Šumava jako inspirační zdroj

V raji sumavskem
Karel Klostermann se ve své tvorbě inspiroval šumavským krajem. Tentokrát se děj románu odehrává na sklonku 19. století, kdy přírodní pohroma způsobí nečekané změny v životech místních usedlíků a lesních dělníků. Zaposlouchejte se do audio nahrávky.

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád „světa lesních samot“ narušila živelná katastrofa. V dramatizované četbě na pokračování účinkují Miloš Hlavica, Roman Hemala, Josef Patočka, Petr Pelzer, Zuzana Šavrdová, Jana Drbohlavová, Taťjana Medvecká a další. V roce 1991 natočil režisér Petr Adler.
V sedmdesátých letech 19. století zničila ohromné rozlohy šumavských lesů vichřice. Tato kalamita však nezpůsobila jen hmotné škody – paradoxně totiž vzápětí přinesla místním lesním dělníků a ostatním usedlíkům nečekaný, avšak jen dočasný blahobyt. Kvůli řádění kůrovce vznikla potřeba co nejrychleji zpracovat dřevo v napadených porostech. Rozkladná moc rychle nabytého bohatství však neblaze zasahuje do tradičního způsobu života šumavských starousedlíků; jejímu zničujícímu vlivu dokážou odolat jen ti morálně nejsilnější.

V ráji šumavském 

Autor: Karel Klostermann
Interpreti: Roman Hemala, Lukáš Hlavica, Taťjána Medvecká, Jana Paulová,  Pavel Pípal, Martin Růžek

Vazba: CD
ISBN: 8590236104525
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu V ráji šumavském vydalo nakladatelství Radioservis, kde si můžete poslechnout i ukázky.

O autorovi

Karel Klostermann (1848–1923) se narodil v hornorakouském Haagu, oba jeho rodiče však pocházeli ze Šumavy. Tomuto kraji věnoval spisovatel prakticky celé své dílo. Největšího čtenářského úspěchu dosáhla trojice románů Ze světa lesních samotV ráji šumavskémKam spějí děti, která tvoří volnou trilogii. Značné obliby dosáhly i další romány – SklářiMlhy na blatech.

Zdroj informací: nakladatelství Radioservis


Radioservis je největším výrobcem audiozáznamů v České republice. Jeho záměrem je postupně zpřístupnit rozhlasový archiv (mluvené slovo, hudbu a další pořady), tak i fyzické nosiče na jednom místě online. Nabízené záznamy pořadů jsou dodávány ve vysoké kvalitě upravené zvukovými mistry.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV ráji šumavském (audiokniha)

Klostermann, Karel

Radioservis, 2019

Napsat komentář