jak sám říká, snažil se „přetvořit něco dost temného a příšerného v cosi krásného“, a to se mu zatraceně podařilo. Kluk spolkne vesmír způsobil senzaci na newyorském knižním veletrhu, prodal se do 34 zemí a připravuje se televizní adaptace. Tragický, brutální a poetický příběh o těžkém životě plném lásky okouzlí každého.

Zdroj: argo.cz

————————————————

Devátý díl knižní série Mládí v hajzlu od C. D. Paynea se opět vrací k rodině Nicka Twispa, kterého jsme měli možnost sledovat od jeho teenagerských let v předchozích dílech. Zatímco ty dřívější byly napsány ve stylu Nickových deníků, nyní se pera chopil jeho syn, Nick II., který čtenáře provede nejnovějšími patáliemi své povedené rodinky.

Divoká jízda Nicka Twispa a jeho rodiny pokračuje, držte si klobouky jedeme z kopce!
Už je to skoro rok, co jsme se rozloučili s příslušníky divokého a neustále se rozrůstajícího klanu Twispových. Jistě vám leží v hlavě řada otázek jako například: Udělal Nick senior s filmem o svém mládí díru do světa a sklízí teď ovace na snobských festivalech? Navštěvuje jeho synátor Nick II. a hlavní hvězda výše zmíněného veledíla některý ze vzdělávacích ústavů pro losangeleskou smetánku, kde je středem pozornosti místní zhýčkané mládeže? Podlehla mu konečně jeho životní láska Cal a tvoří teď spolu páreček šťastně vrkajících hrdliček? Překvapivá odpověď na všechny tři otázky zní: nikoli. Patriarcha rodu uvažuje o tom, že obnoví žonglérskou kariéru (z něčeho nájem platit musí) a mladý Nick si přivydělává kydáním sloního trusu (díkybohu jen od docela mrňavého slona). Ani jeho milostný život se nerozvíjí zrovna utěšeně. Cal s ním odmítla prožít noc plnou vášně, kterou mu slíbila, a vyměnila ho za trapného hezouna Fabiana. Na druhou stranu se ale ve městě objeví půvabná Almy, vnučka Trenta Prestona. Že by se snad blýskalo na lepší časy? Jenže v životě Twispů není nic úplně jednoduché a jejich minulost ještě neodhalila všechna svá tajemství…
I tento, už devátý díl oceňované twispovské ságy ohromí množstvím překvapivých krkolomností a vtipných zvratů a přivede zpět na scénu většinu oblíbených postav z předchozích románů.

Mládí v hajzlu: Povolení prudit

Autor: C. D. Payne
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-507-3
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Mládí v hajzlu: Povolení prudit vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

No dobře, nějakou dobu sem teď svůj deník zanedbával.
Jsem Twisp. My nejsme bůhvíjak činorodí. Srovnejte se s tím.
Důvodem mý nechuti k psaní je druhý nejdepresivnější slovo, jaký angličtina zná: škola.
Tím úplně nejdepresivnějším je pochopitelně celibát: další faktor, kterej zásadně a setrvale přispívá k mýmu autorskýmu bloku.
Včera byl poslední den školního roku. Díky bohu za tyhle drobný radosti. Ptáte se, jestli sem snad nastoupil na nějakou předraženou a exkluzivní soukromou školu? Kde bych se družil s Přenádherným potomstvem filmovejch hvězd a investorů hedgeovejch fondů?

Prohlédněte si i zbytek ukázky

O autorovi

C. D. Payne (*1949, Ohio) je americký volnomyšlenkář a spisovatel. Proslavil se především sérií kultovního deníku Mládí v hajzlu (Nakladatelství JOTA). Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař či fotograf. Měl asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska.
V nakladatelství Jota vyšly kromě série Mládí v hajzlu knihy Holubí mamboBrenda VelikáNeviditelnýDědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišlaNestydaté plavky a Americké krásky

Zdroj: jota.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOpráski – Noví povjesti českí

, jaz

Grada, 2019

zobrazit info o knizeMládí v hajzlu: Povolení prudit

Payne, C. D.

Jota, 2019

zobrazit info o knizeKluk spolkne vesmír

Dalton, Trent

Argo, 2019

zobrazit info o knizeSrdce a Mozek

Seluk, Nick

Zoner Press, 2019

Napsat komentář